Boekverfilmingen

Ben jij een boeklezer of een filmkijker? Met een boekverfilming heb je het beste van beide! Door het boek te lezen vorm je je eigen beeld, in de film is dat al voor je gedaan. In het boek wordt de omgeving uitgebreid besproken, in de film draait het meer om de dialoog. In dit blog vertel ik je meer over boekverfilmingen.
– Boekverfilmingen –

Boekverfilmingen

Boekverfilmingen: het boek VS de film

Het lezen van boeken is heerlijk. Je kruipt in het verhaal, maakt je eigen voorstelling en leest het in je eigen tempo. Van vele boeken worden ook films gemaakt. Het kijken van een film is ook heerlijk. Je beleeft het verhaal terwijl het zich voor je afspeelt. Ook hierbij kun je je helemaal inleven in het boek. Het kijken van boekverfilmingen is dan weer een heel ander verhaal. Als je het boek al gelezen hebt en je een eigen voorstelling hebt van het verhaal, kan de film een grote teleurstelling zijn. Voor anderen kan dit juist een aanvulling zijn op het verhaal.

Mijn liefde voor films

Zelf ben ik helemaal weg van films én van boeken. Ik vind dat films het verhaal van je fantasie met de beelden vorm kunnen geven, terwijl boeken juist met woorden de diepgang kunnen bereiken. In 2007 ben ik gaan werken bij een servicebioscoop in het dorp waar ik woonde. Ik zorgde hier o.a. voor het plaatsen van de mensen, het bedienen van de mensen tijdens de film en het schoonmaken achteraf. Daarnaast kreeg ik tijdens mijn werk in de zaal veel mee van de films die speelden. Soms was er tijd over om zelf film te kijken en als ik niet aan het werk was, mocht ik gratis naar de film.

Toen ik begon met werken in de bioscoop, werd er nog Boekverfilmingengewerkt met filmrollen. Dit is voor mij echt gekoppeld aan de bioscoop, echte nostalgie. Die rollen waren ongeveer 1 meter groot en lood zwaar. Zo kon het zijn dat bijvoorbeeld de film Harry Potter van zaal 3 naar zaal 2 mocht brengen. In zaal 3 moest ik de filmrol dan loskoppelen van de projector, een trappetje van 3 treden op tillen, naar de andere trap rollen, een trap van 2 verdiepingen omlaag tillen, door de gang rollen, 5 treden omhoog tillen, door zaal 3 heen rollen, door 2 deuren zaal 1 in rollen, 3 treden op tillen, hal door rollen, 2 verdiepingen omhoog tillen, nog 3 treden omhoog tillen, projector ruimte in tillen en op de projector tillen.

Later heb ik de overgang naar digitale films mogen meemaken. Daarna stapte ik over in functie en vestiging, waardoor ik als leidinggevende weinig meer mee kreeg van de films tijdens het werk. Toch is de liefde voor films nooit verdwenen! Vandaar ook de filmrol in mijn logo.

Boekverfilmingen van kinderboeken

BoekverfilmingenVerschillende kinderboeken zijn inmiddels al verfilmd. Denk hierbij aan Dolfje Weerwolfje, Hoe overleef ik mezelf of een van de vele Carry Slee boeken zoals Timboektoe. Af en toe kijk je met de kinderen in de klas een film of juist thuis gezellig samen op de bank.

Ik vind het erg waardevol als je dan het boek met de film kunt vergelijken. Dit doe ik door een stukje voor te lezen en dit te vergelijken met een stuk uit de film. De kinderen kijken hierdoor heel anders tegen het boek aan. Vaak komen ze erachter dat het boek uitgebreider is of meer vertelt. Maar juist op andere momenten zien ze ook dat de film anders gaat dan het boek, maar dat dit niet uit maakt. In de bovenbouw kun je de details van een boek bespreken, zoals de omschrijving van een hoofdpersoon en hoe je dit in de film wel/niet terug ziet.

Ideeën bij boekverfilmingen:

  • Op Pinterest maakte ik een verzameling rondom boekverfilmingen aan. Bekijk die hier.
  • Ook maakte ik een werkblad wat je kunt gebruiken om het boek met de film te vergelijken. Download hier het werkblad Boek vergeleken met de film van Kinderboekenjuf.
  • Laat de kinderen bedenken welk boek zij wel verfilmd zouden willen zien. Wat zouden ze precies zo filmen en welke scene(s) zouden ze veranderen?
  • Richt een hoek in met de favoriete boekverfilmingen van kinderen. Zoek het boek en de film bij elkaar. Zie hier onze hoek tijdens de presentatie van ons kinderboekenmuseum:

Boekverfilmingen op kinderboekenjuf.nl

Deze boeken zijn verfilmd, sommigen heb ik al vergeleken met de film:

Zelf boekverfilmingen aanschaffen?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen