De reis van Yarim (kerntitel KBW19)

[DOOR BIANCA] ‘Yarim wilde opzij springen, maar hij reageerde te laat.
Een felle, brandende pijn schoot door zijn linkerarm toen de leeuw zich op hem liet vallen en daarna werd alles zwart.’

– De reis van Yarim –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

De reis van YarimOngeveer 4400 jaar geleden woonde de twaalfjarige Yarim in het land van Sumer en Akkad (huidige Irak). Yarim zijn arm raakt verlamd waardoor hij zijn vader niet meer goed kan meehelpen.

Wanneer zijn ouders de pacht niet kunnen betalen wordt Yarim als slaaf verkocht aan koningin Ku Bau. Maar wat kan Yarim nog voor werk doen nu zijn arm verlamd is?

De stadsgod had voorspeld dat koning Ku Bau dood gaat. De koningin stuurt Yarim met de karavaan mee om hout, ivoor en goud voor haar graf te halen.

Wanneer de karavaan terugkeert is de koningin net overleden. Haar wens was dat achttien mensen haar zouden dienen in het rijk van de dood. Maar wie staan er op die lijst? En wie gaat koningin Ku Bau opvolgen na haar dood?

Bekijk ook: Niemand houdt Don Carlo tegen (kerntitel KBW19)

Recensie

Dit boek is een kerntitel voor groep 7-8 tijdens de Kinderboekenweek 2019 met het thema Reis mee!

De reis van Yarim is een bundeling van vier boeken: Het gouden oog, De weg van de wind, Kwaad bloed – Enuma Elisj en Het water kust. Het is een prachtig geschreven, spannende, historisch roman. Je wordt ruim vierduizend jaar mee terug in de tijd genomen, waar priesters, geesten, goden en koningen een hele grote rol speelden.

Via Nanshe de verhalenverteller die van dorp naar dorp trok om verhalen te vertellen, zichzelf op de harp begeleidend,  kom je veel te weten over de goden die in die tijd belangrijk waren.

Het boek heeft mij van het begin tot het eind geboeid, je wilt gewoon weten wat er met iedereen gebeurt.

Hans Hagen vertelt nog hoe dit boek tot stand is gekomen en er staat achterin nog een namenlijst met de uitleg en hoe je de woorden uitspreekt.

Een schitterend boek welke je zeker moet lezen wanneer je wilt weten hoe de cultuur en de manier van leven tweeduizend jaar voor Christus was.

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen De reis van Yarim

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De reis van Yarim zijn: 

 • In dit boek vertelt Nanshe de verhalenverteller veel verhalen, die een belangrijke rol in het boek spelen. Lees bladzijde 73 ‘Die avond kwamen…’ t/m bladzijde 76 ‘…voor te zijn?’ voor.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek ook veel verschillende verhalen in het verhaal verteld?
 • Yarim is als slaaf verkocht en wil niet weg. Van Damu moet hij dan aan iets leuks denken. Lees bladzijde 101 ‘Hij boog diep…’ t/m bladzijde 102 ‘…morgen misschien achterhaald.’ voor.
  Leesvraag: Wat doet jouw hoofdpersoon wanneer hij bang voor iets is?
 • Yarim reist te voet en per boot. Lees bladzijde 209 ‘De ezelkaravaan had…’ t/m bladzije 213 ‘…hen weer zag?’ voor.
  Leesvraag: Welke vormen van vervoer komen in jouw boek voor?
 • Contracten, brieven, boodschappen alles werd, door de schrijver, beschreven op een kleitablet. Lees bladzijde 213 ‘De schrijver vormde…’ t/m bladzijde 213 ‘…overeenkomst was bezegeld.’ voor.
  Leesvraag: Op welke manier communiceren ze in jouw boek?
 • Eluti denkt dat hij drie nachten met koningin Ku Bau gewonnen heeft. Lees bladzijde 217 ‘Kijk die gasten…’ t/m bladzijde 220 ‘…van het paleis.’ voor.
  Het woordje een geeft aan dat het niet om koningin Ku Bau hoeft te gaan maar om een willekeurige koningin.
  Leesvraag: Komt er ook zo’n situatie in jouw boek voor? Dus dat door één woordje de betekenis zomaar kan veranderen?
 • Yarim ziet allemaal nieuwe dingen. Lees bladzijde 257 ‘Het eindpunt van…’ t/m bladzijde 258 ‘…banden waren dichtgesnoerd.’ voor.
  Leesvraag: Ontdekt jouw hoofdpersoon ook iets nieuws?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De reis van Yarim.

Overige ideeën

 • Beeldende vorming: Yarim kreeg van zijn vriend Zakir een amulet van leeuwentanden van de leeuw die Yarim gedood had. Het amulet beschermt Yarim. Maak je eigen amulet.
 • Spijkerschrift: Zoek op internet naar het spijkerschrift en bedenk met je groepje je eigen spijkerschrift (26 tekens). Schrijf dan een zin op en laat het je buurman vertalen.
 • Taal: Voer een kringgesprek. Yarim legde te voet per dag ongeveer 25 km af en met de boot ongeveer 40 km per dag. Bedenk voor- en nadelen t.o.v. nu en bespreek die met elkaar. En kies een plaats uit in Nederland en kijk hoe lang je daarover zou doen vanuit je woonplaats als je dit lopend zou moeten doen.
 • Doorvertellen: Verhalen werden en worden steeds doorverteld, de tekst verandert dan weleens. Ga in de kring zitten en fluister een korte zin in het oor van je buurman. Deze geeft de zin weer door aan zijn buurman. Klopt de zin nog als hij weer bij jou is?

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2019? Lees dan hier verder.

Vergelijkbare artikelen