De trein van vier over twaalf

[DOOR MAAIKE] ‘Het is 23.54 uur.
En ik zit hier op een bank te leven.
Ik zit hier te leven, terwijl andere mensen sterven.
Misschien we precies op dit moment.
Of nu,
of nu’. 
– De trein van vier over twaalf-

Het verhaal

Cover De trein van vier over twaalf

Het leven van de twaalfjarige Nicolaus speelt zich de laatste tijd maar op één plek af: het ziekenhuis. Zijn moeder is ziek, wordt niet meer beter en zal zelfs snel te komen overlijden. Voor Nicolaus is het een hele lastige situatie, waar hij maar niet mee om kan gaan. Regelmatig verlaat hij daarom de ziekenhuiskamer, waar zijn moeder ligt. Wanneer hij bij de lift komt, drukt hij op de rode knop. De rode knop zorgt ervoor dat de tijd even stil komt te zijn. Ook verschijnt er een bijzondere trein, waarmee Nicolaus kan tijdreizen: terug in de tijd, of naar de toekomst. Nicolaus kiest ervoor om terug in te tijd te reizen en probeert uit alle macht zijn moeder te waarschuwen voor alles wat zal gaan komen. Het is alleen de vraag of dit gaat lukken.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit, van oorsprong Zweedse, jeugdboek wordt door de Nederlandse schrijfster Marlies Slegers bestempelt als een ‘prachtige jeugdroman over afscheid en loslaten’ en ik kan deze woorden alleen maar beamen. Het is een ontroerend boek, wat je laat nadenken over de meest vreselijke gebeurtenis voor een kind: het verliezen van een ouder. Een onderwerp waarover je ook leest in het boek Briefjes voor Pelle. Ook in het boek Zij, ik en de sterren staat het onderwerp verlies centraal. De lezer wordt in het boek meegenomen in gedachtes die de hoofdpersoon, Nicolaus, heeft. 

‘Daar ligt mijn moeder te sterven zonder dat ze me heeft gevraagd of ik dat goedvindt. Mensen zouden hun kinderen moeten vragen of ze dat goedvinden. Die kinderen zouden moeten beslissen.

De schrijver zorgt ervoor dat je tijdens het verhaal meeleeft met Nicolaus. Je voelt als ware zijn verdriet en onmacht. Voor mij een boek dat ik kinderen in de bovenbouw zou gaan aanraden om in te beginnen.

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De trein van vier over twaalf

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De trein van vier over twaalf zijn:

 • In het volgende stukje kom je de titel tegen van het leesboek. Lees bladzijde 27 ‘De grote spiegelwand…’ t/m bladzijde 28 ‘…de deuren open.’ voor. De titel geeft het tijdstip aan dat de trein aankomt en de deuren open gaan, een belangrijk terugkerend aspect in dit boek.
  Leesvraag: Wanneer jij de titel van je boek mocht aanpassen, welke titel zou jij dan uitkiezen?
  Leesvraag: Waarom denk je dat de schrijver heeft gekozen voor juist deze titel van je leesboek. Kun je uitleggen waarom je het juist wel of niet goed gekozen vindt.
 • In dit boek kan de hoofdpersoon terug in te tijd reizen. Je leest dan een flashback. Lees bladzijde 38 ‘Het is een…’ t/m bladzijde 41 ‘…haar is langer.’ voor.
  Leesvraag: Bevat jouw boek ook flashbacks of zou er op een bepaald stuk in het boek een flashback passen?
 • In het volgende stukje lees je hoe Nicolaus een stukje terug in de tijd gaat en lees je hoe zijn moeder op dat moment nog gewoon door het ziekenhuis kon wandelen. De schrijver suggereert in dit stukje dat Nicolaus zijn moeder van papier is. Dit is figuurlijk taalgebruik. Wat zou de schrijver hiermee bedoelen? Lees bladzijde 93 ‘Mijn moeder snelt…’ t/m bladzijde 93 ‘…is van papier.’ voor.
  Leesvraag: Ben je een stukje met figuurlijk taalgebruik in jouw boek tegengekomen?
 • Soms kom je een woord tegen, wat de schrijver zelf heeft bedacht. Lees bladzijde 96 ‘Mijn hoofd is…’ t/m bladzijde 98 ‘…dat bestaat echt’. voor en laat de kinderen ontdekken welk woord de schrijver zelf heeft bedacht.
  Leesvraag: Ben jij een nieuw woord in je boek tegengekomen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De trein van vier over twaalf.

Overig idee

 • In dit boek staat het de trein centraal. Ontwerp een treinwagon die jij passend vindt bij dit boek.

Vergelijkbare artikelen