Boreas en de zeven zeeën (kerntitel KBW19)

‘Joe,’ fluistert mijn moeder.
Haar gezicht is helemaal bleek geworden.
‘Hij kon niet zwemmen.’
– 
Boreas en de zeven zeeën –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Boreas en de zeven zeeënBoreas ouders doen geheimzinnig. Wat zou er toch zijn? Op een dag gaan ze met hem om de tafel zitten. Hij weet het al, ze gaan vast scheiden. Niets blijkt minder waar. Zijn ouders willen samen met hem de wereld rond zeilen.

Boreas weet niet wat hij ervan moet denken. Waarom hebben ze dit niet met hem overlegd? Heeft hij nog wat te zeggen? Maar zijn ouders hebben alles al geregeld. Na afscheid genomen te hebben van zijn vrienden vertrekken ze op hun zeilboot onderweg naar hun eerste bestemming.

Tijdens het eerste stuk, van Amsterdam naar Calais, vindt Boreas er nog niks aan. Daarover schrijft hij in zijn logboek.

‘Ken je dat gevoel? Dat er niks gebeurt in je leven?
Dat de ene dag precies hetzelfde is als de andere?
Dat is hier aan boord precies zo.’

Vanaf Calais wordt de reis een stuk interessanter en als in de zomervakantie zijn beste vriendin ook nog eens mee zeilt, dan begint hij het zelfs leuk te vinden. Wat zal Boreas doen als hij de keuze krijgt om met Merel terug mee naar Amsterdam te gaan?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: Niemand houdt Don Carlo tegen (kerntitel KBW19)

Recensie

Dit boek is een kerntitel voor groep 7-8 tijdens de Kinderboekenweek 2019 met het thema Reis mee!

Boreas gaat met zijn ouders de wereld rond zeilen. Je zou daardoor denken dat dit boek je alleen aanspreekt als je al iets met water of zeilen hebt. Niets blijkt minder waar. In het boek leer en lees je van alles over de kunst van het zeilen, maar daarnaast is het ook een erg goed verhaal.

Naast verhalen over het zeilen maakt de familie ook het een en ander mee. Zo is Boreas natuurlijk niet altijd gehoorzaam, bezoeken ze mooie en bijzondere plekken en zeilt vriendinnetje Merel een aantal weken mee. Daarnaast maken ze ook hele actuele dingen mee, zoals het oppikken van vluchtelingen:

‘Waar?’ proest ik.
‘Rechts van je. Twee slagen. Niet meer.’
Ik zwem naar rechts. Mijn moeder gooit de reddingsboei uit. Hij landt naast me. Ik grijp hem met mijn rechterhand, terwijl ik links zwemmende bewegingen blijf maken. En dan zie ik hem. Een donkere jongen, nog donkerder dan mijn moeder, zijn ogen groot van angst. Hij slaat om zich heen om boven water te blijven. Ik duw hem de reddingsboei in zijn handen. Hij grijpt hem vast en ik sla mijn arm om zijn middel.’

Wees gewaarschuwd: Na het lezen van dit deel, wil je de andere delen ook lezen!

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Boreas en de zeven zeeën

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Boreas en de zeven zeeën zijn: 

 • Wil je het verhaal alleen introduceren? Lees dan t/m bladzijde 10 ‘…die Ouders van mij.‘ voor.
 • Op bladzijde 11 en 12 lees je over het afscheidslied dat ze voor Boreas bedacht hebben.
  Leesvraag: Kun jij een afscheidslied bedenken voor jouw hoofdpersoon? Zorg dat je informatie uit het boek hierin verwerkt.
 • In het boek komt je zeiljargon tegen. Taal die echt bij een zeilboot en het zeilen hoort. Lees bladzijde 89 ‘Druppels zeewater…‘ t/m bladzijde 90 ‘…aan de mast.‘ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek taal voor die specifiek bij een vervoersmiddel hoort? Vertel hierover.
 • Maak jij wel eens domme fouten? Lopen die dan goed of fout af? In het boek wordt een domme fout gemaakt die gelukkig goed afloopt. Lees bladzijde 152 ‘Even opdrogen…‘ t/m bladzijde 155 ‘…Virgo was geweest.‘ voor.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek domme fouten gemaakt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Boreas en de zeven zeeën.

Bekijk ook: De reis van Yarim

Overige ideeën

 • Het boek heet ‘Boreas en de zeven zeeën’. Welke zeeën zijn er allemaal? Laat de kinderen in groepjes op zoek gaan naar de zeven zeeën en hierover een korte presentatie geven.
 • Lees het verhaal t/m bladzijde 10 ‘…die Ouders van mij.‘ voor. Laat daarna de kinderen het verhaal afschrijven. Welke vervoersmiddelen spelen een rol bij de reis die Boreas met zijn ouders gaat maken?
  Als aanvulling of alternatief kun je de kinderen ook zijn route rondom de wereld laten plannen. Via welke route kan hij een reis om de wereld maken? Waar kunnen ze aanleggen? Wat is haalbaar qua afstand met de voorraden aan boord?
 • Ga in gesprek over de vluchtelingensituatie. Lees bladzijde 24 ‘Het is avond…’ t/m bladzijde 34 ‘…ander land zijn geboren.’ voor. Hoe denken de kinderen hierover? Welke voorbeelden hebben zij op het nieuws lang zien komen? Kunnen jullie zelf iets betekenen?
 • Op bladzijde 209 lees je over Vasco Da Gama. Kunnen de kinderen vinden wie hij was en bedenken waarom hij juist in dit boek benoemd wordt? Laat ze hierover een mini presentatie geven.

Andere delen

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2019? Lees dan hier verder.

Vergelijkbare artikelen