De regels van drie (Nederland Leest Junior)

[DOOR LINDA] ‘Na een tijdje wist ik zeker dat opi Kas sliep. Hij ademde langzaam in en uit. Er zat een piepje in zijn keel, alsof er iets gesmeerd moest worden. De wind hield me wakker. En het huis maakte geluid, het kraakte en af en toe was er een droge tik te horen. Het was warm en benauwd in de kamer. Ik hoorde mama en oma naar bed gaan en daarna was ik helemaal alleen. Iedereen was in slaap gevallen. Iedereen was vertrokken, met het kleutertreintje van mama naar dromenland, en ik bleef in m’n eentje achter.’
– De regels van drie –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover De regels van drie

Twan en Linde moeten met mama en oma mee op bezoek bij opi Kas. Die woont alleen in een huisje in IJsland en hij wordt zo oud dat hij niet goed meer voor zichzelf kan zorgen. Mama en oma willen opi Kas mee naar Nederland nemen zodat zij voor hem kunnen zorgen. Opi Kas weet dat ze daarvoor komen. Hij is blij om iedereen weer te zien, maar hij is echt niet van plan om mee te gaan naar Nederland.

Twan en Linde zitten helemaal niet te wachten op dit uitje en hebben er dan ook totaal geen zin in. Zij waren liever iets anders gaan doen in de vakantie. Twan heeft zijn survivalhandboek meegenomen en leest daar stukken uit voor aan opi Kas. Na een tijdje deel opi Kas zijn ontsnappingsplan met Twan. Twan weet niet zo goed wat hij moet doen. Moet hij opi Kas helpen of moet hij oma en mama over het plan vertellen?

Recensie

Het boek begint met de reis naar IJsland. Twan, Linde, mama en oma zijn dus al onderweg. Hierdoor weet je ook direct wat het doel van de reis is en zit je meteen in het verhaal.

Opi Kas is bijna op, het einde komt eraan. Voor veel mensen is het een heftige periode, als je weet dat je binnenkort een dierbare gaat verliezen. Je merkt deze tweestrijd ook goed bij Twan. Aan de ene kant vindt hij het fijn bij opi en wil hij hem helpen, maar aan de andere kant heeft hij het gevoel dat opi Kas het opgeeft en wordt hij daar boos van. Dit zijn mooie onderwerpen om in de klas over in gesprek te gaan. Zijn er leerlingen die hebben ervaren hoe het is om te weten dat je binnenkort een dierbare gaat verliezen? Of zijn leerlingen weleens dierbare verloren zonder dat hier vooraf signalen voor waren?

Daarnaast komt het moeten van iets, zonder dat je dat zelf wil, heel sterk terug in dit boek. Eerst moet Twan bij opi Kas op de kamer slapen, terwijl hij dat niet wil. Later wordt duidelijk dat opi Kas heel goed weet dat ze hem komen halen, maar dat hij er echt niet op zit te wachten om neer Nederland te gaan. Ook dit zijn onderwerpen waarover je met de klas in gesprek zou kunnen gaan.

De regels van drie, uitgegeven door de CPNB, kreeg ik voor onze groep 7-8 via de lokale bibliotheek met dank aan NDB Biblion.

Nederland Leest Junior

Nederland Leest Junior

Nederland Leest Junior duurt van 1 t/m 30 november. Het thema van 2022 is oud worden, jong blijven.

Het boek De regels van drie van Marjolijn Hof is beschikbaar gesteld voor scholen. Je kon eerder dit jaar boeken aanvragen voor alle kinderen uit groep 7 en 8. Bij het boek is allerlei lesmateriaal ontwikkeld.

Wil je in november 2023 meedoen met Nederland Leest Junior? Bestel dan op tijd (vanaf medio april 2023) de boeken voor Nederland Leest Junior 2022 via Stichting CPNB.

Ideeën mini leeslessen De regels van drie

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De regels van drie zijn:

 • Twan heeft het grote survival handboek meegenomen. Je leest feiten en weetjes uit dat boek. Lees bladzijde 7 ‘De storm blies…’ t/m bladzijde 9 ‘…we doof waren.’ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek feiten en weetjes voor?
 • Er zijn drie slaapplaatsen in de ene kamer en eentje op de kamer van opa. Twan moet daar slapen, maar dat wil hij helemaal niet. Lees bladzijde 16 ‘Laten we eerst…’ t/m bladzijde 18 ‘…wist het ook.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets moet doen wat hij niet wil?
 • Twan en Linde vullen elkaar aan. Ze hebben aan een paar woorden genoeg. Lees bladzijde 27 ‘De storm was…’ t/m bladzijde 28 ‘…alweer koude voeten.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander aanvult?
 • Mama doet aan zingpesten, maar zonder Linde is Twan daar niet tegenop gewassen. Lees bladzijde 29 ‘Oma en mama…’ t/m bladzijde 41 ‘…de deur dicht.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die plaagt of pest?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De regels van drie

Overig idee

 • Nederland Leest Junior biedt lesmateriaal voor een les van 90 minuten met o.a. een presentatie, werkbladen en een handleiding.

Vergelijkbare artikelen