Amigos (Kerntitel KBW18)

[DOOR LONNEKE] ‘Pèp! Pèp! Pèp!
Met veel getoeter komt Manoe het leven van Tijn binnen.
Tijn springt van de bank en kijkt door het raam.
De drie 
harde toeters galmen nog na in zijn oren.
Voor het huis 
aan de overkant parkeert een verhuiswagen.’
– Amigos –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen of om aan voor te lezen.

Het verhaal

AmigosTijn hoort getoeter van een verhuiswagen in de straat waar hij woont, de Dinostraat. Vlug gaat hij naar buiten en ziet een jongen met donker piekhaar, Manoe. Hij komt uit Spanje en al snel worden ze vrienden. Tijn is blij, want hij had geen vrienden in de buurt, alleen Opa Buurt. Manoe is met zijn vader en zijn twee ooms gekomen. Mama komt nog met Rosa na. Manoe spreekt zo geliefd over Rosa, dat Tijn erg benieuwd is naar zijn kleine zusje. Rosa blijkt alleen geen zusje, maar een ezel. Zodra Rosa bij Manoe aangekomen is, heeft Tijn het gevoel dat Manoe alleen nog maar aan Rosa denkt en niet meer aan hem. Opa Buurt leert hem dat hij jaloers is en samen met Manoe kan hij ook met Rosa ritjes maken. Rosa is ook verdrietig. Ze heeft ook een vriend nodig. Kunnen we een vriend voor haar vinden?

Manoe heeft heimwee. Hoe zorg je dan dat je Amigos blijft? Tot overmaat van ramp komt Opa Buurt in het ziekenhuis terecht. Komt hij er weer bovenop?

Recensie

Het is een boek wat zich lekker makkelijk laat lezen. Het is leuk voor kinderen uit groep 5/6 om zelf te lezen, maar is ook erg leuk om in te zetten als voorleesboek.

Het boek laat kinderen goed nadenken over vriendschap en biedt mogelijkheden om vriendschap met dieren te bespreken in de klas. De vriendschap in dit boek wordt een aantal keer goed op de proef gesteld. Hoe zorg je ervoor dat je amigos blijft? Het is dan ook niet voor niets uitgekozen als kerntitel voor aanstaande Kinderboekenweek 2018 met het thema vriendschap: Kom erbij!

Met dank aan Uitgeverij Holland voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Amigos

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Amigos zijn:

 • Op bladzijde 9 zegt Manoe tegen Tijn: ‘Amigos? Vrienden?’ Amigos betekent vrienden in het Spaans. Leesvraag: Zegt de hoofdpersoon in jouw boek ook wel eens woorden in een andere taal? Kun je een paar voorbeelden geven en ook vertellen welke taal je denkt dat het is?
 • Lees bladzijde 17 ‘Tijn zit met zijn vader…’ t/m bladzijde 18 ‘…alles?’ vraagt Manoe‘ voor. Dat gaat erover dat Tijn thuis vertelt dat hij een vriend heeft en hem voorstelt aan zijn vader.
  Leesvraag: Hoe zou de hoofdpersoon uit jouw boek zijn vriend of vriendin thuis voorstellen? Hoe vertel jij thuis dat je vrienden gemaakt hebt? Schaam je je ook wel eens voor de reactie van je ouders?
 • Lees bladzijde 49 ‘Tijn begint het te…’ t/m bladzijde 49 ‘…pruttelt op de grond.’ voor. Het gaat over de vergelijking van Manoe (temperamentvol: iemand die snel boos en ook weer vrolijk kan zijn) met een vuurpijl en Tijn (iemand die wat rustiger qua gevoelens uiten is) met siervuurwerk.
  Leesvraag: Waarmee zou je de hoofdpersoon uit jouw boek willen vergelijken? Met een vuurpijl, siervuurwerk of iets anders? En waarom?
 • Lees bladzijde 102 ‘In een hoekje staan…’ t/m bladzijde 104‘…aan elkaar te snuffelen.’ voor. Het gaat over Manoe en Tijn die Bram als vriend voor ezel Rosa hebben gevonden. De twee jongens zijn zelf dol op de ezels. Het zijn echte vrienden van de jongens.
  Leesvraag: Heeft de hoofdpersoon in jouw boek ook een dier als vriend? Welk dier is dat? Heb jij een dier als vriend? Welk dier is dat en wat betekent dit dier voor jou als vriend?
 • Op bladzijde 124 telt Tijn twintig gestippelde voordeuren in de straat. Rood met groen, wit met rood of geel met blauw. Elke deur is weer anders geschilderd door de moeder van Manoe.
  Leesvraag: Wat zou de hoofdpersoon uit jouw boek van zo’n gekleurde voordeur vinden denk je? Welke kleur zou hij of zij kiezen? En jij?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Amigos.

Overige ideeën

 • Op bladzijde 19 gaan Tijn, Manoe en Tijns vader verhalen verzinnen. Tijns lievelingsverhaal gaat over Woezawizzel, de trol die bang is voor kinderen. Schrijf een verhaal over Woezawizzel en ga als de verhalen klaar zijn gezellig in de kring zitten om de verhalen aan elkaar voor te lezen.
 • Tekenopdracht of knutselopdracht. Manoe en Tijn winnen de wedstrijd van de opgraafdag. Ze mogen samen een nieuw ontwerp maken voor een nieuw aan te leggen park. Ontwerp zelf een park. Wat zou jij daar willen? Misschien een voetbalkooi, dierenweide, skatepark etc.? Teken het ontwerp uit. Misschien mag je er ook een maquette van knutselen.

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2018? Lees dan hier verder.

Of bekijk de kerntitels voor groep 5-6 hieronder:

Andere boeken voor groep 5-6 over vriendschap

Vergelijkbare artikelen