[DOOR Michelle] ‘Ik zal wreken op uw moordenaars!’
‘Dat is niet jouw taak…’ fluisterde de ridder.
‘Jij moet alleen mijn bode zijn.’
– De brief voor de koning –
De brief voor de koning is geschikt voor kinderen vanaf groep 6.
Het verhaal
Tiuri is schildknaap in het rijk van Dagonaut. Om ridder te worden moet hij een nacht in stilte en geknield in de kapel overnachten met vijf andere schildknapen. Wanneer er midden in de nacht op de deur wordt geklopt, denken zij dat ze op de proef gesteld worden. Maar als Tiuri een stem later hoort zeggen ‘In Gods naam, doe de deur open!’ besluit hij richting de deur te sluipen. Een onbekende man vraagt om hulp. Tiuri moet zo vlug mogelijk een belangrijke brief bezorgen bij de Zwarte Ridder met het Witte Schild. Kan hij op tijd terug zijn om de ridderslag te ontvangen de volgende ochtend en lukt het hem om de brief voor de koning te bezorgen?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Deze klassieker verdient het net als Koning van Katoren om door ieder kind gelezen te worden. De stichting Geef een boek cadeau maakt dit mogelijk door de boekenhandel het boek voor slechts 3,50 te verkopen. De prachtige plattegrond bij de start van het boek zorgt ervoor dat je de reis van Tiuri en Piak precies kan volgen. Na de korte inleiding op het verhaal is De brief voor de koning een boek wat zo spannend is, dat ik het maar moeilijk weg kon leggen.
‘Sta stil, beweeg u niet, geen van allen!‘
De personages zijn levensecht neergezet en de gebeurtenissen zijn omschreven dat het net lijkt of je er echt bij bent. Er zit veel dilemma’s en levensvragen in waar je met de kinderen over in gesprek kan gaan. Een aanrader om voor te lezen en zelf te lezen!
Andere interessante boeken voor de bovenbouw zijn Er was misschien eens 2, Gizmo (books 4 you), Sterrenjacht – Musicals.
Met dank aan Geef een boek cadeau en Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Geef een boek cadeau
Vanaf 23 april 2021 is De brief voor de koning verkrijgbaar voor maar €3,50. Geef een boek cadeau zorgt ervoor dat zoveel mogelijk kinderen dit boek kunnen lezen. In 2019 was Kruistocht in Spijkerbroek het actieboek en in 2020 Koning van Katoren. Ook vind je op geef een boek cadeau er een interview met de schrijfster Tonke Dragt en lesbrieven voor het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Aan wie ga jij dit boek cadeau geven?
Ideeën mini leeslessen De brief voor de koning
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De brief voor de koning zijn:
- Introduceer de term ‘cliffhanger’ en vertel over een boek waarbij je zelf niet wilde stoppen met lezen. Lees daarna bladzijde 13 ‘Even later...’ t/m bladzijde 14 ‘...deur open!’ voor. Ben je benieuwd hoe het verder gaat?
Leesvraag: Op welk moment in jouw boek was het zo spannend dat je niet wilde stoppen met lezen? - Tiuri moet een geheim bewaren. Lees bladzijde 18 ‘Ik zal het doen…’ t/m ‘… goed voor‘ voor.
Leesvraag: Welk geheim hebben de personages van jouw boek? - Tiuri zoekt de zwarte ridder met het witte schild en treft hem zwaargewond aan. Hij moet zijn taak overnemen, waardoor het verhaal plotseling een andere wending neemt. Dit noem je een plotwending. Lees bladzijde 28 ‘Hij reed...’ t/m bladzijde 31’…diens ziel’ voor.
Leesvraag: Op welk moment gebeurde er in jouw boek iets wat je niet verwachtte? - Lees bladzijde 73 ‘De hele dag…‘ t/m bladzijde 74 ‘…zei Tiuri‘ voor. In de eerste 10 zinnen van dit stuk verstrijkt een dag, terwijl aan het einde van dit stuk de tijd niet vlug gaat.
Leesvraag: Hoeveel tijd is verstreken in jouw boek tijdens de leestijd? - Lavinia zingt het lied wat de minstreel zong over ridder Edwinem. Lees de schuingedrukte tekst op bladzijde 134 en 135 voor.
Leesvraag: Wordt er in jouw boek gezongen of met een bijzondere stem gesproken? - De Grauwe Ridders willen hun identiteit geheim houden. Alleen hun taak is belangrijk. Leor is de knecht van de waard en weet altijd alle nieuwtjes, maar als zij hem iets vragen doet hij alsof hij van niks weet. Is hij betrouwbaar? Lees bladzijde 146 ‘De herberg...’ t/m bladzijde 147 ‘…geweten hebben.‘ voor.
Leesvraag: Welke karaktereigenschappen kun je ontdekken bij de personages uit jou boek? - Ristridin vertelt een herinnering aan de Zwarte Ridder met het Witte Schild. Na een korte inleiding, begint de flashback. Lees bladzijde 157 ‘Wat Ristridin...’ t/m bladzijde 159 ‘…ik hoop het, Ristridin!‘ voor.
Leesvraag: Komen er flashbacks in jouw verhaal voor? Aan welk moment wordt er teruggedacht? - De sfeer in het boek is onheilspellend. Er staat iets vervelends te gebeuren. Lees bladzijde 334 ‘Het was heel stil…’ t/m ‘…stierf weg.‘ voor.
Leesvraag: Welke sfeer voel je in jouw boek?
Overige ideeën
- Taal schrijven/stellen: Na de leesvraag over de flashback schrijven de leerlingen als taalopdracht een flashback. Dit kan gaan over hun eigen herinneringen of ze kunnen een flashback verzinnen die bij hun boek past.
- Schrijven/Stellen: schrijf een recensie over een boek of film.
- Mondelinge taal: Van het boek De brief voor de koning is een serie op Netflix gemaakt. De eerste aflevering kan je laten zien, zodat leerlingen die het moeilijk vinden om een boek te begrijpen sneller in het verhaal zitten. Bekijk ook onderstaand filmpje van het NOS Jeugdjournaal over het boek en de verfilming. Er is zitten verschillen tussen het boek en de film. Een mooi onderwerp om over in gesprek te gaan met de kinderen. Gebruik je liever je eigen fantasie en lees je graag eerst het boek of vind je het fijn om eerst de film te zien?