Armstrong – De avontuurlijke reis van een muis naar de maan

‘Voor muizen bestaat er niets mooiers dan kaas.
Pittig of mild, hard of zacht, met of zonder gaten.
Kaas bepaalt hun leven.
Dus was het voor muizen zo duidelijk als wat: de maan is een kaas!’

– Armstrong – De avontuurlijke reis van een muis naar de maan –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan jongere kinderen en om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Armstrong

De kleine muis tuurt uren en uren door zijn telescoop. Hij krijgt maar geen genoegen van de maan en schrijft alles op wat hij ontdekt. Hij probeert de andere muizen ook enthousiast te krijgen, maar die geloven dat de maan een kaas is.

Op een dag ontvangt de kleine muis een geheimzinnige brief met een toegangskaartje tot het Smithsonian. De kleine muis besluit op reis te gaan naar Washington. Zal hij in het Smithsonian antwoorden vinden?

De oude muis had al van de kleine muis gehoord en geeft hem wijze raad mee: kijk naar wat de mensen zichzelf hebben geleerd. De kleine muis ging aan de studie en ontdekte alles wat hij nodig had om een reis naar de maan te kunnen maken. Zal het de kleine muis lukken om de eerste muis op de maan te worden?

Benieuwd naar dit boek? Hier vind je het inkijkexemplaar.

Recensie

Wat is dit een bijzonder boek! Met prachtige prenten wordt je helemaal meegesleurd in het verhaal over de kleine muis.  Als je in New York bent geweest en misschien zelfs vanuit een helicopter New York gezien heb, dan wordt je dolgelukkig van dit soort prachtige prenten!

Armstrong

Zal het de kleine muis lukken de eerste muis op de maan te worden? Het is deze muis zelfs eerder gelukt dan Neil Armstrong, die heeft de ideeën van de kleine muis gebruikt om zelf als eerste mens op 21 juli 1969 op de maan te staan.

‘Dit fantasievolle verhaal over de eerste reis naar de maan is grotendeels waar.

Op 21 juli 2019 is het 50 jaar geleden dat de eerste mens op de maan stond, dat maakt dat dit prentenboek nog bijzonderder dan het al is. Kleine kinderen kunnen op deze manier lezen over deze eerste reis. Ook geeft het prentenboek een hele duidelijke boodschap mee: zet door en blijft opkrabbelen. De kleine muis komt verschillende tegenslagen tegen, maar laat zich daardoor niet uit het veld slaan.

Ik kan dit boek aanraden om voor te lezen aan kleine kinderen met een interesse voor dit onderwerp. Ook kan ik dit boek aanraden aan kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Armstrong

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Armstrong zijn:

Er staan geen bladzijdenummers in dit boek, daarom zijn de ideeën zonder bladzijdenummers.

 • Laat de eerste illustratie zien. Je ziet de kleine muis door de telescoop kijken. Waar kijkt hij naar?
  Leesvraag: Illustraties zonder tekst in jouw boek? Laat ons raden.
 • Lees ‘De muizen van de stad…‘ t/m ‘…net naar op weg.‘ voor. De muizen hebben een ontmoetingsplek waar de mensen ze niet ontdekken.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook een ontmoetingsplek? Vertel erover.
 • De kleine muis vertelt de andere muizen over de maan. Lees ‘Trots liet de…‘ t/m ‘…had gezien. Tevergeefs.‘ voor. Welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen de maan en kaas?
  Leesvraag: Geef ons 2 voorwerpen uit jouw boek waarbij wij de overeenkomsten en verschillen mogen bedenken.
 • Dit boek gaat over muizen en daar hoort kaas bij, maar wist je dat kaas in veel meer boeken een rol speelt? Bijvoorbeeld in Hex en Co waar kaas als wapen gebruikt wordt.
  Leesvraag: Kaas komt in veel boeken voor. Speelt kaas ook een rol in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Armstrong.

Overige ideeën

 • In onze geschiedenis hoor je alleen de verhalen over Neil Armstrong, de eerste mens op de maan. Herschrijf een bladzijde in jouw boek met een muis in de hoofdrol. Wat zal er allemaal anders zijn?
 • Dit prentenboek sluit prachtig aan bij de Kinderboekenweek 2019 met het thema Reis mee! De kleine muis gaat per raket op reis naar de maan. Hoe en waarheen willen de kinderen op reis? Laat ze hun eigen reis ontwerpen.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019 Reis mee!

Andere delen

Vergelijkbare artikelen