Atlas (luxe editie)

[DOOR LINDA] ‘De Nederlanders leggen sinds eeuwen zeegebieden droog.
Vele plaatsten waar nu akkers en stadjes liggen, waren vroeger zee.

– Atlas (luxe editie) –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

AtlasDe atlas is ingedeeld in werelddelen. Na een pagina met het werelddeel volgen een aantal landen uit dat werelddeel. Per land is helemaal uitgetekend hoe het land eruit ziet, welke tradities en gewoontes er zijn, wat er veel gegeten en gedronken wordt en welke dieren en bomen er voorkomen. Daarnaast zie je de meest voorkomende namen, bekende mensen uit het land, de hoofdstad en het aantal inwoners. Op de tekening van het land staan verschillende natuurgebieden en bijzondere gebouwen afgebeeld.

Bij een deel van de plaatjes staat een korte uitleg over wat er te zien is of wat de ingrediënten van het afgebeelde gerecht zijn.

Recensie

De atlas ziet er bijzonder aantrekkelijk uit. Je krijgt een duidelijk beeld van de vorm en indeling van het land. De plaatjes zorgen ervoor dat het echt tot de verbeelding spreekt. Je ziet de dieren, bomen, natuurgebieden en bijzondere gebouwen echt voor je.

Van de verschillende landen kun je leuke weetjes ontdekken door te kijken wat er in het land veel gegeten en gedronken wordt en welke dieren er voorkomen.

Een heerlijk boek om op ontdekking te gaan. Ik kan me goed voorstellen dat kinderen vanaf groep 5, zich helemaal in dit informatieboek kunnen verliezen.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Atlas (luxe editie)

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Atlas (luxe editie) zijn:

 • De hoofdstad van België is Brussel. In de Atlas staan nog 8 andere landen waarvan de hoofdstad met een B begint.  Kun jij deze 8 landen noemen?
  Antwoord: Duitsland-Berlijn, Zwitserland-Bern, Slowakije-Bratislava, Hongarije-Boedapest, Roemenië-Boekarest, Thailand-Bangkok, Brazilië-Brasilia, Argentinië-Buenos Aires
  Leesvraag: Welke hoofdstad hoort er bij het land waarin jouw boek zich afspeelt?
 • Over de hele wereld worden een heleboel verschillende talen gesproken. In Rusland spreken ze Russisch. Weet jij in welke 5 andere landen er ook Russisch wordt gesproken?
  Antwoord: Estland, Letland, Litouwen, Oekraïne, Georgië
  Leesvraag: In welke taal is jouw boek oorspronkelijk geschreven? Door wie is het vertaald naar het Nederlands? Extra: Zoek de kaft uit het oorspronkelijke land op.
 • In het wild wonen er heel veel verschillende dieren. Het is erg verschillend welke dieren er per land voorkomen. De lynx leeft in 9 landen in het wild, weet jij welke?
  Antwoord: Estland, Letland, Tsjechië, Duitsland, Polen, Slowakije, Spanje, Kroatië, Roemenië
  Leesvraag: Komen er dieren in jouw boek voor? Uit welk land komen zij oorspronkelijk?
 • Eten moet iedereen. Wat er in een land gegeten wordt is afhankelijk van het klimaat en de mogelijkheden om voedsel uit andere landen te halen. In 12 landen worden suikerbieten verbouwd. Weet jij welke?
  Antwoord: Finland, Denemarken, Zwitserland, Litouwen Nederland, België, Hongarije, Kroatië, Roemenië, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije.
  Leesvraag
  : Welke eetsoorten worden er in jouw boek besproken? Weet je ook uit welke landen die komen?
 • Over de hele wereld wordt koffie gedronken. In een aantal landen wordt dit zelfs als kenmerkend drankje van het land gezien. Weet jij in welke 6 landen dit het geval is?
  Antwoord: Finland, Noorwegen, Italië, Ethiopië, Cuba, Oostenrijk.
  Leesvraag
  : Welke drankjes komen er in jouw boek voor? Wat is de oorsprong van die drankjes?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Atlas (luxe editie).

Overige ideeën

 • Tekenopdracht: Kijk goed naar de tekeningen van Nederland op bladzijde 28. Zijn er dingen afgebeeld over jouw woonplaats? Maak zelf een tekening over de plaats waar je woont.
 • Quizvragen: Ga in de atlas op zoek naar verschillende weetjes en bedenk het 5 quizvragen over. Stel deze vragen aan een klasgenootje en kijk of hij de antwoorden weet of dat hij ze op moet zoeken.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen