De brief om middernacht

[DOOR MICHELLE] ‘Ze schoot rechtop. Wie haalde het in zijn hoofd om post rond te brengen op dit onmenselijke tijdstip?’
– De brief om middernacht –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

De brief om middernacht

Emily woont samen met haar stille, saaie vader en haar artistieke, praatgrage, Ierse moeder in een huis in Londen vlakbij de Big Ben. Haar vader werkt als postbeambte bij de nachtpost en haar moeder is kunstenaar. Emily is een nieuwsgierig en licht ontvlambaar meisje, die de ‘strot’ van haar moeder heeft geërfd. Wat betekent dat haar grote mond haar af en toe in de problemen brengt.

Na een uit de hand gelopen ruzie met haar moeder ligt Emily wakker in haar bed. Plotseling hoort ze brievenbus rammelen. Er komt een brief om middernacht! Als ze uit het raam kijkt, ziet ze een kolossaal silhouet in de tuin. Ze besluit om zachtjes naar beneden te sluipen en hoort haar ouders praten over onbekende familie. Haar moeder vertrekt zonder dag te zeggen tegen Emily de donkere nacht in. Na een paar dagen is haar moeder nog steeds niet thuis gekomen, maar ontvangen ze wel een onbegrijpelijke brief van haar. Haar vader besluit haar moeder te gaan zoeken. Zal Emily haar ouders ooit nog terugzien?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het boek De brief om middernacht start met een korte situatieschets en wordt snel spannend. Het taalgebruik zorgt ervoor dat de lezer zich makkelijk kan inleven in het verhaal en niet wil stoppen met lezen.

Na een doodnormale start merk je al snel dat dit verhaal een andere wending krijgt en net als in Nevermoor de hoofdpersoon avonturen beleeft op een magische plaats. Hier komt Emily allerlei wonderlijke personages tegen. Een spannend en avontuurlijk boek met een vleugje magie!

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De brief om middernacht

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De brief om middernacht zijn:

 • Bij de eerste bladzijde van het verhaal zijn 3 verschillende mini leeslessen mogelijk. Lees bladzijde 7 ‘Emily werd wakker…’ t/m bladzijde 9 ‘…onmenselijke tijdstip.’ voor.
  • De brief om middernacht speelt zich af in Londen in de omgeving van de Big Ben. In deze bladzijden wordt een omschrijving van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt gegeven.
   Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
  • De moeder van Emily haalt het bloed onder haar nagels vandaan, waardoor Emily verandert in een stuk menselijk vuurwerk. Leesvraag: Welke uitdrukkingen komen voor in jouw verhaal? Weet je de betekenis?
  • Kwart voor 12 zag Emily op de wekker staan.
   Leesvraag: Hoe laat is het in jouw boek?
 • In de volgende stukjes krijgen personages uit de brief om middernacht een bijnaam. Lees bladzijde 10 ‘Emily schoot overeind…’ t/m ‘…Mafketel.’ voor. Lees ook bladzijde 15 ‘Hij stopte…’ t/m ‘...Tsss.’ voor. Lees als laatste bladzijde 21 ‘Wat moest ze...’ t/m ‘...niet verschijnen.’ voor.
  Leesvraag: Welke bijnamen krijgen personages uit jouw boek?
 • Emily wil weten wat het familiegeheim is van haar moeder. Lees op bladzijde 11 ‘Emily’s vader fronste…’ t/m bladzijde 13 ‘...te melden.’ voor.
  Leesvraag: Waar is jouw hoofdpersoon nieuwsgierig naar?
 • De moeder van Emily stuurt haar een brief om uit te leggen, waarom ze zo plotseling is vertrokken. Deze brief staat in een ander lettertype. Lees de brief voor op bladzijde 24 en 25.
  Leesvraag: Zijn er verschillende lettertypen in jouw boek? Wat is daar de functie van?
 • Emily heeft geen huisdieren, maar haar moeder verzorgt wel ‘heggevarkens’, oftewel egels, in de tuin. Lees bladzijde 30 ‘Emily had…’ t/m bladzijde 31 ‘…nooit vergeven.’ voor.
  Leesvraag: Welke dieren komen in jouw boek voor?
 • De ouders van Emily zijn verdwenen. Ze moet een plan verzinnen om haar vader en moeder terug te vinden. Lees op bladzijde 38 ‘Emily dwong…’ t/m bladzijde 40 ‘...een diepe zucht.’ voor.
  Leesvraag: Welk plan hebben de personages in jouw boek?
 • Emily belandt midden in een gevecht en dit wordt zo goed beschreven dat het net lijkt of je erbij bent. Lees bladzijde 104 ‘Het paard…’ t/m bladzijde 105 ‘...NU gaan!’
  Leesvraag: Welke situatie zie je helemaal voor je, doordat het zo goed omschreven is in het boek wat jij leest?
 • De ‘strot’ van Emily gaat los als ze woedend is. Lees op bladzijde 177 ‘Tegen de tijd...’ t/m bladzijde 178 ‘...bijhoudt.’ voor.
  Leesvraag: Welke woorden of zinnen geven de emoties van de personages in jouw boek weer?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart de brief om middernacht.

Overige ideeën

 • De brief om middernacht is een spannend verhaal. Lees op bladzijde 42 ‘Wat deed die man...’ t/m bladzijde 43 ‘…scherpe, witte tanden bloot.’ voor. Stop hier met voorlezen! CLIFFHANGER! Laat de kinderen het verhaal verder schrijven.
 • Lees de brief van Nocturne voor op bladzijde 163. Probeer net als Nocturne iemand met mooie woorden in een brief te laten doen wat jij wilt. Kan je iemand overtuigen of trappen ze er niet in?
 • De klok van de Big Ben wordt geregeld met munten. Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe dit werkt. Deze informatie heeft de schrijver van de brief om middernacht gebruikt. Lees op bladzijde 245 ‘De Nocturne...’ t/m ‘...vrijlaten.’ voor en ontdekt dat werkelijk en fantasie bij elkaar komt in dit boek.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen