Blitz! AVI E3-M4 (Kerntitel KBW18)

[DOOR LONNEKE] ‘Ver weg,
ver ver weg,
heel ver weg,
voorbij de maan,
daar zweeft een bol.’
-Blitz!-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf eind groep 3 of om voor te lezen aan groep 3 en 4.

Het verhaal

Blitz!Blitz heeft een groene huid, draagt een blauwe broek, zijn neus is lang en hij heeft een spriet op zijn hoofd. Hij woont ver, ver weg voorbij de maan op bol Nul. Zijn bol is klein. Hij kan zo een rondje om heel bol Nul lopen. Op zijn bol staat een boom. Die geeft hem schaduw als de zon schijnt en er groeien allemaal lekkere dingen aan zoals een knak, smul of lik. Blitz speelt, zingt, slaapt en praat met de boom.

Op een dag ontmoet Blitz Tjilp, een vogeltje dat verdwaald is en uitrust op bol Nul. Blitz heeft het leuk met het Tjilp en vraagt of hij wil blijven. Tjilp wil heel graag terug naar zijn eigen bol naar zijn vriend Flier. Blitz besluit met Tjilp mee te gaan naar zijn bol en op zoek te gaan naar een vriend. Hij hakt zijn geliefde boom om en met het hout van de boom bouwt hij een raket. Samen in de raket gaan Blitz en Tjilp naar bol Aarde. Ze landen in een bos op de grond. De raket is stuk maar ze zijn er. Al gauw heeft Tjilp zijn vriend Flier gevonden en is Blitz weer alleen. Zal het hem lukken om zelf een vriend te vinden? Een vriend die op hem lijkt?

Recensie

Blitz! is een kerntitel voor Kinderboekenweek 2018 met het thema Vriendschap. Het is leuk leesboek om voor te lezen in een groep 3 /4, maar ook om met AVI-niveau E3-M4 lekker zelf te lezen. Het is geschreven in een prettig lettertype en er wordt ook speciaal aangegeven dat het geschikt is voor dyslectici.

De sticker op de kaft van het boek met de tekst: ‘Een buitenaards leuk boek!’ maakt zijn woorden meer dan waar. Het is grappig, de vogels poepen regelmatig op het hoofd van Blitz wat vast zorgt voor hilarische momenten tijdens het voorlezen, aangezien het woord poep op die leeftijd al enorm grappig is.

Je kunt tijdens of na het voorlezen van het boek ook hele leuke praktische opdrachten doen die ik beschreven heb bij het kopje andere opdrachten. Zo gaat het boek nog meer leven of kun je een leuke tentoonstelling maken tijdens de Kinderboekenweek 2018.

Met dank aan uitgeverij Gottmer voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Blitz!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Blitz! zijn: 

 • Lees bladzijde 11 ‘De boom…’ t/m bladzijde 13 ‘…lik smaakt ook goed.’ voor. Dat gaat over de boom op Planeet Nul waar Blitz van eet. Wat zou jij lekker vinden dat aan deze boom zou groeien?
  Leesvraag: Wat zou de hoofdpersoon uit jouw boek graag willen dat aan de boom groeit?
 • Lees bladzijde 11 ‘Rob en Moes…’ t/m bladzijde 64 ‘…Maar hij kan er niet bij.’ voor. Dat gaat over Rob en Moes die eerst vriendschap sluiten met Blitz en opeens rovers zijn, het hout van Blitz pakken en hem vastbinden waardoor Blitz het niet meer snapt. Vrienden of niet? Hoe denk je dat Blitz zich nu voelt?
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek ook iets gemeens tussen vrienden? Wat dan?
 • Lees bladzijde 68 ‘Dan hoort hij…’ t/m bladzijde 68 ‘…twee takken.’ en bladzijde 70 ‘Langs de weg…’ t/m bladzijde 70 ‘…zwarte vlekken.‘ voor. Hier wordt twee keer een omschrijving gegeven van een dier zonder te noemen hoe het heet. Weet jij welke dieren bedoeld worden?
  Leesvraag: Kun jij iets uit jouw boek nemen en omschrijven en kan een ander raden wat jij bedoelt?
 • Lees bladzijde 87 ‘Fiet fiet fiet!…’ t/m bladzijde 88 ‘…het bos zijn stil’ voor. Blitz is op zoek geweest naar iemand die op hem lijkt en nu heeft hij twee vrienden maar ze lijken niet op hem. Moeten vrienden op elkaar lijken?
  Leesvraag:  Zijn er in jouw boek vrienden die op elkaar lijken?
 • Lees bladzijde 96 ‘De mannen rennen…’ t/m bladzijde 99 ‘…Weg zijn ze.’ voor. Hoe zou je Blitz kunnen noemen? Hij is niet verkleed, geen marsman, geen monster….wat dan wel?
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek iets wat iemand niet gelooft?
 • Blitz trekt aan zijn neus als hij bang of boos is. Plong!
  Leesvraag: 
  Kun jij iets uit jouw boek noemen waar de hoofdpersoon boos of bang is? Wat doet hij of zij dan?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Blitz!.

Overige ideeën

 • Op bladzijde 76 tekent Rob een olifant in het zand. Teken ook iets in het zand en laat je klasgenoot raden wat je getekend hebt. Met de juf of meester kun je ook dit raadspel in twee teams spelen. Welk team raadt de meeste goed?
 • Blitz! namaken.
  Blitz!Wat heb je nodig? Boeklon (doorzichtige plakfolie), wit of gekleurd A4 blad, zand(droog zand uit de zandbak), verf, stoepkrijt en glitters.
  Bedenk van tevoren goed hoe Blitz eruit ziet. Als je dat bedacht hebt, kun je het laagje van de plastic afhalen en met kleine beetjes zand Blitz maken op de folie. Je kunt de omtrek eerst met krijt maken en invullen met zand.
  Blitz! Dit zand kun je daarna verven om het een kleurtje te geven. Je kunt ook stukjes inkleuren met stoepkrijt.
  Als je werk klaar is kun je de achtergrond nog versieren met wat glitters.
  Blitz!Ben je dan helemaal klaar? Om alle werkjes makkelijker op te kunnen hangen nog het volgende doen.
  Het plastic plak je op een A4 blad (de NIET- plakkant plak je op het A4). Eventueel elkaar even helpen.
 • Teken de boom op bol Nul.
  Welke lekkere dingen komen er allemaal aan jouw boom?
 • Lees het laatste hoofdstuk voor of lees eerst het boek helemaal uit. Het boek heeft een open einde. Dat wil zeggen dat het verhaal nu makkelijk weer verder kan gaan. Kun jij een stukje bedenken en schrijven wat er nu zou kunnen gaan gebeuren? Misschien is het ook leuk om de stukjes daarna aan elkaar voor te lezen.
  Blitz!

Andere delen

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2018? Lees dan hier verder.

Of bekijk de kerntitels voor groep 3-4 hieronder:

Andere boeken voor groep 3-4 over vriendschap

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen