‘10. Goblin – De goblin komt in veel landen voor. In Nederland veroorzaken deze wezens angstaanjagende ‘kaasdromen’: ze gaan op de borstkas zitten van mensen die voor het slapengaan kaas hebben gegeten. De inwoners van Drenthe vochten ooit tot zonsopgang tegen een bende goblins. Toen versteenden de wezens.’
– Atlas van Monsters –
Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.
Het verhaal
In de Atlas van Monsters wordt je mee op reis genomen over de wereld. Per gebied van de aardbol lees je over de verschillende monsters die in dit gebied voorkomen. De Groene Man is een bosgeest in Britannië, de Wawel Draak is een mensenetende draak in Krakau en de Almas zijn reuzen met een harige vacht uit Siberië.
Ook lees je hoe Ruth Briggs deze gegevens gevonden heeft toen professor Hardacre overleed. Zij deelt de informatie in deze atlas met Edmund Wright, een uitgever die hier een boek van mag gaan maken. Wat Ruth alleen niet snapt zijn de rare krabbels van de oude professor.
‘We worden achtervolgd, maar ik weet niet door wat. De uitgestrektheid van deze gebieden vervult ons met angst, maar de eindeloze oceaan voor ons belooft weinig beters. Terwijl we koers zetten naar nieuwe gebieden, verschenen op de bergen voor mij nieuwe tekens, te groot om gemaakt te zijn door een mensenband.’
Zijn de verhalen van de professor een leuk verhaal? Of misschien toch een grote waarschuwing?
Recensie
Atlas van Monsters is een prachtig groot boek vol met kleurrijke illustraties van Stuart Hill. Je kunt dit boek op twee manieren bekijken. Je kunt het gebruiken als informatieboek over monsters. Welke monsters leven waar ter wereld en wat zijn de kenmerken? Ook kun je de verhaallijn van Ruth lezen. Zal het haar lukken de geheimcode te ontcijferen?
Het leuke is dat je zelf ook de geheimcode kunt ontcijferen. Verspreid door het boek vind je de tekens. Wat willen de monsters zeggen? Weet je zeker dat je daar achter wilt komen?
Met dank aan Uitgeverij Klavertje Vier voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:
Ideeën mini leeslessen Atlas van Monsters
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Atlas van Monsters zijn:
- Lees de introductie van het boek op bladzijde 8 en 9 voor. Wat zullen we in dit boek aantreffen? Wie wil het boek nou wel/niet lezen?
- Komen er in jouw boek mythische wezens voor? Staan ze in deze atlas? Zoek ze op!
- Lees bladzijde 6 en 7 voor. Er staat een brief aan de uitgeverij in dit boek. Staan er in jouw boek ook brieven? Of misschien appjes of mailtjes? Waarover?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Atlas van Monsters.
Overige ideeën
- Ga aan de slag met het geheimschrift in dit boek. Welke tekens horen bij welke letters? Kunnen de kinderen de code van de monsters nu ontcijferen? Lukt het ze ook om zelf een stuk te schrijven in geheimschrift.