De flat aan het einde van de wereld

[DOOR MAAIKE]Mama en papa hadden gezegd dat we hierheen zouden gaan voor een leuke vakantie en ondertussen oma wat zouden helpen. Ze hadden rare ideeën over wat een vakantie leuk maakt, als ze dachten Ingó en ik ons zouden vermaken met een rare oma, zonder contact met de buitenwereld.
– De flat aan het einde van de wereld –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover De flat aan het einde van de wereld

Björk gaat met haar ouders, broer Ingó en hond Kappi op bezoek bij ‘oma Eiland’. Oma Eiland heeft Björk nog niet eerder ontmoet en ze kent haar oma alleen vanuit de brieven en de pakketjes die haar grootmoeder opstuurt. In haar fantasie is Oma Eiland een fantastische, lieve oma voor Björk, maar dan blijkt oma best een beetje tegen te vallen in het echt. Het is geen oma die een spelletje speelt of van wie je nog een extra koekje bij de thee krijgt: deze oma is chagrijnig, snauwerig en noemt Björk nooit bij haar naam, maar heeft het over ‘dat kind’.

Alsof dit niet genoeg is krijgt Björk de schrik van haar leven. Waar ze dacht op vakantie te gaan en oma te bezoeken, blijkt dat de eerstvolgende veerboot pas over een halfjaar zal gaan varen naar het vaste land. Dit betekent dat Björk een halfjaar lang op het eiland moet blijven. Een eiland waar op maar één punt internetbereik is, waar geen restaurants, bioscopen of andere leuke dingen te doen zijn, waar je je aan allerlei regels moet houden die voor de gemeenschap gelden en waar iedereen verplicht elke dag op een hometrainer moet fietsen om elektriciteit op te wekken.

Oma Eiland is op het eiland de baas, al noemen ze dat daar ‘Huisbewaakster’, en iedereen woont in dezelfde flat welke twaalf verdiepingen kent. Elke eilandbewoner heeft een bepaalde taak en samen zorgen de eilandbewoners dat het eiland ‘draait’. Maar dan blijken er belangrijke spullen te worden gestolen. Wie van de eilandbewoners zit hierachter? En hoe vergaat het Björk een halfjaar op een eiland waar vrijwel niets te beleven valt?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Dit, van oorsprong IJslandse, kinderboek was voor mij een boek waar ik in het begin even in moest komen, maar waar ik naarmate het boek vorderde steeds meer ben van gaan houden. De hoofdpersoon Björk wordt heel goed neergezet en je hebt als lezer ook steeds meer het gevoel dat je haar echt ‘kent’. Ze zegt wat ze denkt is grappig en slim. Maar ook onzeker nu ze als nieuwe inwoner op het eiland is gekomen en ze zich moet aanpassen aan de eenvoudige manier van leven op het eiland.

‘De eerste ochtend in het Hol besefte ik dat het leven zo de hele winter zou zijn. Dit was waar we nu woonden. We waren niet op weg naar huis. Dit was de nieuwe werkelijkheid.

Ook merk je dat ze echt in een tweestrijd zit: ze mist haar eigen, drukke leven op het vasteland, maar het leven op het eiland brengt rust en overzicht.
Het boek laat zien dat iedereen op de wereld eigen gewoontes en standaarden kent, iets wat in het boek De wereld op één moment ook centraal staat. Zo hebben de mensen op het eiland de gewoonte om een ingepakt bibliotheekboek als verjaardagscadeau te geven met als motto

We geven een verhaal – en het verhaal gaat niet bij je weg, ook al breng je het boek weer terug’.

Deze gewoonte zou in Nederland zeker geen slecht idee zijn! Dit boek is geen thematitel voor de Kinderboekenweek 2023, wat Het ministerie van oplossingen en het veel te volle huis en De jongen met de negen wensen wel zijn, maar zou hier wat mij betreft zeker wel tussen mogen staan. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.
Feitje: De flat aan het einde van de wereld is in 2020 bekroond met de Icelandic Literary Award.

Met dank aan Uitgeverij VOLT voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De flat aan het einde van de wereld

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De flat aan het einde van de wereld zijn:

 • Zo meteen lees je een stukje waarin Björk kennismaakt met de kinderen van het eiland. De schrijfster heeft ervoor gekozen om de lezer te vertellen hoe deze kinderen eruit zien. Lees bladzijde 12 ‘De veerboot toeterde…’ t/m bladzijde 14 ‘…vrienden te maken’. voor.
  Leesvraag: Ben je in je boek ook een beschrijving van het uiterlijk van iemand tegengekomen? Kun je enkele uiterlijke kenmerken benoemen?
 • In het volgende stukje lees je hoe Björk deelneemt aan het diner met alle eilandbewoners. Lees bladzijde 50 ‘De zaal was…’ t/m bladzijde 51 ‘…stil moest zijn’. voor.
  Leesvraag: Welke ‘functies’ kom je tegen in jouw leesboek?
 • Lees bladzijde 51 ‘Welkom op het…’ t/m bladzijde 53 ‘…van ons huis’. voor. In dit stukje hoort Björk dat ze voorlopig niet naar huis terugkeert, maar op het eiland blijft. Je leest haar reactie op dit nieuws en ze beseft zich welke dingen ze nu zal gaan missen.
  Leesvraag: Wat zou jouw hoofdpersoon echt gaan missen als diegene een paar maanden van huis zou zijn?
  Leesvraag: Dat Björk niet voor een vakantie bij haar oma is, maar hier een langere tijd zal blijven, had ik niet voorspeld toen ik het boek las. Ben jij een gebeurtenis in je verhaal tegengekomen wat voor een onverwachte wending aan het verhaal gaf?
 • Op het eiland waar Björk nu woont is alles anders. Björk moet vooral wennen aan het feit dat ze op dit moment veel minder kan doen. Het leven op het eiland is een stuk simpeler. Lees bladzijde 208 ‘Weet je, ik…’ t/m bladzijde 210 ‘…heel erg moeilijk’. voor. In dit stukje lees je wat er allemaal ander is voor haar. Aan het eind van het verhaal kom je erachter dat Björk, ondanks dat haar leven nu heel anders is, het best wel naar haar zin heeft. De schrijver probeert hier, naar mijn idee, een boodschap mee te geven aan de lezer: je hoeft niet heel veel te hebben of te doen om gelukkig te zijn.
  Leesvraag: Probeert de schrijver in jouw leesboek ook een boodschap over te brengen aan de lezer?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De flat aan het einde van de wereld.

Overig idee

 • Groepsgesprek: Stel, jij zou net als Björk een halfjaar op een eiland moeten leven, waar vrijwel niets is. Wat zou jij het meest missen? Waarom juist dat? Zijn er ook aspecten van je huidige leven welke je niet zou missen?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen