Boek de Sprookjessprokkelaar

Het verhaal

De Sprookjessprokkelaar is geschreven door Paul van Loon en Leontien van Oranje. De sprookjessprokkelaar gaat Boek de sprookjesprokkelaarover Opa Anders, Sterre, Stijn en de moeder van Stijn. Sterre leest graag. Haar favoriete boek is haar beste vriend, tot het moment dat het uit elkaar valt. Ze wil graag meer vrienden en gaat dus op zoek naar een nieuw boek. Opa Anders stuurt haar naar een oud, verlaten kasteel om op zoek te gaan naar de sprookjesbibliotheek. Zou Sterre deze vinden? Wie is de sprookjessprokkelaar? En hoe heffen ze de vloek op?

Het boek is geschikt voor een grote groep kinderen. In de middenbouw zou het voorgelezen kunnen worden, in de bovenbouw kunnen de leerlingen dit boek zelf lezen. Het taalgebruik in het boek is niet te moeilijk en lange woorden worden soms in stukjes gehakt waardoor het goed leesbaar is voor kinderen.

Het niet al te dikke boek neemt je mee in het enthousiasme van lezen en voorlezen. De illustraties in het boek zijn erg mooi en nemen je mee in de wondere wereld van de Sprookjessprokkelaar en de Efteling.

Wil je dit boek zelf aanschaffen?
Koop bij bol.com

Efteling

De samenwerking tussen de Efteling en de Stichting Lezen en Schrijven zorgde ervoor dat prinses Leontien van Oranje aan Paul van Loon voorstelde om eens samen te werken. Dit prachtige boek is het eindresultaat. Prinses Leontien van Oranje heeft de Stichting Lezen en Schrijven opgericht om laaggeletterdheid te bestrijden. Ik vind het mooi om te zien dat onze prinses hier zo nauw bij betrokken is.

Boek de sprookjessprokkelaarDe Sprookjessprokkelaar is door de Efteling echt ontworpen, gebaseerd op het verhaal. Als verrassing kwam tijdens de boekpromotie de pop van de Sprookjessprokkelaar echt op Paul van Loon en Leontien van Oranje aflopen. Tegenwoordig is de Sprookjessprokkelaar te vinden bij de ingang van het sprookjesbos, daar vertelt hij allerlei verhalen aan iedereen die ze wil horen.

Ideeën mini leesles de Sprookjessprokkelaar

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om er over na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek de Sprookjessprokkelaar zijn:

  1. Bekijk samen met de kinderen de trailer van dit boek. Op www.boekenfilmpjes.nl is deze trailer te vinden. Klik hier om de trailer te openen in Youtube. Ga met ze in gesprek hoe dit boek ze nu lijkt. Wat trekt ze aan? Wat vinden ze van de trailer?
  2. Hoe kun je tijdens het lezen aan jouw boek merken dat het een nieuw boek is? Of juist erg oud? Wat trekt jou het meest: een oud of een nieuw boek?
  3. Sterre kan de verhalen die ze gelezen heeft zo navertellen. Welke verhalen zou jij zo na kunnen vertellen?
  4. Sterre kan de verhalen die ze gelezen heeft zo navertellen. Probeer eens of jij zo na het lezen jouw verhaal zo goed mogelijk kan na vertellen.
  5. Welk stukje uit jouw boek neemt je helemaal mee in het boek?
  6. Welk sprookje is jouw favoriet en waarom?
  7. Sprookjes lopen altijd goed af, met een gelukkig einde. Hoe denk je dat jouw verhaal afloopt?

Vergelijkbare artikelen