Beroep onder de loep

[DOOR LINDA] ‘Er zijn beroepen waar je veel geld mee verdient en er zijn beroepen waar je minder mee verdient. Er zijn beroepen waar je lang voor moet studeren en er zijn beroepen waar je geen studie voor nodig hebt. Maar een arts is echt niet belangrijker dan een schoonmaakster. Voor de arts is het belangrijk dat de ruimte waar ze werkt altijd schoon en netjes is. Voor een schoonmaakster is het belangrijk dat ze ergens terechtkan als ze ziek wordt. We hebben elkaar nodig.’
– Beroep onder de loep –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover Beroep onder de loep

Dit boek is geschreven voor meiden die benieuwd zijn naar verschillende beroepen. Misschien omdat ze willen weten wat er bij hun past, of gewoon omdat ze er graag meer over willen weten.

Beroep onder de loep gaat over veelvoorkomende beroepen, zoals juf en verpleegkundige, maar ook over beroepen waar je minder vaak van hoort, zoals vertaler, goudsmid en architect. Naast informatie over het beroep, vertellen de vrouwen ook wat ze leuk vinden aan hun werk en wat ze minder leuk vinden.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In het boek komt duidelijk naar voren dat ieder beroep belangrijk is, of je er nou lang voor hebt moeten studeren of niet. Iedereen heeft zijn eigen talent en het is belangrijk dat we dat talent gebruiken.

De interviews van de vrouwen zijn op verschillende manieren verwerkt. Bij sommige beroepen zij je een planning van een dag, bij anderen een stukje tekst met verschillende koppen en bij weer anderen gewoon een interview met vragen en antwoorden. Leuk dat dit op verschillende manieren is vormgegeven. Hierdoor blijft het boek aantrekkelijk om te bekijken en verder te lezen.

Kinderen die meer willen lezen over verschillende beroepen kunnen ook De zweetvoetenman over recht of De veger over schoorsteenveger pakken om te lezen. Daarnaast zou je ook inspiratie kunnen halen uit het themablog bij de Kinderboekenweek van 2021, omdat deze ging over Worden wat je wil.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Beroep onder de loep

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Beroep onder de loep zijn:

 • Een vertaler heeft als werk om teksten die in een bepaalde taal zijn geschreven in een andere taal te herschrijven. Lees bladzijde 12 en 13 ‘Vertaler‘ voor.
  Leesvraag: Welke taal wordt er in jouw boek gesproken? Kan iedereen elkaar verstaan?
 • De secretaresse zorgt ervoor dat alle anderen in het bedrijf hun werk goed kunnen uitvoeren. Zo maakt ze bijvoorbeeld aantekeningen bij de vergadering. Lees bladzijde 14 en 15 ‘Secretaresse’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die aantekeningen maakt?
 • Als schipper ben je steeds onderweg. Kinderen moeten naar school en dat lukt niet als ze aan boord van het schip zijn. Daarom blijven de kinderen van maandag tot en met vrijdag is een schippersinternaat en daar gaan ze dus ook naar school. Lees bladzijde 20 en 21 ‘Schipper’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die naar school gaat? Wat voor school?
 • Melanie vergelijkt haar werk als automonteur vaak met een puzzel. Ze vindt het leuk om grote onderdelen uit elkaar te halen en weer zo in elkaar te zetten dat ze het weer doen. Lees bladzijde 58 en 59 ‘Automonteur…’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een soort puzzel moet oplossen bij wat hij aan het doen is?
 • Als architect ontwerp je huizen en gebouwen. Mensen geven aan welke wensen ze hebben en daarna gaat de architect een ontwerp maken. Lees bladzijde 86 en 87 ‘Architect’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets ontwerpt?

Overige ideeën

 • Beroepentest: Op bladzijde 8 t/m 11 kun je een beroepentest doen om te kijken wat voor beroep er bij jou past.
 • Welk beroep lijkt jou leuk?: Op bladzijde 92 staat een lijst met alle beroepen die in het boek worden besproken. Hier kun je aangeven welke beroepen jou aanspreken.
 • Vertaler: Een vertaler vertaalt teksten van de ene in de andere taal. Kies een stuk tekst in het Engels en vertaal dit in het Nederlands, of andersom. Als je een andere taal goed spreekt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen die taal te gebruiken.
 • Secretaresse: Een Secretaresse noteert bij een vergadering wat er wordt afgesproken. Maak aantekeningen bij een overleg of tijdens het samenwerken. Wat is er afgesproken en wat gaat iedereen voor taken doen?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen