De klimmende wielrenner

[DOOR MARIE-JOSE]‘Fabio, wat je dit weekend hebt laten zien,
is echt van een heel hoog niveau.
Ik ben zwaar onder de indruk.
En dat ben ik niet snel, dat weet je.’
De trainer lacht naar me.’
– De klimmende wielrenner –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf 10 jaar.

Het verhaal

De klimmende wielrenner

Fabio blijkt een talent te hebben voor klimtijdritten. Daarom wordt hij uitgekozen om mee te doen aan een trainingskamp voor talenten in Oostenrijk. Hij heeft niet genoeg geld om het kamp te kunnen betalen en samen met zijn drie vriendinnen verzint hij een actie om aan het geld te kunnen komen.

Fabio heeft het idee dat hij te zwaar is om klimmer te zijn en gaat zelfstandig op dieet. Hij eet veel te weinig waardoor het hem niet lukt om goed te presteren. Zal het hem lukken om op tijd fit te zijn zodat hij mee kan op het trainingskamp?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of bekijk de boektrailer.

Recensie

De klimmende wielrenner is ingedeeld in 74 korte hoofdstukken met een titel en elk hoofdstuk begint met de aanduiding van de dag en het tijdstip. Het boek is in zwart wit geïllustreerd door Hester van de Grift. Henriët Koornberg-Spronk is de auteur van de jeugdserie FRNZ4EVER. Dit is deel 2. Haar boeken gaan over sport en in elk van haar boeken is een dieper laag aanwezig waarin ze een actueel thema behandelt. In dit boek gaat het over een eetprobleem, hoe dat kan ontstaan en welke oplossing er voor Fabio gezocht wordt.

Mooi in het verhaal vind ik de vriendschap tussen de drie meiden en Fabio. Ze komen voor elkaar op en helpen elkaar als het nodig is. Het verhaal leest vlot en is voor kinderen zeer herkenbaar. De vier vrienden appen met elkaar, ze kletsen over een moeilijk dictee en over de lessen op school. De apps zijn ook opgenomen in het boek in de vorm van spreekwolkjes.

Fabio heeft een Italiaanse vader en daarom staan er ook een aantal Italiaanse woorden in het boek. Een verklarende woordenlijst achter in het boek helpt bij de vertaling hiervan.

Kinderen die van wielrennen houden zullen smullen van dit boek want je komt veel te weten over wielrennen. Ook voor kinderen die niet van wielrennen houden is het een leuk boek want Fabio maakt nogal wat mee in dit boek.

In dit boek worden soms situatie beschreven waar je met kinderen over kunt praten, filosoferen en naar hun mening kunt vragen. In de leesvragen ga ik daar wat nader op in.

Met dank aan KokBoekcentrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De klimmende wielrenner

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De klimmende wielrenner zijn:

Voordat je de eerste mini leesles over dit boek geeft is het verhelderend voor de context van het verhaal om naar deze boeklancering van Henriët Koornberg-Spronk waarin ze uitlegt waarom en hoe ze dit boek heeft geschreven. Elk hoofdstuk in dit boek beslaat ongeveer 2 bladzijdes en is een afgerond geheel. Voor de minilessen kan steeds een hoofdstuk voorgelezen worden.

 • Fabio, Carlijn, Esmee en Marit komen te laat op school omdat ze hun buurvrouw, mevrouw van ’t Hek, hebben gevonden die gevallen was. De buurvrouw is naar het ziekenhuis gebracht. De conciërge wil niet naar hen luisteren en ze krijgen een te laat briefje! Lees hoofdstuk 5 ‘Te laat’ voor.
  Leesvraag: Kom je in jouw boek ook een fragment tegen waarin mensen niet goed naar elkaar luisteren en elkaar daarom niet begrijpen?
 • Mevrouw van ‘t Hek, mist haar hondje Kasimier heel erg als ze in het ziekenhuis ligt. Fabio zorgt voor Kasimier. In dit fragment laat Fabio via Whatsapp zien hoe goed hij dat doet en geniet mevrouw van ’t Hek van het weerzien met haar hondje. Lees hoofdstuk 15 ‘Facetimen’ voor.
  Leesvraag: Kom je in jouw boek ook een fragment tegen waarin gebruik wordt gemaakt van social media?
 • Fabio is in Nederland op wielerkamp. Bij het ontbijt zegt de trainer dat alle kinderen eerst hun handen moeten vouwen voordat ze mogen eten. Bespreek met de kinderen of dat het voor iedereen geldt dat je moet bidden voor het eten. Lees hoofdstuk 23 ‘Ontbijt’ voor.
  Leesvraag: In dit hoofdstuk is de trainer gelovig en bidt voor het eten. Kom je in jouw boek ook iets tegen waaruit je kunt opmaken dat iemand gelovig is? Wat vind je ervan dat hij tegen Freek zegt dat hij ook moet bidden?
 • Fabio wordt apart genomen door de trainer en hij krijgt te horen dat hij talent heeft voor klimmen. De trainer heeft hem zien snoepen en zegt tegen hem dat een klimmer afgetraind moet zijn en geen grammetje vet mag hebben. Fabio besluit vervolgens alleen nog maar gezonde dingen te eten. Lees hoofdstuk 30 ‘Talent’ voor.
  Leesvraag: De opmerking van de trainer zorgt ervoor dat Fabio zijn leefstijl drastisch gaat veranderen. Komt er in jouw boek ook een moment voor waarop de hoofdpersoon besluit iets te veranderen? Wat was de aanleiding?
 • De moeder van Fabio krijgt in de gaten dat er iets mis is met Fabio. Lees hoofdstuk 47 ‘Slaapkop’ voor.
  Leesvraag: Fabio is in gedachten alleen maar bezig met trainen en niet eten. Anderen beginnen te merken dat er iets met hem aan de hand is. Is de hoofdpersoon in jouw boek ook zo in gedachten? Waar gaan die gedachten over? Wat merken anderen?
 • Lees hoofdstuk 73 ‘Trainer’ voor. De trainer komt op ziekenbezoek bij Fabio en verontschuldigt zich voor wat hij tegen Fabio gezegd heeft. Hij had niet in de gaten dat Fabio het zo serieus nam.
  Leesvraag: Kom je in jouw boek ook tegen dat iemand zich ergens over schaamt of zijn verontschuldigingen aanbiedt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De klimmende wielrenner.

Overige ideeën

Andere delen

Vergelijkbare artikelen