Borealis

‘Als je je niet aan de afspraken houdt, moeten we je helaas vervangen.
Dat betekent dat een landgenootje jouw plek in Borealis krijgt.
Maar voor alle duidelijkheid: het betekent niét dat jij terug naar huis gaat.’
Borealis

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

BorealisJoppe is ontvoerd naar een plek die ze Borealis noemen. Waarom? Dat wordt pas na tien dagen duidelijk als de Trias het kamp een bezoek brengt.

‘Gefeliciteerd, kinderen, met jullie plek in deze Ark.
Wanneer de zondvloed komt, zullen jullie overleven.
En na de zondvloed zullen jullie de aarde en de mensheid opnieuw opbouwen.
De toekomst is van jullie.’

Joppe is het er niet mee eens en samen met enkele huisgenoten besluit hij te ontsnappen. Ze nemen een paar dagen om de nodige voorbereidingen te treffen en wagen zich dan aan een zware tocht door het wilde natuurgebied van Alaska. Onderweg komen ze verschillende beproevingen tegen, maar ze zijn vastberaden door te gaan. Zal het ze lukken kamp Borealis te ontsnappen? Waarom zaten ze eigenlijk in Borealis? Wat hebben die rare bultjes bij hun schouderbladen met Borealis te maken?

Bekijk ook: Overleven op Drakeneiland

Recensie

Wat een spannend boek! Ik heb het boek zo snel mogelijk achter elkaar uitgelezen. Soms moest ik hem even wegleggen (dagelijkse dingen gaan ook gewoon door), maar zodra ik kon las ik weer verder. Je wilt weten wat het idee achter Borealis is. Zal de wereld echt vergaan? Of is het een mislukte grap? Komen de ontvoerders ermee weg? Zal Joppe zich overgeven en er het beste van maken? Van begin tot eind blijft het spannend en wil je weten hoe het verder gaat.

De diepere boodschap in dit boek is duurzaamheid. De wereld vergaat door een zondvloed en deze kinderen zijn uitverkorenen om dat te overleven. De wereld waarin wij nu leven vergaat niet, maar het gaat ook niet goed met het klimaat als je alle nieuwsberichten en protesten mag geloven. Het is mooi dat dit verhaal de kinderen aan het denken zet. Wat kunnen zij doen om het klimaat te verbeteren voor hun eigen toekomst?

Het is ook een vrij heftig boek. Er gaat iemand dood en de kinderen worden bedreigd, dat zijn geen luchtige onderwerpen voor basisschoolkinderen. Hierdoor kan ik dit boek vooral aanraden aan kinderen vanaf groep 8 en hoger. Voor kinderen in groep 6 en 7 is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt of ze het verhaal als verhaal kunnen zien en er niet angstig van worden.

Met dank aan de CPNB voor het toezenden van de Borealis Nederland Leest Junior editie.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Overleven op Drakeneiland

Nederland Leest Junior

Nederland Leest JuniorNederland Leest Junior duurt van 1 t/m 30 november. Het thema van 2019 is duurzaamheid.

Het boek Borealis van Marloes Morshuis is beschikbaar gesteld voor scholen. Je kon eerder dit jaar boeken aanvragen voor alle kinderen uit groep 7 en 8. Bij het boek is allerlei lesmateriaal ontwikkeld.

Wil je in november 2020 meedoen met Nederland Leest Junior? Bestel dan via de CPNB de boeken voor Nederland Leest Junior 2020. Dit gaat op dezelfde manier als de pakketten voor de kinderboekenweek.

Ideeën mini leeslessen Borealis

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Borealis zijn:

 • Wil je het verhaal introduceren? Lees dan hoofdstuk 1 voor. Hierdoor zullen de kinderen meteen nieuwsgierig zijn waarom Joppe al 10 dagen in een kamp zit.
 • Heel spannend stuk om voor te lezen. Lees bladzijde 61 ‘De ochtend van…‘ t/m bladzijde 66 ‘…heel lang slapen.‘ voor.
  Leesvraag: Welk stuk uit jouw boek is spannend? Lees een stukje voor!
 • Wat weet jij van de klimaatproblemen? Lees bladzijde 108 ‘Op de laatste…‘ t/m bladzijde 110 ‘…zijn neus dicht.‘ voor.
  Leesvraag: Merk jij iets van de klimaatproblemen in jouw boek? Waardoor?
 • Op een dag is Borealis ineens verlaten. De stroom is uit, er ligt een enorm pak sneeuw en er is geen leiding te bekennen. De kinderen delen zichzelf op om op zoek te gaan naar eten. Lees bladzijde 136 ‘Tegen de avond…‘ t/m bladzijde 145 ‘…Zack het allermeest.‘ voor.
  Leesvraag: Gaat er iemand dood in jouw boek? Vertel hierover.
 • Bekijk de verdere leestips met gesprekstips van Nederland Leest Junior hier.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Borealis.

Bekijk ook: Het hebzuchtgas – Een sprookje voor jong en oud

Overige lesideeën

Vergelijkbare artikelen