Anne Frank Het Achterhuis (in stripvorm)

‘Lieve Kitty, ik zal, hoop ik, aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb.
En ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn.’
– Anne Frank Het Achterhuis (in stripvorm) –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 8 om zelf te lezen.

Het verhaal

Anne Frank Het Achterhuis

Anne Frank is een jong meisje als in Duitsland de oorlog uitbreekt. Samen met haar ouders verhuist ze naar Nederland, daar zullen ze als joden vast veilig zijn. Als een paar jaar later ook daar de oorlog uitbreekt blijkt helaas niets minder waar. Het gezin besluit onder te duiken in het Achterhuis. De woonruimte wordt al snel gedeeld met nog een gezin, de Van Daans, en later ook met meneer Dussel.

Anne schrijft in haar dierbare dagboek over alles wat ze mee maakt. Ze schrijft veel over haar donkere gevoelens omdat iedereen over haar oordeelt. Anne schrijft over de liefde voor haar vader en haar gebrek aan liefde voor moeder. Ze schrijft ook over de andere personen in het huis en haar band met hen. Ondertussen gaat het zware leven in het Achterhuis gewoon door. Overdag alles in stilte, ‘s avonds met iets meer geluid maar erg voorzichtig. Vaak is er angst om betrapt te worden en regelmatig klinkt het luchtalarm omdat er vliegtuigen met bommen over vliegen.

Hoe het Anne vergaan is tijdens de oorlog, dat lees je in deze graphic novel.

Benieuwd naar Anne Frank Het Achterhuis in stripvorm? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: Mijn zusje

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Ik ben erg onder de indruk van Anne Frank Het Achterhuis in stripvorm. Het dagboek van Anne Frank had ik nog nooit gelezen, alleen de versie uit de serie Van klein TOT GROOTS. In een prachtig stripverhaal is het dagboek van Anne Frank samengevat. Zoals de auteurs achterin ook beschrijven zijn elke 30 pagina’s oorspronkelijke tekst samengevat in 10 strippagina’s. Het verhaal leest vlot weg, de illustraties zijn prachtig en beeldend en je leeft je helemaal in in Anne Frank haar leven.

Ik werd van verschillende kanten gewaarschuwd over de seksualiteit in dit boek. Het viel mij, na deze waarschuwingen, best mee. Anne is natuurlijk een meisje van 14 waardoor seksualiteit een rol speelt. Het gaat over het woord vagina en penis. Later zie je ook de vorm van een vagina met uitleg over de verschillende onderdelen. Verder gaat het over verliefde gevoelens en een eerste zoen. Het is natuurlijk aan ieder voor zichzelf om te bepalen of dit bij jouw kind(eren)/groep past.

Verder is dit een boek dat wat mij betreft op alle basisscholen aanwezig mag zijn. Het verhaal van Anne Frank wordt op een beeldende manier toegankelijk voor kinderen en vooral voor niet-lezers. Al is het taalgebruik nog steeds vrij pittig met zinnen zoals:

‘Ik heb een sterk uitkomende karaktertrek die iedereen die me langer kent moet opvallen, en wel m’n zelfkennis.
Ik kan me bij al m’n handelingen bekijken, alsof ik een vreemde was.’

Dit boek sluit aan bij de Kinderboekenweek 2023 met als thema Bij mij thuis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Anne Frank Het Achterhuis (in stripvorm)

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Anne Frank Het Achterhuis (in stripvorm) zijn:

  • Anne heeft nog nooit een echte vriendin gehad of iemand met wie ze haar diepste gedachten kan delen. Lees bladzijde 6 ‘Vrijdag, 12 juni-zaterdag…‘ t/m bladzijde 9 ‘…voor me zult zijn.’ voor.
    Leesvraag: Hoe zit het met de vriendschap in jouw boek?
  • Het verhaal speelt zich grotendeels af in Het Achterhuis. Lees bladzijde 21 ‘Lieve Kitty, vanaf…‘ t/m bladzijde 27 ‘…kantoor en keuken.‘ voor. Op bladzijde 27 zie je het gehele Achterhuis.
    Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
  • Optimisme tijdens de oorlog. Lees bladzijde 44 ‘Er grootste verrassing…‘ t/m bladzijde 45 ‘…de Duitsers prijsgegeven.‘ voor.
    Leesvraag: Hoe ziet optimisme in jouw boek eruit?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Anne Frank Het Achterhuis.

Bekijk ook: Wie niet weg is wordt gezien

Overig idee

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen