als sint dat ziet…

‘de boot is op zee.
de zee is heel hoog.

en sint is aan dek.
het hek is niet droog.’
– als sint dat ziet… –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf midden groep 3 om zelf te lezen.

Het verhaal

als sint dat ziet

In als sint dat ziet… lees je verschillende gedichten. Zo lees je over Sint die ziek is. Hoe zouden ze dat op kunnen lossen? Piet heeft wel een oplossing! Maar wordt Sint daar wel blij van?

In een muis in het ruim zie je een muisje lekker snoepen. Weet jij van wat?
In de boot komt aan lees je over de Sint die nat wordt op het dek. Hij wil zijn kleren te drogen hangen, maar ze komen al bijna aan? Hoe moet dat verder?

Recensie

In dit kleurrijke boek vind je 11 gedichten over Sinterklaas. De gedichten zijn geschreven op AVI-M3 niveau, zodat beginnende lezers ze zelf kunnen lezen. Juist in de sinterklaastijd staan gedichten vaak centraal, daarom is het heerlijk dat juist de beginnende lezers al allerlei gedichten over deze fijne tijd kunnen lezen.

De rijm is in elk gedicht anders. Vaak wordt er gekozen voor een ABCB-rijm. Een gedicht bestaat ook voor een deel uit plaatjes. Al met al een leuk boek om beginnende lezers te laten lezen gedurende de sinterklaastijd.

Met dank aan Uitgeverij Zwijsen voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen als sint dat ziet…

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek als sint dat ziet… zijn: 

 • Bij het gedicht sint is ziek op bladzijde 8 ga je in gesprek over ziek zijn. Hoe voel jij je als je ziek bent? Wat wil je dan wel en niet doen?
  Leesvraag: Komt ziek zijn voor in jouw boek? Wie is er ziek?
 • Lees de boot komt aan op bladzijde 14 voor. Sint zal in zijn ondergoed aankomen bij de kade. Dat is niet zo slim!
  Leesvraag: Is er iets in jouw boek wat jij niet zo slim vindt?
 • In wie is wie? op bladzijde 26 wordt je gevraagd wie wie is? Dit zijn de personages in dit verhaal.
  Leesvraag: Wie zijn de personages in jouw verhaal? Hoe zou jij die omschrijven?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart als sint dat ziet….

Overige ideeën

 • Filosofische vraag voorafgaand aan het gedicht piet zet zijn schoen op bladzijde 16: Mogen pieten ook hun schoen zetten?
 • Laat het gedicht zoek op bladzijde 18 zien. Het bestaat uit plaatjes en tekst. Laat de kinderen een bladzijde uit hun boek omtoveren tot een bladzijde met tekst en plaatjes. Of laat ze zelf een verhaal schrijven en tekenen.
 • In weg peen! op bladzijde 22 lees je over een peen in een schoen. Wat doe jij in je schoen als je je schoen zet? Maak je er ook een mooie tekening bij? Ga hier nu mee aan de slag.
 • Bedenk zelf een sinterklaasgedicht. Vind je dit nog lastig? Probeer een elfje te maken.

Bekijk ook: Poëzie

Vergelijkbare artikelen