De balletschoenen van Aya

[DOOR MAAIKE] ‘De muziek klonk weer en Aya staarde naar het plafond.
Het kwam van dichterbij. Van de bovenverdieping?
Als ze haar ogen stijf dichtkneep en zich concentreerde kon ze zich bijna inbeelden dat ze thuis was, in de dansstudio in Aleppo- bijna.’
– De balletschoenen van Aya –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

De balletschoenen van Aya

De elfjarige Aya woont in Aleppo en leidt een leven zoals elk meisje van haar leeftijd. Ze heeft vriendinnen, gaat met plezier naar school en haar grootste hobby is ballet. Maar dan breekt de oorlog uit in Syrië en moet Aya samen met haar vader, moeder en pasgeboren broertje Moosa vluchten.

Met zijn vieren vluchten ze naar Turkije en vervolgens naar Griekenland om uiteindelijk in Manchester aan te komen. Onderweg, tijdens de bootreis, zijn ze papa kwijtgeraakt. Ondanks dit grote gemis doet Aya er alles aan om haar moeder te ondersteunen, omdat zij fysiek nog aan het herstellen is van de bevalling. Ook mentaal is moeder niet zichzelf, wat er voor zorgt dat Aya de zorg van haar broertje op zich neemt, samen met al het lastige papierwerk.

In het wijkcentrum komt Aya in contact met balletjuf Helena en mag ze deelnemen aan de balletlessen. Juf Helena ziet dat Aya talent heeft en zorgt ervoor dat ze auditie mag doen op een gerenommeerde balletschool. Wordt Aya aangenomen? En hoe loopt de rechtszaak af die duidelijkheid moet verschaffen over de toekomst van het gezin? 

Benieuwd naar dit boek? Bekijk de boektrailer:

Recensie

In dit verhaal leef je als lezer helemaal mee met de hoofdpersoon. Aya maakt een hoop mee en moet veel dingen ondernemen die kinderen van elf jaar helemaal niet zouden hoeven ondernemen.

Het verhaal wordt afwisselend verteld. Je volgt het verhaal van Aya en haar familie. De cursief geschreven teksten nemen je mee terug in de tijd. Je leest dan hoe Aya leefde in Aleppo en ze vertelt hoe de vlucht van Aleppo naar uiteindelijk Manchester verliep.

De stukken zijn heel realistisch beschreven, waardoor je als lezer regelmatig wordt geraakt. Opvallend is verder dat de schrijver de link legt met de vluchtelingen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook deze mensen waren op zoek naar een nieuwe en veilige plek om te leven. Hierdoor wordt het boek nog betekenisvoller dan dat het al was, je begrijpt het beter. De balletschoenen van Aya is een leesboek wat kinderen vanaf 11 jaar zouden moeten lezen, om een wereldburger te worden.

Als het onderwerp je aanspreekt zou je Toen mijn vader een struik werd en De jongen achter in de klas kunnen lezen. Beide boeken gaan ook over mensen die moeten vluchten en alles achter moeten laten.

Met dank aan Kokboekencentrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De balletschoenen van Aya

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De balletschoenen van Aya zijn:

 • Bekijk de landkaart op bladzijde 10 en 11. Hierop is de vluchtroute van Aya te zien.
  Leesvraag: In welke landen is Aya tijdens het vluchten allemaal geweest? In welk land speelt jouw verhaal zich af?
 • Lees bladzijde 67 ‘Aya rende de…’ t/m bladzijde 68 ‘…keek niet op.‘ voor.
  Leesvraag: Wat vind je van de manier waarop er met Aya wordt omgegaan? Wordt er in jouw boek ook iemand buitengesloten door zijn achtergrond, uiterlijk of geaardheid?
 •  De schrijver neemt je in dit stuk mee terug in de tijd, dit noem je een flashback. Lees bladzijde 71 ‘Er waren na…’ t/m bladzijde 72 ‘…niet had overleefd.‘ voor.
  Leesvraag: Heeft jouw boek ook flashbacks of ben je dit in een eerder leesboek wel eens tegengekomen?
 • Iedereen is wel eens bang. In het volgende stukje lees je waar Aya heel bang voor is. Lees bladzijde 125 ‘Aya voelde paniek…’ t/m bladzijde 127 ‘…zei Aya niets.‘ voor.
  Leesvraag: Snap je waarom Aya niet tegen afgesloten ruimtes kan?  Heeft de hoofdpersoon in jouw boek ook ergens angst voor?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De balletschoenen van Aya.

Overig idee

 • Stichting Vluchtelingenwerk Nederland heeft een mooi educatief lespakket samengesteld voor het primair onderwijs.

Vergelijkbare artikelen