Boekje van Karton

‘Ontwerp je fotoboekje van karton met eigen foto’s en teksten.’
– Boekje van Karton –

Boekje van Karton

Cover Boekje van Karton

Boekje van karton is, zoals het al zegt, een boekje van karton. Je kunt je eigen boekje samenstellen. Dit kan een verhalenboek, fotoboek of een eigen vormgeving zijn. Het zijn boekjes van duurzaam karton en stevig ingebonden in een omslag.

Recensie

Boekje van karton is een hele fijne manier om duurzame boekjes te maken. Wij hebben er een woordenboek voor onze 1-jarige van gemaakt door foto’s van dingen in haar leven erin te plaatsen met woorden erbij. Onze oudste heeft ook zo’n boek en kan dit boek straks gebruiken om bekende woorden te leren lezen. Denk aan foto’s en woorden zoals ‘opa’, ‘vlinder’ en ‘zwembad’ met daar dan foto’s van zichzelf bij. In de klas kun je zo’n boekje van karton ook op veel verschillende manieren inzetten, daarover lees je verderop wat ideeën.

Het ontwerpproces verloopt heel gemakkelijk. Kinderen in de bovenbouw zouden dit zelf kunnen doen. Voeg de foto’s toe, kies je kleuren, tekst, lettertypes en vormgeving. Hartstikke leuk om de klas bijvoorbeeld samen een boek met foto’s te laten maken en dat dan in de klas te kunnen lezen. Je kunt de bladzijden goed afnemen met een vochtige doek omdat deze zijn afgewerkt met een mat laminaatlaagje. In het onderwijs wordt er vaak gezocht naar een manier om boeken vorm te geven met kinderen, dit is de manier als je een duurzaam product wilt maken dat je langere tijd in je klas kunt gebruiken.

Met dank aan Boekje van Karton voor dit recensie-exemplaar.

Boekje van Karton in de klas

Hoe kun je Boekje van Karton in de klas inzetten? Op heel veel verschillende manieren, hieronder heb ik enkele ideeën beschreven:

  • Zet het in voor NT2- of nieuwkomerskinderen in door een woordenboek te maken met begrippen die ze mogen leren als ze net in de klas zijn.
  • Maak met behulp van een verhalenboekje een klassenverhaal met tekst en foto’s en laat dit drukken. De kinderen kunnen hun eigen verhaal dan lezen.
  • Voor groep 3 kun je een fotoboek maken met veelvoorkomende maar lastige woorden. Dit boek kan dan elk jaar ingezet worden als extra oefenmateriaal. Extra leuk als je als leerkracht net even wat gekke foto’s erin zet, die woorden vergeten de kinderen nooit meer.

Vergelijkbare artikelen