André het Astronautje gaat naar Mars

[DOOR Michelle] ‘Weten jullie dat een reis naar de rode planeet heel lang duurt?
Meer dan tweehonderd dagen!

– André het Astronautje gaat naar Mars –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1.

Het verhaal

André het astronautje gaat naar MarsAndré het astronautje en Astromuis krijgen een uitnodiging om een keer te komen kaasfonduen op Mars. Zij gaan meteen naar opa om te vragen of ze zijn raket mogen lenen. Opa vertelt dat het een lange reis wordt, daarom vragen Astromuis en André of Valentina en haar hond Laika mee willen naar Mars. Valentina en Laika zijn al op het ruimtestation en willen graag mee.

André en Astromuis zoeken al hun spullen bij elkaar en vertrekken met de raket naar ruimtestation, waar ze Laika en Valentina ontmoeten. Nu gaat de spannende reis beginnen. Welke avonturen zullen ze gaan beleven onderweg? Zouden ze de planeet Mars bereiken? En hoe ziet Mars eruit?

Bekijk ook: Armstrong – De avontuurlijke reis van een muis naar de maan

Recensie

Het verhaal van Andre het astronautje gaat naar Mars heeft een eenvoudige verhaallijn, maar door de bijzondere activiteiten tijdens de ruimtereis doen kinderen veel kennis op. Het is een boek waarbij de illustraties van grote meerwaarde zijn voor het verhaal. Doordat de ‘moeilijkere’ ruimte-woorden, zoals komeet, telescoop, noorderlicht zichtbaar zijn in het boek worden de woorden snel door kinderen begrepen. Daarnaast bestaan de illustraties uit een combinatie van foto’s en tekening, waardoor kinderen zien hoe een echte raket er van binnen uit ziet. Een prachtig boek om kinderen enthousiast te maken om ruimtevaartavonturen te gaan beleven.

Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen André het astronautje gaat naar Mars

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je André het astronautje gaat naar Mars interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

Voor het voorlezen:

Bekijk met de leerlingen de kaft en zorgt dat de onderstaande informatie bekend is voor je start met voorlezen. Je kan dit doen door vragen te stellen over de kaft

  • Wie staan er op de kaft?
  • Wat hebben ze aan?
  • Wat zouden ze gaan doen?
  • De titel is André het astronautje gaat naar Mars, waar gaan ze naar toe?

Bij LIST bij kleuters vertelt de leerkracht kort de strekking van het verhaal. Je wilt dat kleuters de juiste informatie tot zich nemen, waardoor het verhaalbegrip zo groot mogelijk wordt.

  • André en Valentina hebben een ruimtepak aan. Een astronaut draagt een ruimtepak.
  • Ze zijn met de raket naar Mars gevlogen. Mars is de rode planeet. De aarde is ook een planeet.
  • De Marsvriendjes staan om hun heen.
  • De plaat loopt aan de achterkant door. Daar zie Astromuis en Laika de hond in hun ruimtepak.

Tijdens het lezen:

  • ‘O, mag ik dan een wens doen?’ Wat denk je dat Astomuis wenst?

Als het prentenboek voor de eerste keer voorgelezen wordt, onderbreek je bij LIST voor kleuter het verhaal zo min mogelijk. Bij een volgende keer voorlezen is het wel mogelijk om dieper na te denken over een fragment van het verhaal.

Na het lezen:

Maak een keuze uit onderstaande vragen:

  • Wat moet André doen om naar Mars te reizen?
  • Waarom geven de personages elkaar een radio-antenne en een telescoop cadeau?
  • Waar moet je aan denken als je op reis gaat?
  • Wat is het verschil tussen een vliegtuig en een raket?
  • Zou jij net als André op reis willen naar de ruimte?
  • Wie mis jij als je op reis bent?

Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:

  • Met behulp van de illustraties: kaasfonduen, uitnodiging, boodschappenlijst, schroevendraaier, spiegelschrift, telescoop, planeet, ruimtestraling, radioantenne, radiocontact, lancering, komeet, vuurpijl, fonkelende sterren, noorderlicht.
  • Uitleggen met andere woorden: geheime boodschap.
  • Door de woorden voor te doen: juichen, ongeduldig, kwispelen.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart André het astronautje gaat naar Mars.

LIST bij kleuters

In groep 1-2 wordt op bijna alle scholen gewerkt met thematisch onderwijs. Bij het voorlezen is het dan ook een logische keuze om te kiezen voor prentenboeken die bij het thema passen. Het doel van het thematisch voorlezen is dat de ervarings- en taalbasis van de kinderen vergroot wordt.

Bij de LIST-methodiek kiezen de leerkrachten een essentieel thema, waarbij 1 prentenboek de basis is. Essentiele thema’s zijn brede onderwerpen waar mensen op verschillende wijzen naar kijken en die uitnodigen tot het stellen van vragen en filosoferen. Het zijn thema’s die vaak terug komen in het dagelijks leven. Door het gebruik van een essentieel thema leren kinderen de verbinding te leggen tussen de wereld en zichzelf.

Essentieel thema

André het astronautje gaat naar Mars kan je gebruiken om je essentiële thema vorm te geven bij het Kinderboekenweek thema van 2019 ‘Reis mee’.

De zin die centraal kan staan is: ‘Ik reis naar Mars’ of ‘Ik reis met de raket naar Mars’. Als centrale woord zou ik ‘reis’ kiezen.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019 Reis mee

Introductie

Een leuke introductie van het thema is om verkleed als astronaut of ruimtewezen de klas binnen te komen en te vertellen over je avontuur in de ruimte.

André het astronautje gaat naar Mars

Mogelijke activiteiten

  • Creatief schrijfopdrachten die bij dit thema passen zijn:
    • Teken een paneel met alle knoppen van de raket. Hierbij kunnen kinderen dan cijfers schrijven voor de snelheid van de raket en woorden, zoals start, stop, liter (voor de brandstof), temperatuur, enzovoort.
    • Maak een kaart bij de route die gevlogen moet worden. Hierbij kunnen ze de namen van de planeten schrijven en de afstanden er tussen.
    • Maak een lijst van namen met telefoonnummers van mensen die ze willen bellen als ze in de raket ver weg van huis zitten.
  • In de ruimtehoek is het donker en hangen de planeten en sterren in de lucht. Kinderen kunnen met de zaklamp hierin. Daarnaast is het leuk om een raket maken van een grote doos, bijvoorbeeld een koelkastdoos. Hier knip je ronde raampjes in en je laat hem verven door de kinderen. Als de kinderen in de raket zitten kunnen ze de creatief schrijfopdrachten doen. 

Andere titels bij het thema ‘reis’

Overige ideeën

  • Voor meer informatie over André Kuipers kan je naar de websites van Andre Kuipers of Astronautje.
  • Muziek: leer het liedje aan ‘Vet wat een pret in mijn ruimteraket’ (zie Youtube). Hierbij tellen kinderen af voor de raket vertrekt. Dit lied kan uitgebeeld worden met je lijf als raket tijdens het zingen.
  • Bekijk samen een  illustratie uit het boek. Bespreek samen wat is echt en wat is fantasie?
    Laika is de naam van de eerste echte hond die de ruimte in ging (zie krantenartikel). Helaas had dit niet zo leuk einde, dus bepaal zelf of je dit wil delen met de kinderen. Er is een filmpje gemaakt over de reis die Laika had gemaakt als ze niet was dood gegaan (zie Vimeo).
  • Hoe zou jij dat vinden? Ga aan de slag met filosofie aan de hand van deze ideeën van de filosofiejuf.

Voor groep 3:

  • De ansichtkaart in het boek is geschreven in spiegelschrift. Laat de kinderen met een spiegel de boodschap ontcijferen en laat ze daarna zelf een geheime boodschap schrijven.
  • Het duurt 200 dagen voor je bij Mars bent. Probeer met de kinderen te tellen tot 200. Hoeveel keer moet je tellen tot 20?
  • Papier-maché de planeten. Bekijk met de kinderen welke planeten er zijn, het formaat, het klimaat en de kleur (zie Wikihow voor inspiratie). Zet ze op de juiste volgorde vanaf de zon. Hiervoor kun je eventueel ook het boek Sterren en planeten van de Willewete serie gebruiken.

Andere delen

Bekijk ook: Blitz!

Vergelijkbare artikelen