De Bieb-bende 5 De schatbewaarders

”Meneer? Kunt u iets langzamer en duidelijker praten? Over welk boek gaat het?’ ‘De kinderen… ze weten ervan.’ De kinderen? Bedoelt hij die vijf rotkinderen? Wie is deze man? ‘U zult iets specifieker moeten zijn, meneer.’
– De Bieb-bende 5 De schatbewaarders –

Het verhaal

De Bieb-bende bestaat uit 5 kinderen die samen elke maand een hemelrijder moeten bevrijden. In de Bieb-bende 5 De schatbewaarders is De Bieb-bende 5 De schatbewaardershet de bedoeling dat ze Neander bevrijden. Je leest hoe ze stap voor stap steeds weer dingen ontdekken met behulp van geest Rosaline, de moeder van de vreselijke geest George. George moeten ze proberen te ontwijken, maar ondertussen ook proberen voor te blijven. Hiervoor reizen ze dan ook terug in de tijd.

Naast dit spannende avontuur leiden de leden een eigen leven. Zo lees je over Roy en de problemen thuis, over Jasmijn de tante van Melanie die alles van het avontuur weet en over het project waar ze op school samen aan werken met die vreemde jongen Tim.

Daarnaast worden ze ook dwars gezeten door de gemene bibliothecaris Angelique, die ook nog eens dikke maatjes blijkt te zijn met klasgenootje Joost en zijn vriendjes.

Zou het de Bieb-bende wel lukken om de aanwijzingen op tijd te vinden en Neander te bevrijden? Waarom is Tim zo apart en doet hij steeds zo raar? En kunnen ze George en Angelique uit de buurt houden?

Recensie

Het is even inkomen in De Bieb-bende 5 De schatbewaarders. Dat komt doordat ik de eerste 4 delen niet gelezen heb en daardoor soms zoekend was naar de doorgaande lijn in de andere delen. Echter is het helemaal geen probleem om De Bieb-bende 5 De schatbewaardersdit deel op zich te lezen en de uitleg van Roy aan zijn vader helpt mij als lezer ook om wat achtergrondinformatie mee te nemen. De Bieb-bende beleeft elke maand een nieuw avontuur, waardoor de verhalen ook apart te lezen zijn.
De kaft van het boek is prachtig, met glow-in-the-dark. De afwisseling van 5 hoofdstukken en extra informatie via de app vind ik echt wat toevoegen. Ik moest wel even zoeken welke app ik hiervoor het beste kon gebruiken. Ik kwam erachter dat er een Bieb-bende app is, maar die is helaas niet up to date. Tip: Je kunt hiervoor de app Layar goed gebruiken. Download die hier via iTunes en hier via Play Store.

Ik merkte dat ik na elke 5 hoofdstukken graag verder wilde lezen, omdat ik wilde weten hoe het verhaal verder ging. De nieuwsgierigheid naar de extra informatie van schrijver Michael Reefs won het toch elke keer! Ik vind het heel bijzonder om tijdens het lezen extra informatie van de schrijver te krijgen. Informatie die iets toevoegt aan het verhaal en die je een kijkje geeft in het hoofd van de schrijver.

Michael Reefs schreef 12 delen. Nu worden ze één voor één uitgebracht. Dit houdt het avontuur van de Bieb-bende levend. Voor kinderen zou dit een nieuwe, Nederlandse Harry Potter kunnen zijn.

De Bieb-bende 5 De schatbewaardersIk kan de Bieb-bende 5 De schatbewaarders erg aanraden aan de goede lezers in groep 5 en aan de kinderen uit groep 6 t/m 8. Ik ben dan ook erg benieuwd naar wat de kinderen in mijn groep 6 ervan vinden. Inmiddels heb ik al vernomen dat deel 6 in de zomer uitkomt, waar ik al erg naar uit kijk! Lees hier meer. En via de QR-code op bladzijde 427 uit het boek kun je zelfs al een korte samenvatting lezen.

Ik ben er blij met mijn gesigneerde exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan bij de boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen bij De Bieb-bende 5 De schatbewaarders

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bieb Bende 5 De schatbewaarders zijn:

 • Lees bladzijde 33 ‘Ruim een kwartier…‘ t/m bladzijde 34 ‘…wie is daar?‘ voor. Angelique moest de schilderijen bewaken, toch zijn er 4 verdwenen. Die 4 schilderijen hinten naar de eerste 4 delen uit de twaalfdelige serie. In een ander stuk op bladzijde 285 ‘Struiken vingen Roy…‘ t/m bladzijde 286 ‘…het laatste kistje.‘ wordt er juist gehint naar het laatste deel.
  Leesvraag: Wie leest er ook een boek uit een serie? En welke stukjes hinten naar andere delen of herken je uit andere delen?
 • In het boek worden veel dingen uitgebreid beschreven. Zo ook de ruimte in de boekenwinkel. Lees bladzijde 65 ‘Toen ze klaar…‘ t/m bladzijde 66 ‘…dat beneden stond.‘ voor.
  Leesvraag: Welke ruimtes worden in jouw boek omschreven? Lees een stukje voor.
  – Eventueel kunnen de kinderen de ruimte ook tekenen aan de hand van de omschrijving.
 • Tussen alle avonturen door is er ook ruimte voor romantiek. Lees bladzijde 151 ‘Melanie knikte en…‘ t/m bladzijde 153 ‘…dat wil ik.‘ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook romantiek voor? Lees een stukje voor.
 • Vriendschap is belangrijk voor de Bieb-bende. Lees bladzijde 159 ‘Binnen was het…‘ t/m bladzijde 162 ‘…kreeg geen reactie.‘ voor. Roy doet zijn best, maar Tim lijkt hier geen interesse in te hebben.
  Leesvraag: Zijn vriendschappen in jouw boek ook belangrijk? Waaraan merk je dat?
 • Waarheid duurt het langst. Dat is een bekend spreekwoord. Lees bladzijde 183 ‘Secondelang bleven de…‘  t/m bladzijde 185 ‘…van haar zin inslikken.‘ voor. De Bieb-bende krijgt een hoop voor elkaar met eerlijkheid. Leesvraag: Wanneer staat jouw hoofdpersoon voor de keuze om eerlijk te zijn of te liegen? Wat kiest jouw hoofdpersoon dan?
  – Misschien ook leuk om een kringgesprek te voeren. Wanneer sta jij voor die keuze? En hoe ga je daar mee om?
 • Het verhaal is soms erg spannend. Lees bladzijde 393 ‘Roy onderzocht de…‘ t/m bladzijde 403 ‘…van de brug.‘ voor. Lees een spannend stuk uit jouw boek voor. Doe dit met voldoende pauzes om de spanning echt op te bouwen.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Bieb-bende 5 De schatbewaarders.

De Bieb-bende 5 De schatbewaarders

Overige lesideeën

 • Stelopdracht: Vertel over jouw tijdreis. Waar zou je heen gaan? Waarom naar die tijd? Hoe zal jouw reis verlopen?
  Lees eventueel bladzijde 222 ‘Valerie had om…‘ t/m bladzijde 224 ‘…gaan? vroeg Luca.‘ voor als inspiratie.
  De Bieb-bende 5 De schatbewaarders
 • Achterin het boek staan illustraties van personen uit het boek. Bij de illustraties staan korte beschrijvingen. Maak zelf zulke illustraties over personen uit jouw boek. Download hier een format Teken jouw personaeges.
  De Bieb-bende 5 De schatbewaarders

Overige delen:

Gastblogger Linda schreef blogs over De Bieb-bende 1 De legende van de hemelrijders en De Bieb-bende 2 Duister carnaval.

Vergelijkbare artikelen