Home / AVI-boek / Bleke Anton (AVI-E4)

Bleke Anton (AVI-E4)

[DOOR BIANCA] ‘Wat moet ik doen? En het vreemde licht is nu natuurlijk verdwenen!
– Bleke Anton –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf  groep 4 om zelf te lezen.

Het verhaal

Bleke Anton

Met zijn ouders (die bioloog zijn) gaat Joris een week naar een onbewoond eiland. Joris heeft hier weinig zin in. Maar dan vertelt de kapitein, die hun naar het eiland brengt, een spannend verhaal… Er waren mensen die een geest hadden gezien. Zou dit waar zijn?

Zie ook: De kleine tovenaars

Recensie

Bleke Anton is een AVI strip op E4 niveau. Dit boek is er ook als meeluisterboek, je kunt dan online meeluisteren met de tekst.

Het boek leest makkelijk, de zinnen zijn kort en bondig en het is een fijn lettertype. Aan de donkere kleuren van de tekeningen moest ik eerst even wennen, maar het past goed bij de sfeer van het verhaal. Een verhaal over een geest e af en toe was het wel erg spannend. Het boek bestaat uit 6 hoofdstukken. Wanneer Joris bij Anton is, is er een andere achtergrondkleur van de strip.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het meegeven van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan op de website van Uitgeverij Bontekoe.

Ideeën mini leeslessen Bleke Anton

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bleke Anton zijn: 

 • Bestaan geesten en spoken? Lees het voorwoord op bladzijde 7 voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek spoken of geesten voor?
 • Het verhaal van Bleke Anton speelt zich af op een onbewoond eiland. Laat bladzijde 8 en 9 zien.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af? Zou jouw verhaal zich ook op een onbewoond eiland af kunnen spelen?
 • Joris vertelt aan zijn ouders over Anton, maar zij geloven hem niet. Lees heel bladzijde 28 voor.
  Leesvraag: Komt het in jouw boek ook voor dat iemand niet geloofd wordt. Zo, ja wat doet hij/zij dan?
 • Joris legt uit wat een vriend is. Lees heel bladzijde 33 voor.
  Leesvraag: Hoe weet je in jouw boek dat er sprake is van vriendschap?

 DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Bleke Anton.

 Overige ideeën

 • Het verhaal van Bleke Anton speelt zich af op een onbewoond eiland. Hoe ziet jouw onbewoond eiland eruit? Praat met de groep over hoe een onbewoond eiland eruit kan zien en laat de kinderen dit vervolgens zelf tekenen, knippen en/of plakken.
 • Lees bladzijde 47 ‘Hallo…kapitein?…’ t/m bladzijde 49 ‘…Wat kunnen we doen?’ en laat de plaatjes zien.
  Bedenk wat Joris en zijn ouders kunnen doen en teken dit op het werkblad. Gebruik daarvoor dit format: Teken jouw stripverhaal.
  Bleke AntonWanneer de kinderen hun strip af hebben wordt de strip vanaf bladzijde 49 t/m bladzijde 53 voorgelezen.
  Welke kinderen dachten ook dat het zo afliep? Wie dacht dat het anders afliep?
 • Joris beleeft met Anton nog veel meer avonturen. Lees bladzijde 58 voor en laat de bladzijde zien. Bedenk welk avontuur Joris met Anton beleeft. Teken en schrijf dit op het werkblad.
 • Laat de vuurtoren op bladzijde 8, 16, 18, 22, 46 en 54 zien. Maak je eigen vuurtoren. Zie tekenenenzo ter inspiratie.

Zie ook: Finn en Femke vinden de lente (AVI-E4)

Winactie – Afgelopen

Bleke Anton

De winnaar is Wilmy Grisel.

Van Uitgeverij Bontekoe ontvangen wij regelmatig super leuke AVI-boeken, zo ook Bleke Anton een strip op AVI-E4 niveau. En we mogen een exemplaar weggeven!

Wat kun je winnen?

Je kunt een exemplaar van Bleke Anton winnen!

Bleke Anton

Wat moet je doen?

Bezoek het bericht van Bleke Anton op www.kinderboekenjuf.nl en laat een reactie achter waarom jij dit spannende boek graag zou willen winnen. Meedoen kan t/m dinsdag 30 april 2019 23.59 uur. Reacties na 23.59 uur op 30 april 2019 tellen niet meer mee.
 
Niet verplicht, maar wel heel fijn:
Like de pagina’s van Makkelijk Lezen en Kinderboekenjuf.nl op Facebook.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl en Uitgeverij Bontekoe gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op woensdag 1 mei bekend gemaakt in dit bericht op de website en op social media van Kinderboekenjuf.nl. Volg Kinderboekenjuf op Facebook, Instagram of Twitter om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg ervoor dat het e-mail dat je invult correct is.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

9 berichten

 1. Sabrina Meijn

  Ik doe graag mee met deze gave winactie voor de kinderen in mijn klas.
  Ik ben dinsdag t/m donderdag juf van een speciale groep leerlingen (12) die van verschillende scholen die onder het samenwerkingsverband komen vallen.
  Wat deze leerlingen uit groep 4,5,6 met elkaar gemeen hebben is een vet lees- en/of spellingsprobleem.
  Samen met mijn collega doen we er alles aan de leesmotivatie bij deze kinderen weer op gang te krijgen.
  We hebben dan ook verschillende series van Bontekoe in onze klas (Vaantjes en Piraatjes), maar bij deze populaire collectie zitten nog geen stripboeken.
  Dit zou dus een zeer welkome aanvulling zijn! ????

  • Kristel brouwers dijkhuizen

   Ik doe graag mee ons zoontje van 4 is al aardig snel met alles en begint ook al woordjes te lezen. Nu houd hij van alles wat spannend is vooral halloween en griezelen is zijn ding dus dit vind die vast en zeker ookk spannend. En een goede leerweg.

  • Majonne Twigt

   Dit lijkt me heel leuk om te lezen en recenseren en dan vanuit de basisschool te laten zwerven door Dordrecht met Dordrecht leest kinderzwerfboeken mobiel.

 2. Wilmy Grisel

  Het zou heel mooi zijn als wij dit boek zouden winnen. Na de meivakantie starten we in een nieuw schoolgebouw. Een uniek gebouw waar ook kinderopvang en een stuk voorgezet onderwijs en 2 onderwijsconcepten onder 1 dak gehuisvest zijn. Onze leerlingen hebben er veel zin in maar vinden het ook heel spannend. Mooi om ze dan met dit boek te kunnen verrassen in onze nieuwe bieb.

 3. Karien krijt

  Zou het boek graag winnen kan ik er in de klas mooi een boekenbabbel over geven.

 4. Margriet Ypeij

  Het zou super zijn om dit boek te winnen!! Als leesconsulent probeer ik op basisscholen kinderen te enthousiasmeren om lezen leuk te vinden. Mijn werkgebied is voornamelijk in de achterstandswijken in Leeuwarden (armste wijken van Nederland) met scholen van 35 en 39 nationaliteiten, die taalzwak zijn. Er zijn weinig leuke stripalbums. Daarom zou dit een fantastisch boek zijn om “mijn taalzwakke kinderen” blij mee te maken en ze weer een stukje meer op weg te krijgen om een echte lezer te worden!
  Superleuk idee!

 5. Véronique Pauwels

  Oh dit boek is heel aanlokkelijk om te winnen, mooie kaft, leuk verhaal en dan voor de kinderen die het ietsje moeilijker hebben ook nog een luisterverhaal.
  Dus op onze school zouden we heel wat kindjes hiermee gelukkig maken.

 6. Het lijkt me erg leuk om dit boek te promoten op de scholen waar ik leesconsulent ben. Ik denk dat ik er veel kinderen een plezier mee kan doen, omdat het een makkelijk te lezen strip is. Met de mini-lessen kan ik ook zeker iets!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet zichtbaar zijn Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.