Scrooge een kerstvertelling

‘Ebenezer Scrooge is een gierige zakenknager, die aan niets anders kan denken dan aan geld
en een grote hekel heeft aan de vrolijkheid van het kerstfeest.’
– Scrooge, een kerstvertelling –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Zoals wellicht bij vele al bekend gaat het boek Scrooge een kerstvertelling over Ebenezer Scrooge, een gierige oude knager die alleen maar geeft om hard werken en geld verdienen. Kerstvreugde is iets wat hij totaal niet begrijpt.

Zijn Boek Scrooge een kerstverhaal door Geronimo Stiltonwerknemer Bob Crachit, zijn neefje van zijn overleden zus, de beste knagers die geld inzamelen voor de armen en zelfs de voorbijgangers op straat ontkomen niet aan zijn gemopper. Tot op kerstavond, zeven jaar na het overlijden van zijn zakenpartner Jacob Marley, de geest van Marley verschijnt. Die vertelt hem dat zijn toekomst na zijn overlijden weinig goeds voorspelt en dat hij daarom tijdens kerstnacht bezoek krijgt van 3 geesten.

Zoals gezegd ontvangt Scrooge om klokslag 1 uur de geest van het Verleden, die hem laat zien wat voor vriendelijke knager hij ooit was. Om klokslag 2 uur ontvangt Scrooge de geest van het Heden, die hem laat zien hoe zijn werknemer en zijn neefje een vrolijk en gezellig kerstfeest vieren. En om klokslag 3 uur ontvangt hij de geest van de Toekomst, die hem laat zien hoe zijn dood eruit ziet en wie daar om treuren. Zou Scrooge de boodschap snappen en zijn leven omgooien?

Recensie

Ik vind het een heerlijk boek om voor te lezen in de kerstperiode. Groep 5 heeft aan mijn lippen gehangen tijdens het voorlezen. Ze zaten allemaal op de grond in het donker voor het haardvuur (op het digibord). Het boek helpt je stilstaan bij wat echt belangrijk is en wie je dierbaar zijn.

Ik las dit boek van Uitgeverij De Wakkere Muis vanuit mijn eigen boekenkast.

Wil je dit boek zelf aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:
Koop bij bol.com

Boekverfilmingen

Film a Christmas Carol

Een prachtig boek wat qua verhaal en tekeningen veel weg heeft van de film a Christmas Carol. Deze film is echter niet geschikt voor leerlingen van de middenbouw en alleen voor leerlingen van de bovenbouw die niet bang aangelegd zijn (er zitten wat spannende momenten in).
Koop bij bol.com

Film het kerstfeest van Mickey

Voor de leerlingen van de middenbouw is de film Mickey een kerstverhaal beter geschikt. Deze film vertelt hetzelfde verhaal, maar dan door Disney figuren gespeeld.
Koop bij bol.com

Ideeën mini leeslessen Scrooge, een kerstvertelling

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Scrooge, een kerstvertelling zijn:

  • Lees bladzijde 25 t/m 27 voor om te omschrijven wat het karakter van Ebenezer Scrooge is.
    Leesvraag: Wat is het karakter van jouw hoofdpersoon? Kun je een stukje voorlezen waaruit dat blijkt?
  • Ga in gesprek met de leerlingen over de les die ze hieruit kunnen halen, wat heeft Scrooge geleerd? Wat zou jij ervan kunnen leren.
  • Sta samen stil bij goed zijn voor anderen. Wat kunnen jullie als klas hiermee doen? Wat kunnen de leerlingen zelf hiermee doen?
  • De lesbrief door de wakkere muis (uitgeverij Geronimo Stilton) geeft extra achtergrond informatie en kant en klare lesideeën. Download de lesbrief hier.
    Bij deze lesbrief horen ook spelletjes, download deze hier.
    Bron: Beide komen vanaf de website van de uitgeverij van Geronimo Stilton: de Wakkere Muis.

Vergelijkbare artikelen