Anton en de Spin (AVI-M4)

Het verhaal

Anton en de spinDe jonge Anthony Fokker laat al vroeg zien dat hij allerlei ideeën heeft en daar dolgraag mee aan de slag gaat. Zo zorgt hij ervoor dat zijn modeltrein, opgewonden door een sleutel, langer rijdt op stoom en later op elektriciteit. Zijn ideeën werken echt en verbazen zijn ouders keer op keer. Het is als leerkracht erg leuk om in het boek Anton en de Spin te lezen hoe zo’n jongen niet in het onderwijs past, hoe zijn vader steeds zegt dat zijn ideeën niet kunnen en hoe zijn moeder alles eng vindt en het eigenlijk niet goed vindt als hij iets uitprobeert. Ondanks al deze remmingen gaat de jonge Anton toch succesvol door. Uiteindelijk wordt en is hij een grote naam in de wereld van vliegtuigen.

Recensie

Het boek is zeer geschikt voor een project rondom voertuigen en dan met name vliegtuigen. De geschiedenis van Fokker wordt uitgebreid besproken en hij krijgt allerlei voertuigen aan de praat. Het vliegtuig de Spin staat in Lelystad in het museum van de luchtvaart.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen Anton en de Spin

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Anton en de Spin zijn:

 • Op bladzijde 5 wordt de hoofdpersoon uitgebreid aan je voorgesteld. Wat weet jij allemaal over de hoofdpersoon uit jouw boek?
 • Lees bladzijde 5 voor. Hieruit blijkt dat het verhaal zich vroeger afspeelt, in het jaar 1900. Wanneer speelt jouw boek zich af? Vroeger, nu of in de toekomst? Hoe weet je dat?
 • Lees bladzijde 9, 10 en 11 voor. Anton bedenkt zelf hoe je een kano maakt, die bestond toen nog niet. Toch zegt zijn vader: ‘Maar denk aan je school. Je moet iets leren.’ Ga het gesprek aan met de klas. Moet hij naar school om iets te leren? Of leert hij juist meer door zijn eigen ideeën uit te proberen? Gaat de hoofdpersoon in jouw boek naar school? Hoe weet je dat?
 • Lees bladzijde 12 voor. Anton droomt van vliegen. Waar droomt jouw hoofdpersoon van? Waar droom jij van?
  Anton en de spin
 • Lees bladzijde 15 ‘Die dag..‘ t/m bladzijde 16 ‘…je veel geluk.‘ voor. Anton is een jongen die doet wat hij wil, dat hebben zijn ouders ook door. Kun je vertellen hoe jouw hoofdpersoon is?
 • Op bladzijde 26 is Anton door het dolle heen. Lees bladzijde 25 en 26 voor. Wat betekent het als je door het dolle heen bent? Hoe voelt de persoon in jouw boek zich?

Andere delen van deze AVI-boeken zijn:

Winactie: 8x kans op 1 boek uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden…

De winactie is afgelopen.

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin we heerlijk naar buiten gaan, niet naar school hoeven en hopelijk genieten van het weer. Maar ook een periode waarin het heel belangrijk is om te blijven lezen. Met deze actie hoop ik 8 beginnende lezers gelukkig te kunnen maken met 1 deel uit de serie. Ook hoop ik dat zij hierdoor heerlijk lezen tijdens de zomervakantie. 

In samenwerking met Unieboek Uitgeverij Het Spectrum mag ik 1 exemplaar van elk van de 8 delen weggeven.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de 8 boeken uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden… winnen.

Winactie

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 31 juli 2017 20.00 uur onderaan deze pagina waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 20.00 uur op 31 juli 2017 tellen niet meer mee.
Er zijn 8 boeken die je kunt winnen. Je mag onder elk boek een reactie achter laten. Echter kun je maar 1 boek winnen.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 rond 12.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen