[DOOR MICHELLE] ‘Trudi vloog haar nichtje om de hals. ‘De oorlog is voorbij! Ik kan het bijna niet geloven!
Geen jappen meer die de baas over ons zijn. Eindelijk kunnen we doen waar we zelf zin in hebben!’
– Alleen Beer mocht mee –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen of voor te lezen vanaf groep 7.
Het verhaal
Alleen Beer mocht mee speelt zich af in de tijd van De Tweede Wereldoorlog. In 1939 is Trudi 7 jaar en woont ze in Nederlands-Indië. Haar dagelijks leven bestaat uit bonbons snoepen en spelen met haar grote zussen Willy en Marleen. Opa en oma wonen in Nederland en als oma jarig is maakt ze een mooie tekening die haar moeder opstuurt. Wanneer Trudi en haar familie in 1940 horen dat er oorlog is uitgebroken in Nederland merken zij nog niet veel van de oorlog.
Trudi’s vader is dokter, maar tijdens de Koninginnedag van 1941 loopt hij als reserveofficier in zijn uniform mee in de militaire parade. Iedereen is positief gestemd, want met zo’n sterk leger zal er vast niets gebeuren. Tot in 1942 er toch oorlog uitbreekt. Trudi en haar familie verhuizen naar het huis van tante Aleida en nichtje Hennie en haar vader verzorgt de gewonde soldaten. Als het daar ook niet meer veilig is verhuizen ze naar een klein huisje in een andere wijk. Daar viert Trudi haar tiende verjaardag. Haar vader gaat nog een keer terug naar hun oude huis. Het is helemaal overhoop gehaald. Gelukkig vindt hij Trudi’s beer, dat is haar dierbaarste bezit. De Japanner zijn nu de baas in Nederlands-Indië en willen dat alle Europeanen bij elkaar wonen in een kamp.
Als haar vader gearresteerd wordt door de geheime politie moeten Trudi, haar zussen en haar moeder naar het Tjideng-kamp. Hoe zou het zijn daar en zullen ze hun vader ooit nog terug zien?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Dit waargebeurde verhaal is boeiend van het begin tot eind. Vanuit het perspectief van Trudi krijg je een kijkje in het leven tijdens De Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Zowel de positieve als negatieve ervaringen worden op een manier beschreven die je laat mee leven met Trudi en haar gezin. Gevaarlijke, gruwelijke en spannende gebeurtenissen worden niet vermeden, maar zo omschreven dat het nergens té schokkend is voor kinderen van 10 jaar en ouder.
Alleen Beer mocht mee past bij het thema van de Kinderboekenweek 2020 ‘En toen? en is een thematitel. Boeken zoals Buiten is het oorlog, Anne Frank Van klein TOT GROOTS, Kinderen met een ster en Anne Frank Het Achterhuis (in stripvorm) hebben veel kinderen al een beeld gegeven van het leven van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Met Alleen Beer mocht mee wordt de oorlog in Nederlands-Indië niet vergeten.
Ik weet pas sinds kort dat mijn overgrootvader in een jappenkamp heeft gezeten en heb dus zelf ervaren dat hier niet veel over gesproken wordt. Dit waargebeurde verhaal is voor mij een middel om aan de klas en mijn dochters een stukje van mijn geschiedenis door te geven.
Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Bekijk ook: Nu is vroeger later
Ideeën mini leeslessen Alleen Beer mocht mee
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Alleen Beer mocht mee zijn:
- Trudi is het begin bang van ritselende geluiden uit de tuin als ze gaat slapen. Later is ze bang als het luchtalarm af gaat. Lees bladzijde 19 ‘Toen het bedtijd...’ t/m bladzijde 20 ‘…lekker slapen.’ voor en lees bladzijde 47 ‘Op een nacht...’ t/m bladzijde 49 ‘…donker in de goedang.’ voor.
Leesvraag: Waar zijn de personages in jouw boek bang voor? - Trudi en haar zussen kleden zich mooi aan voor de militaire parade met Koninginnedag. Lees het hoofdstuk ‘Koninginnedag’ vanaf bladzijde 31 voor.
Leesvraag: Wat dragen de personages in jouw boek voor kleding? - Trudi en Hennie gaan op avontuur in de spreekkamer van tandarts tante Aleida. Lees bladzijde 45 ‘Op hun tenen…’ t/m bladzijde 46 ‘… durfde ze alles.’ voor.
Leesvraag: Welke dingen durven de personages in jouw boek te doen? - Marleen is verliefd. Lees bladzijde 59 ‘Marleen was...’ t/m bladzijde 61 ‘…op de foto mag.’ voor.
Leesvraag: Wie is er verliefd in jouw boek? - Trudi wilde schreeuwen: ‘Pap, ga weg!’ Lees bladzijde 71 ‘Ineens zag Trudi…’ t/m bladzijde 71 ‘...en stil.’ voor.
Leesvraag: Op welk volume praten de personages in jouw boek? Fluisteren, schreeuwen, gillen, mompelen, door welke woorden weet je dit? - ‘In het kamp eten ze bijna nooit snoep.’ Lees bladzijde 95 ‘Haar moeder…’ t/m bladzijde 96 ‘…Trudi zacht.’ voor.
Leesvraag: Wat wordt er in jouw boek gegeten? - De beerput is verstopt en Trudi en Hennie moeten hem leeg scheppen. Lees op bladzijde 125 ‘Achter het huisje…’ t/m bladzijde 126 ‘…uit gaan rusten.’ voor.
Leesvraag: Welke vieze klusjes worden er in jouw boek gedaan? - Trudi heeft Dysenterie en moet van Ampasietweg C4 naar het ziekenhuis. Lees het hoofdstuk ‘Ziek’ vanaf bladzijde 128 voor. Leesvraag: Op welke plaats(en) speelt jouw boek zich af?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Alleen beer mocht mee.
Overige ideeën
- In het nawoord vertelt Vivian den Hollander over het waargebeurde verhaal van haar oppas. Dit gaf haar de inspiratie om het boek Alleen Beer mocht mee te schrijven. Ervaringen uit de geschiedenis geven inspiratie voor het schrijven van boeken. Welke gebeurtenis in de geschiedenis vind jij bijzonder waardevol? Schrijf een fictie verhaal met een aantal waargebeurde elementen.
- Als je maar 1 ding mee kon nemen wat zou dit dan zijn? Teken jouw dierbaarste bezit.