Bambi

‘Je bent geen kleintje meer, Bambi!
Ik zal nu soms ook zonder jou weggaan.
En jij moet leren om mij los te laten.’

Bambi –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 3-4.

Het verhaal

BambiBambi is een hertje dat geboren wordt in het bos. Zijn moeder zorgt voor hem en leert hem om geduld te hebben en hoe te vluchten als er iets gebeurt. Langzaamaan is het de bedoeling dat Bambi leert om voor zichzelf te zorgen. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als zijn moeder op een dag ineens weg is. Jammerend roept Bambi om hulp, waar is zijn moeder toch?

De Edele prins vertelt Bambi dat hij groot moet worden en op zijn eigen benen moet staan en dat doet Bambi. Hij brengt steeds meer tijd met zijn vrienden door en steeds minder met zijn moeder. Op een dag horen ze schoten. Bambi vlucht zo ver als hij kan. Zal hij zijn roedel terug vinden?

Recensie

Gedurende de leeschallenge lag dit boek op de hoofdprijs-stapel mij aan te staren. Vroeger was ik dol op de film van Bambi, maar veel meer dan stampertje en de scene op het ijs kon ik mij niet herinneren. Daarom besloot ik dit boek te lezen.

Ik kan mij Bambi heel anders herinneren. In deze versie komt Stampertje niet eens voor… Is het dan wel echt Bambi? Jazeker, het gaat over het kleine hertje Bambi dat volwassen moet worden met vallen en opstaan. De filmscene op het ijs is daarvan alleen een voorbeeld. In dit boek zit het hem in momenten waarop zijn moeder hem alleen laat, Bambi moet vluchten of later zelfs gewond raakt. Momenten waardoor Bambi leert hoe hij volwassen moet zijn zodat hij later in de voetsporen van zijn vader kan treden: De prins van het bos.

Het is een prachtige versie met magische illustraties van Sophie Lebot. Je kunt blijven kijken naar de prachtige platen van de bosrijke omgeving waarin Bambi zich bevindt. Het boek heeft de vormgeven van een prentenboek, maar is door het taalgebruik en de grote stukken tekst zeker ook of misschien wel beter geschikt voor oudere kinderen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mini leeslessen voor groep 5 en 6 te bedenken.

Met dank aan Uitgeverij Holland voor het toezenden van dit exemplaar. Ik geef dit boek weg als onderdeel van de hoofdprijs van de Leeschallenge met Kinderboekenjuf.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Bambi

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bambi zijn:

In het boek staan geen paginanummers. Ik ben vanaf de eerste pagina met tekst begonnen met tellen.

 • Bambi’s moeder is beschermend. Lees bladzijde 2 ‘Bambi werd geboren…‘ t/m bladzijde 3 ‘…Gobo eraan toe.‘ voor. Waar waarschuwen jouw ouders voor?
  Leesvraag: Waarschuwen de ouders in jouw boek ook ergens voor?
 • Bambi is bang voor het onweer. Lees bladzijde 5 ‘Toen Bambi een…‘ t/m bladzijde 6 ‘…tegen zijn moeder.‘ voor. Ben jij wel eens bang? Waarvoor?
  Leesvraag: Zijn de personages in jouw boek ergens bang voor?
 • Angst. Lees bladzijde 11 ‘De winter brak…‘ t/m bladzijde 13 ‘…schreeuwde zijn moeder.‘ voor. Bambi vreest voor zijn leven.
  Leesvraag: Zijn er personages in jouw boek die vrezen voor hun leven?
 • Verdriet. Lees bladzijde 13 ‘In de loop…‘ t/m bladzijde 18 ‘…dood van Gobo.‘ voor. Bambi en Faline treuren om de dierbaren die zij verloren hebben.
  Leesvraag: Verdriet komt in allerlei soorten en maten. Komt er verdriet voor in jouw boek?

Download hier de Mini leesles leskaart Bambi

Overige ideeën

 • Sprookjes hebben vaak een onderliggende gedachte, een les die je eruit kunt halen. Lees het verhaal voor en laat de kinderen nadenken over de les die zij hieruit kunnen halen. Wat zouden zij mee kunnen nemen?

Vergelijkbare artikelen