Dolfje Weerwolfje

‘Midden in de nacht schoot Dolfje overeind in bed. Even wist hij niet waardoor hij wakker werd. Er gebeurde iets belangrijks, dat wist hij zeker. Iets in hem was veranderd, maar wat? ‘
– Dolfje Weerwolfje-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Het boek Dolfje Weerwolfje gaat over een jongen die bij kennissen in huis woont. Hij is daar als baby op de stoep achtergelaten, zijn ouders en familie kent hij niet.

Wanneer Dolfje 7 jaar wordt, verandert hij in een weerwolf. Zijn broertje Timmie ontdekt dit en samen beleven ze vele avonturen tijdens de eerste twee volle manen. Zal Dolfje uit handen blijven van de OZDM (Opvang Centrum voor Zeldzame Dieren en Mensen)? En hoe zullen zijn ouders reageren?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dolfje Weerwolfje is een heerlijk verhaal waarin anders zijn heel normaal wordt gevonden. In dit eerste deel lees je vooral over hoe Dolfje een weerwolf wordt, worden veel personages geïntroduceerd en maak je kennis met Opa Weerwolf. Het boek Dolfje Weerwolfje is een echte aanrader om voor te lezen in groep 4/5!

Voor kinderen die dol zijn op griezelen zijn Emilia Hoektand in het rijk van de eenhoorns, Het geheim van de gillende geraamtes en De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder ook interessant om te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

 Boekverfilming

Van het boek Dolfje Weerwolfje is tevens een verfilming gemaakt. De film heeft dezelfde titel als het boek. In de boekverfilming ziet Dolfje er net zo uit als ik beleefd heb tijdens het lezen. De verandering van mens naar Weerwolf is erg goed gefilmd.

Het verhaal in de film lijkt in het begin erg op het boek, later wijkt het van het boek af. In de film is er bijvoorbeeld geen kinderfeestje van Noura maar een kerstviering op school. Daarnaast zijn er in de film meerdere volle manen waar er in het boek maar twee zijn. Desalniettemin een erg leuke film.

Wil je de dvd zelf aanschaffen?

Geef een boek cadeau

In 2023 is Dolfje Weerwolfje de titel van Geef een boek cadeau. Vanaf 10 februari is het boek bij de boekhandel verkrijgbaar voor €2,99. Bij veel boekhandels is het ook mogelijk om boeken te doneren aan een goed doel. Op de website van Geef een boek cadeau is daarnaast ook nog een toffe lesbrief te vinden bij het boek.

‘De campagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan – met als resultaat dat boeken een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven. Om die boekenkast te vullen, bundelen boekhandels en diverse partners ieder jaar hun krachten om in het voorjaar een jeugdboek en een prentenboek beschikbaar te stellen voor een klein bedrag.’

Ideeën mini leesles boek Dolfje Weerwolfje

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dolfje Weerwolfje zijn:

 • Dolfje verandert voor het eerst in een weerwolf. Lees bladzijde 10, 11 en 12 voor.
  Leesvraag: In welk bijzonder, zeldzaam dier of mens zou de hoofdpersoon van jouw boek volgens jou kunnen veranderen en waarom vind je dat?
 • De vader van Dolfje gedraagt en kleedt zich gek. Hij draagt rare kleren en heeft rare uitspraken. Lees bladzijde 113 ‘Ik ben niet normaal…’ t/m ‘… ik ook van jou.’ voor.
  Leesvraag: Hoe zijn de ouders in jouw verhaal? Wat kun je over ze vertellen? Meer over de personages uit Dolfje Weerwolfje lees je op de website van Dolfje zelf.

Overige lesideeën

 • De Dolfje Weerwolfje spelletjes pagina is leuk om eens rond te kijken en samen spelletjes te doen.
 • Op de website van Uitgeverij Leopold kun je allerlei dingen over Dolfje Weerwolfje vinden. Zo ook dit masker wat kinderen zelf kunnen versieren.
 • Het thema van de KBW17 is Griezelen gruwelijk eng! Daar sluit Dolfje natuurlijk hartstikke goed bij aan.
 • Op Pinterest heb ik allerlei ideeën bij Dolfje Weerwolfje verzameld. Bekijk deze Pinterestpagina hier.
 • Dolfje Weerwolfje kaartspel zinnen maken.

Een greep uit de andere boeken over Dolfje Weerwolfje

Vergelijkbare artikelen