Alle hens aan dek (kerntitel KBW19)

‘Sloep te water laten,’ herhalen ze met volle mond.
Hens 1 maakt de touwen los.
‘Wie is er aan de beurt?’ vraagt hij.
‘Ik niet,’ zegt Hens 2 vlug.
‘Ik ook niet,’ roept Hens 4. ‘Ik ben de laatste keer geweest.’
‘Niet waar! De laatste keer was Hens 3.’
‘Hens 3?’ vraagt PéPé. ‘Wie is Hens 3?’
– Alle hens aan dek – 

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 3 en om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Alle hens aan dekPéPé wil graag piraat worden. Hij schrijft hierover een opstel op school. Het opstel gooit hij in een flesje in de sloot. Als PéPé een reactie op zijn opstel krijgt, waarin staat dat hij mee mag op het piratenschip, is hij dom verbaasd. Toch besluit PéPé zijn spullen te pakken, zijn vader achter te laten en op weg te gaan naar de afgesproken plek.

Aan boord leert PéPé Hens 1, Hens 2 en Hens 4 kennen. Ze leren hem hoe hij een piraat moet zijn. Dat is niet altijd even makkelijk ontdekt PéPé. Hoe ga je als piraat om met heimwee? En wie is toch Hens 3 en wat is er met hem gebeurd?

Bekijk ook: De liedjesatlas

Recensie

Dit boek is een kerntitel voor groep 3-4 tijdens de Kinderboekenweek 2019 met het thema Reis mee! Helaas kunnen de kinderen dit boek waarschijnlijk nog niet zelf lezen, maar voorlezen kan wel en ik gok dat de kinderen aan je lippen zullen hangen.

Hoe gaaf is het namelijk om je opstel in het water te gooien en vervolgens echt als piraat aan de slag te mogen? Ik durf te wedden dat menig kind daarover droomt. Al blijkt het niet gemakkelijk te zijn om van huis te zijn, wat vast herkenbaar is voor sommige kinderen.

Met dank aan Uitgeverij Gottmer voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Alle hens aan dek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Alle hens aan dek zijn: 

  • Er hangen verschillende bordjes in huis. Lees bladzijde 7 ‘Peter-Paul heeft…‘ t/m bladzijde 8 ‘..van zijn computerkamertje.‘ voor.
    Leesvraag: Welke bordjes zouden er bij jouw boek passen?
  • In het verhaal heten de piraten aan boord allemaal hetzelfde. Lees bladzijde 38 ‘‘Ik ben Hens 1…‘ t/m bladzijde 39 ‘…’De lichtmatroos.” voor.
    Leesvraag: Zijn er in jouw boek personages met dezelfde naam? Of bekende namen? Of kom je juist namen tegen die je nog nooit gehoord had?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Alle hens aan dek

Bekijk ook: Zo werkt het! Machines & vertuigen

Overige ideeën

  • Schrijf een opstel, net als Pépe: Wat wil ik worden en waarom? Lees bladzijde 13 ‘Je bent te…‘ t/m bladzijde 16 ‘…elkaar in de war. voor ter inspiratie.
  • Laat leerlingen in groepjes samen het verhaal afschrijven of uitspelen in een toneelstuk of hoorspel. Lees het boek voor t/m bladzijde 36 en zet de leerlingen daarna aan de slag.

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2019? Lees dan hier verder.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen