Bliksemkind

[DOOR MICHELLE] ‘Verblindend licht. Een schroeiende hitte. Ik werd geraakt, ik stond in brand. Mijn hele lijf schokte- ik knalde omhoog een stekende pijn. Papááá!’
– Bliksemkind –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Bliksemkind

In het rijstveld ligt Yoko plat op de grond te schuilen voor het onweer. Haar broer Djaja schuilt niet. Hij rent zo snel mogelijk terug naar huis, omdat hij denkt dat de vulkaan gaat uitbarsten. Terwijl Yoko in het rijstveld ligt, ziet ze dat de lucht pikzwart wordt, de bliksemschichten schieten rond en ze hoort keiharde donderslagen. Totdat er een enorme vuurbal over het rijstveld vliegt. Recht op haar af. Yoko wordt getroffen door bliksem. Haar vader vindt haar en wanneer ze bijkomt staat haar verbrande haar recht overeind en heeft ze krampachtig een steen vast. Ze houdt de steen tegen haar voorhoofd en voelt de steen tintelen. Haar hoofdpijn verdwijnt. Als ze thuis is gaat Yoko met de natte steen over oma s pijnlijke lichaam. Zou Yoko het bliksemkind nog meer mensen kunnen genezen met haar magische steen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Bliksemkind brengt je als lezer in de wereld van de roepies, rijstvelden, daken van golfplaten, armoede en familiebanden. Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven die wisselen per hoofdstuk. Het wonderlijke is dat bliksemkind niet alleen verteld wordt van uit het perspectief van Yoko en de mensen in haar omgeving, maar ook vanuit dingen. Zo vertelt het bed van oma:

‘Ze woog bijna niets, maar waste zich nauwelijks. Of eerlijk gezegd ze stonk!’

Martijn van der Linden heeft bliksemkind voorzien van duidelijke, gekleurde illustraties die uitstekend passen bij de sfeer van het boek. Net als De reis van Yarim is dit boek ideaal voor kinderen die dol zijn op het ontdekken van de wereld door het lezen van boeken. Andere boeken die zeer geschikt zijn voor de middenbouw zijn Morris, Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe en Koen Kampioen – De held van het veld.

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Bliksemkind

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bliksemkind zijn:

  • Papa vindt Yoko nadat ze een bliksemkind is geworden. Lees bladzijde 33 ‘Yoko en papa…’ t/m bladzijde 35 ‘…iets warms.’ voor.
    Leesvraag: Hoe voelt de hoofdpersoon van jouw boek zich? Uit welke zin(nen) blijkt dat?
  • In Bliksemkind is elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief geschreven. Lees twee hoofdstukken voor bijvoorbeeld ‘Yoko en Rupa‘ en ‘De Zweer’ en zoek de zinnen waardoor je weet vanuit welk perspectief het hoofdstuk is geschreven.
    Leesvraag: Vanuit welk personage(s) wordt jouw verhaal verteld?
  • Eerst uit onze dessa, maar al snel ook uit andere dorpen. Wat zou een dessa kunnen zijn? Lees bladzijde 92 ‘Het laat zien..’ t/m bladzijde 94 ‘…nauwelijks te vinden.’ voor. Leesvraag: Welke woorden ben je vandaag tegen gekomen waar je de betekenis niet van wist?
  • De vriendinnen Gini en Yoko zien elkaar eindelijk weer en zijn dolblij. Lees bladzijde 167 ‘De schaar…’ t/m bladzijde 169 ‘…te genieten.’ voor.
    Leesvraag: Welke personages in jouw boek zijn bevriend?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Bliksemkind.

Overige ideeën

Andere boeken van Hans Hagen

Vergelijkbare artikelen