Artemis Fowl

[DOOR MICHELLE] ‘Hou je maar niet van de domme, Fowl. Je weet best waar ik het over heb.’ Artemis kon zich nooit lang van de domme houden. ‘Ja, kapitein Short. Dat weet ik. De biobom. Je bezorgdheid zou roerend zijn geweest als die ook op mij van toepassing was geweest.’
– Artemis Fowl –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Artemis Fowl

Artemis Fowl is een 12 jarig wonderkind. Hij gebruikt zijn intelligentie om een crimineel plan te bedenken om het familiefortuin te herstellen. Zijn bodyguard Butler en Butlers zus, Juliette helpen hem hierbij.

Als Artemis ontdekt dat er een Volk bestaat dat grote hoeveelheden magisch goud bezit, besluit hij een advertentie te plaatsen om in contact te komen met iemand van het Volk. Wanneer hij een elf van het Volk ontmoet, maakt hij foto’s van het elfenhandboek.

Thuis lukt het hem om deze lastige taal te ontcijferen. Hij leest waar elfen bovengronds komen en ontvoert elf Holly Short. Zou hij elf Holly Short kunnen uitwisselen voor een grote hoeveelheid goud of zou de elfBI hem te slim af zijn?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar en de filmtrailer:

Recensie

De Volkskrant schrijft dat Artemis Fowl het verdient om in de fantasykast naast Harry Potter te staan. Deze uitspraak zorgde ervoor dat ik het boek met deze verwachting begon te lezen. Het klopt dat er elfen, kabouters, trollen, dwergen en een centaur in voorkomen en dat het verhaal zo boeiend is dat je door wilt blijven lezen. Artemis Fowl is in tegenstelling tot Harry Potter een echte slechterik, die zijn zaken goed voor elkaar heeft. Hij woont in een luxe landhuis, heeft een Butler en zijn doel in het leven is macht en geld.

In dit spannende en humoristische verhaal merk ik dat ik vooral meeleef met de ‘Goede elf’ Holly Short. Ik koester de hoop dat zij succesvol is in het saboteren van Artemis Fowls missie en hem misschien zelfs het goede in zichzelf kan laten ontdekken. Aan het einde van het verhaal wordt echter nog teruggekoppeld dat alle acties, waardoor je als lezer zou denken Artemis Fowl toch een goed hart heeft, zijn uitgevoerd uit eigenbelang. Dit maakt het een verrassend boek, wat mij nieuwsgierig maakt naar andere delen.

Als je dol bent op spannende verhalen en graag nog even verder wilt lezen dan zijn Like me!, The time travelers – Rennen voor je leven en Woodwalkers5 – Sporen van de vijand aan te raden.

Met dank aan Uitgeverij van Goor voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Artemis Fowl

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Artemis Fowl zijn:

 • Op de kaft van het boek staat de hoofdpersoon afgebeeld. Ik vind de cover er duister en geheimzinnig uitzien, doordat zijn gezicht in de schaduw staat en de voorwerpen er omheen niet direct te herkennen zijn als iets uit onze wereld.
  Leesvraag: Welke sfeer straalt de cover van jouw boek uit?
 • Dit boek is een fantasyboek. Lees bladzijde 33 ‘Holly Short lag…’ t/m bladzijde 35 ‘…wat ze waren.’ voor.
  Leesvraag: Zijn de personages in jouw boek fantasy figuren of zou jij ze vandaag kunnen ontmoeten?
 • Artemis Fowl is een serieboek en bestaat uit 8 delen. Het voordeel hiervan is dat je hoofdpersonen kent, waardoor je het boek makkelijker begrijpt.
  Leesvraag 1: Van welk boek zou jij willen dat er serie bestond?
  Leesvraag 2: Welke boekenserie heb jij weleens gelezen?
 • In het boek wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, zoals het perspectief van Artemis Fowl, Commandant Root, Holly Short, Turf en Butler.
  Leesvraag: Vanuit welke perspectieven wordt het verhaal in jouw boek verteld?
 • Dit boek begint met een proloog. Lees de proloog voor en bespreek met de kinderen wat een proloog is. Waarom zou een schrijver het verhaal starten met een proloog?
  Leesvraag: Bevat jouw boek een proloog? Ja, wat wordt hierin verteld. Nee, stel dat je zelf een proloog zou schrijven bij dit boek, wat moet er dan in?
 • Ho CHi Mingh stad in de zomer. Lees bladzijde 7 t/m ‘… Egypte gereisd.’ voor.
  Leesvraag: In welke omgeving speelt jouw boek zich af? Uit welke zin blijkt dat?
 • Butler is de bodyguard van Artemis Fowl. Lees bladzijde 18 ‘De Butlers hadden…’ t/m bladzijde 19 ‘…vleugelelf dan?’ voor om te weten waar de naam Butler vandaan komt.
  Leesvraag: Welke moeilijke woorden heb jij vandaag geleerd door het lezen van jouw boek?
 • In dit boek wordt een situatie regelmatig zo omschreven dat je het voor je kan zien als een film. Ze noemen dit zintuiglijke beschrijvingen. Lees op bladzijde 168 ‘Ik vertrouw…’ t/m bladzijde 170 ‘… tegenkwam binnen.’ voor.
  Leesvraag: In welk stukje in jouw boek wordt een situatie zo omschreven dat je het helemaal voor kan stellen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Artemis Fowl.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen