Ballerinadroom

‘Wakker worden, Michaela! Wakker worden, Mia! Vandaag hebben jullie voor het eerst balletles,’ riep mama op een zaterdagochtend.
– Ballerinadroom –

Het verhaal

BallerinadroomDit boek is het waargebeurde verhaal van Michaela DePrince. Een meisje dat in 1995 in Sierra Leone geboren is en daar jaren als wees gewoond heeft. Ze werd gepest met haar huidaandoening, waardoor ze witte vlekjes kreeg. Michaela is, samen met haar vriendin Mia, geadopteerd door Elaine DePrince. In Sierra Leone droomde Michaela er al van om ballerina te worden. Na haar adoptie heeft ze alles op alles gezet om dit waar te maken.

Michaela werkte hard en leerde steeds meer balletpassen en benamingen. Al snel merkte Michaela dat het zwaar was om als zwart meisje door te dringen in de balletwereld. Een zwarte ballerina bestond niet. Keer op keer liep ze tegen afwijzingen en tegenslagen aan. Zou het Michaela lukken om haar droomrol als Suikerboonfee in de Notenkraker te dansen?

Recensie

Dit boek gaat over hard werken en dromen waar maken. Een belangrijke boodschap voor iedereen. Michaela heeft geen makkelijke start gehad in Sierra Leone. Ze vond een plaatje van een ballerina en heeft besloten dat ze dit ook wilde worden. Dat vraagt hard werken én dat heeft ze laten zien. De belangrijkste boodschap uit dit verhaal is dat je niet op moet geven om je droom te bereiken.

Het verhaal wordt aangeraden voor kinderen van 6-9 jaar. Qua lay-out en schrijfstijl kan ik mij hier helemaal in vinden. Echter vraag ik mij af of kinderen op deze leeftijd de moeilijk woorden zullen begrijpen als zij het boek zelf lezen (coulissen, verwachtingsvolle gezichten). Daarbij vraag ik mij af of de schrijfstijl kinderen in groep 5/6 nog aanspreekt. Daarom lijkt dit boek mij geschikt om voor te lezen in een groep 3/4 en te bespreken in de klas.

Met dank aan Uitgeverij Holland voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Ballerinadroom

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ballerinadroom zijn:

  • Lees bladzijde 7 en 8 voor. Je leest over de ballerina. Je ziet haar op de illustraties die bij deze bladzijden horen.
    Leesvraag: Wie is de hoofdpersoon in jouw boek?
  • De hoofdpersoon Michaela heeft een droom. Lees bladzijde 12 ‘Soms miste ik…‘ t/m bladzijde 16 ‘…wil ballerina worden.’‘ voor.
    Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon een droom?
  • In hoofdstuk 5 ‘Balletles‘ lees je allerlei moeilijke ballettermen. Deze thermen worden uitgelegd in het verhaal. Leesvraag: Komen er in jouw boek moeilijke woorden voor?

Overige ideeën

  • Het verhaal laat duidelijk zien hoe ongewoon het is dat een donker meisje een ballerina wordt. Ga met de klas het gesprek aan: wat vinden zij? Maakt het uit hoe je eruit ziet als je op ballet wilt?

Vergelijkbare artikelen