Botje en de zeven schroefjes

Daar is de vijver met de fontein. Wannes draait de bestelwagen om hem te parkeren. Bibi kijkt naar buiten en schrikt zo erg dat ze gilt. ‘Botje!’‘ – Botje en de zeven schroefjes –

Het verhaal

Botje en de zeven schroefjesBibi mist Botje. Botje woont bij de professor en Bibi heeft haar al een tijdje niet gezien. Als Bibi een verontrustend berichtje van Botje ontvangt, besluit ze actie te ondernemen. Samen met haar vriend Midas neemt ze de bus naar het huis van de professor. Waarom doet er niemand open?

Als de robots van de professor de deur toch open krijgen, blijkt de professor weg te zijn. De robots zijn op zichzelf aangewezen. Hoe kan Bibi de robots helpen? Waar is de professor gebleven? Nog belangrijker: hoe vinden ze de professor terug?

Resensie

Een spannend avontuur over Bibi, Botje en de professor geschreven door Janneke Schotveld. Veel kinderen kennen Botje van het eerste deel. De band tussen Bibi en Botje is onbeschrijvelijk. Samen maken zij grote avonturen mee, zo ook in dit deel. Het verhaal is vanaf het begin pakkend geschreven en de illustraties van Annet Schotveld onderschrijven de spanning.

Met dank aan Unieboek ‘t Spectrum voor dit recensie-exemplaar.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier de eerste 12 pagina’s. Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Botje en de zeven schroefjes

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Botje en de zeven schroefjes zijn:

 • Elke hoofdpersoon heeft wel iets wat hij/zij goed kan. Lees bladzijde 7 ‘Ik denk dat hij…‘ t/m bladzijde 8 ‘…in lezen.‘ voor. Wat kan jouw hoofdpersoon goed?
 • Dit boek is het tweede deel over Botje. Je leest een duidelijke terugblik naar deel 1. Lees bladzijde 9 ‘Haar gedachten gaan terug…‘ t/m bladzijde 10 ‘…gebreide stekkerhandje.‘ voor. Hoort jouw boek bij een serie? Lees je terugblikken naar vorige delen in jouw boek?
 • Bibi is wanhopig. Lees bladzijde 113 ‘Het is een…‘ t/m bladzijde 115 ‘…stelletje gestoorden?‘ voor. Doet jouw hoofdpersoon ook wel eens iets wanhopigs?

Overige ideeën

 • Bibi is dol op Botje en zou haar het liefste voor zichzelf houden. Lees bladzijde 55 ‘We gaan eerst…‘ t/m bladzijde 57 ‘…aan te kijken.‘ voor. Bibi worstelt met haar eigen gedachten. Snap jij dat Bibi zo denkt? Wat zou jij denken/zeggen? Wie herkent dit rondom zijn eigen vriendschappen? Bespreek dit in een groepsgesprek.
 • Wat wordt jouw hoofdpersoon later? Lees bladzijde 142 ‘Even later zit…‘ t/m bladzijde 143 ‘…tegen zich aan.‘ voor. Laat de kinderen zelf vertellen/tekenen wat hun hoofdpersoon later wordt. Gebruik daarvoor eventueel de download mijn hoofdpersoon wordt later…
  Botje en de zeven schroefjes
 • Download de app Kinderboeken VR en speel het VR-spel uit. Lukt het jou om de zes hoofdpersonen in de app te helpen?
 • Maak zelf een Botje van onderdelen.
  Botje en de zeven schroefjesHet is leuk om dit met een sloopopdracht te combineren. Kinderen brengen oude apparaten mee naar school (let goed op wat wel/niet veilig is om mee te nemen). Zorg voor voldoende gereedschap, laat kinderen dit eventueel zelf meenemen. Bespreek de veiligheidsafspraken, waar moet op gelet worden om deze apparaten veilig te kunnen slopen? Ga daarna aan de slag: Slopen maar!
  Botje en de zeven schroefjesVerzamel alle losse onderdelen en vorm die later tot robotjes.
  Botje en de zeven schroefjes Botje en de zeven schroefjes Botje en de zeven schroefjes Botje en de zeven schroefjesWat is de functie van jouw robot? Lees eventueel ter inspiratie bladzijde 22 ‘Bibi klopt nog…‘ t/m erin kon springen.‘ voor.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen