Home / Avontuur / Bieb Bende 5 De schatbewaarders

Bieb Bende 5 De schatbewaarders

Het verhaal

De Bieb Bende bestaat uit 5 kinderen die samen elke maand een hemelrijder moeten bevrijden. In de Bieb Bende 5 De schatbewaarders is De bieb bende 5 de schatbewaardershet de bedoeling dat ze Neander bevrijden. Je leest hoe ze stap voor stap steeds weer dingen ontdekken met behulp van geest Rosaline, de moeder van de vreselijke geest George. George moeten ze proberen te ontwijken, maar ondertussen ook proberen voor te blijven. Hiervoor reizen ze dan ook terug in de tijd.

Naast dit spannende avontuur leiden de leden een eigen leven. Zo lees je over Roy en de problemen thuis, over Jasmijn de tante van Melanie die alles van het avontuur weet en over het project waar ze op school samen aan werken met die vreemde jongen Tim.

Daarnaast worden ze ook dwars gezeten door de gemene bibliothecaris Angelique, die ook nog eens dikke maatjes blijkt te zijn met klasgenootje Joost en zijn vriendjes.

Zou het de Bieb Bende wel lukken om de aanwijzingen op tijd te vinden en Neander te bevrijden? Waarom is Tim zo apart en doet hij steeds zo raar? En kunnen ze George en Angelique uit de buurt houden?

Recensie

Het is even inkomen in De Bieb Bende 5 De schatbewaarders. Dat komt doordat ik de eerste 4 delen niet gelezen heb en daardoor soms zoekend was naar de doorgaande lijn in de andere delen. Echter is het helemaal geen probleem om Bieb Bende 5 De schatbewaardersdit deel op zich te lezen en de uitleg van Roy aan zijn vader helpt mij als lezer ook om wat achtergrondinformatie mee te nemen. De Bieb Bende beleeft elke maand een nieuw avontuur, waardoor de verhalen ook apart te lezen zijn.
De kaft van het boek is prachtig, met glow-in-the-dark. De afwisseling van 5 hoofdstukken en extra informatie via de app vind ik echt wat toevoegen. Ik moest wel even zoeken welke app ik hiervoor het beste kon gebruiken. Ik kwam erachter dat er een Bieb-Bende app is, maar die is helaas niet up to date. Tip: Je kunt hiervoor de app Layar goed gebruiken. Download die hier via iTunes en hier via Play Store.

Ik merkte dat ik na elke 5 hoofdstukken graag verder wilde lezen, omdat ik wilde weten hoe het verhaal verder ging. De nieuwsgierigheid naar de extra informatie van schrijver Michael Reefs won het toch elke keer! Ik vind het heel bijzonder om tijdens het lezen extra informatie van de schrijver te krijgen. Informatie die iets toevoegt aan het verhaal en die je een kijkje geeft in het hoofd van de schrijver.

Michael Reefs schreef 12 delen. Nu worden ze één voor één uitgebracht. Dit houdt het avontuur van de Bieb Bende levend. Voor kinderen zou dit een nieuwe, Nederlandse Harry Potter kunnen zijn.

Bieb Bende 5 De schatbewaardersIk kan de Bieb Bende 5 De schatbewaarders erg aanraden aan de goede lezers in groep 5 en aan de kinderen uit groep 6 t/m 8. Ik ben dan ook erg benieuwd naar wat de kinderen in mijn groep 6 ervan vinden. Inmiddels heb ik al vernomen dat deel 6 in de zomer uitkomt, waar ik al erg naar uit kijk! Lees hier meer. En via de QR-code op bladzijde 427 uit het boek kun je zelfs al een korte samenvatting lezen.

Ik ben er blij met mijn gesigneerde exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen bij Bieb Bende 5 De schatbewaarders

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bieb Bende 5 De schatbewaarders zijn:

 • Lees blz. 33 ‘Ruim een kwartier…’ t/m blz. 34 ‘…wie is daar?’ voor. Angelique moest de schilderijen bewaken. Toch zijn er 4 verdwenen. Die 4 schilderijen hinten naar de eerste 4 delen uit de 12 delige serie. In een ander stuk op blz. 285 ‘Struiken vingen Roy…’ t/m blz. 286 ‘…het laatste kistje.’ wordt er juist gehint naar het laatste deel. Wie leest er ook een boek uit een serie? En welke stukjes hinten naar andere delen of herken je uit andere delen?
 • In het boek worden veel dingen uitgebreid beschreven. Zo ook de ruimte in de boekenwinkel. Lees blz. 65 ‘Toen ze klaar…’ t/m blz. 66 ‘…dat beneden stond.’ voor. Welke ruimtes worden in jouw boek omschreven? Lees een stukje voor.
  – Eventueel kunnen de kinderen de ruimte ook tekenen aan de hand van de omschrijving.
 • Bieb Bende 5 De schatbewaardersTussen alle avonturen door is er ook ruimte voor romantiek. Lees blz. 151 ‘Melanie knikte en…’ t/m blz. 153 ‘…dat wil ik.’ voor. Komt er in jouw boek ook romantiek voor? Lees een stukje voor.
 • Vriendschap is belangrijk voor de Bieb Bende. Lees blz. 159 ‘Binnen was het…’ t/m blz. 162 ‘…kreeg geen reactie.’ voor. Roy doet zijn best, maar Tim lijkt hier geen interesse in te hebben. Zijn vriendschappen in jouw boek ook belangrijk? Waaraan merk je dat? Lees een stukje voor.
 • Waarheid duurt het langst. Dat is een bekend spreekwoord. Lees blz. 183 ‘Secondelang bleven de…’  t/m blz. 185 ‘…van haar zin inslikken.’ voor. De Bieb Bende krijgt een hoop voor elkaar met eerlijkheid. Wanneer staat jouw hoofdpersoon voor de keuze om eerlijk te zijn of te liegen? Wat kiest jouw hoofdpersoon dan?
  – Misschien ook leuk om een kringgesprek te voeren. Wanneer sta jij voor die keuze? En hoe ga je daar mee om?
 • Het verhaal is soms erg spannend. Lees blz. 393 ‘Roy onderzocht de…’ t/m blz. 403 ‘…van de brug.’ voor. Lees een spannend stuk uit jouw boek voor. Doe dit met voldoende pauzes om de spanning echt op te bouwen.

Overige lesideeën

 • Bieb Bende 5 De schatbewaardersStelopdracht: Vertel over jouw tijdreis. Waar zou je heen gaan? Waarom naar die tijd? Hoe zal jouw reis verlopen?
  Lees eventueel blz. 222 ‘Valerie had om…’ t/m blz. 224 ‘…gaan? vroeg Luca.’ voor als inspiratie.
 • Achterin het boek staan illustraties van personen uit het boek. Bij de illustraties staan korte beschrijvingen. Maak zelf zulke illustraties over personen uit jouw boek.
  Download hier een format Teken jouw personaeges.

Overige delen:

Bieb Bende 5 De schatbewaarders