[DOOR MAAIKE] ‘Waar gaat dit boek eigenlijk over? Over het recht. En waar gaat het recht dan over? Over van alles. Zoals? Nou ik noem maar wat: een koninklijke hond, een kreupel paard, een lokfiets, een gesprongen waterleiding, een geblondeerd politicus genaamd Geert, zeilmeisje Dekker en nog veel meer. Oja, en hyperhidrosis plantaris, niet te vergeten. Hyperwát? Zweetvoeten!‘
– De Zweetvoetenman-
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.
Het verhaal
Rechtszaken, regels, wetten, overtredingen en boetes. Dit en nog zoveel andere onderdelen van het Nederlands rechtssysteem kom je tegen in het boek ´De zweetvoetenman´. Schrijfster Annet Huizing neemt je in 23 hoofdstukken mee in de wereld van ´het recht´ en deelt onderwerpen welke kinderen zullen aanspreken. Zo lees je of hond Paco inspraak had over waar hij wilde gaan wonen, toen zijn baasjes gingen scheiden. Ook kom je zeilmeisje Laura tegen in het boek. Het meisje dat op haar 13e in haar eentje de wereld wilde gaan rondzeilen. Ze mocht van haar ouders, maar er stonden een aantal wetten in weg, samen met de praktische bezwaren van de leerplichtambtenaar en de Kinderbescherming. En dan nog het verhaal van Anna, die geen kast in de zak kocht, maar een paard. Ze kocht een duur paard om mee te doen aan dressuurwedstrijden. Na een aantal weken bleek dat haar nieuwe paard hier helemaal niet geschikt voor was. Mag de koop worden teruggedraaid en krijgt Anna haar geld terug? Dit en nog meer verhalen lees je in ´de Zweetvoetenman´.
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of de boektrailer hieronder:
Recensie
Machines en voertuigen, een proefjesboek, hoe werkt een vliegveld? Zomaar wat algemene informatie boeken die kinderen graag lezen. Het onderwerp van dít boek is niet standaard en misschien daarom juist extra nieuwsgierig makend.
Toen ik het boek voor het eerst zag dacht ik ‘wat een dikke pil!’. Maar het boek leest heel makkelijk weg. In drieëntwintig hoofdstukken neemt Huizinga je mee in de wereld van wetten, regels en soorten straffen. De schrijfster heeft ervoor gekozen om bij de informatie voorbeelden te geven die prima passen bij de belevingswereld van kinderen. Ook zijn alle onderwerpen gestructureerd weergeven en opgeschreven, waardoor het lekker weg leest. Mede door de pakkende illustraties en lettertypes blijft elke bladzijde een grote verrassing en is geen één bladzijde hetzelfde.
De informatie, die je misschien als ‘taaie kost’ zou bestempelen, wordt in dit boek op een begrijpelijke en leuke manier uitgelegd. Ik als volwassene heb er ook een hoop van opgestoken! Elk hoofdstuk heeft een titel, welke direct ook een ondertitel heeft. Zo weet je als lezer direct wat je van het hoofdstuk kan verwachten. Hoewel het een heerlijk boek is om door te bladeren raad ik dit niet aan. In elk hoofdstuk worden lastige begrippen uitgelegd, die je verder in het boek tegenkomt.
De zweetvoetenman is uitermate geschikt om te gebruiken voor Close Reading. In het bovenbouwboek van Close Reading in de praktijk vindt je een kant en klare les bij een van de verhalen. Daarnaast kun je natuurlijk zelf aan de slag met het bedenken van Close Reading lessen als je de handreikingen uit het boek Close Reading gebruikt.
De zweetvoetenman is een thematitel groep 7/8 voor de Kinderboekenweek 2021. Dit boek sluit goed aan bij het thema Worden wat je wil.
Met dank aan Uitgeverij Lemiscaat voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen De zweetvoetenman
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De zweetvoetenman zijn:
- Laat de cover van het boek nog niet zien, maar geef de kinderen alleen de titel van het boek en laat hen in steekwoorden opschrijven waar het boek over zou kunnen gaan. Laat vervolgens ook de cover zien. Past de titel nog steeds bij de cover van het boek?
Leesvraag: Past de titel van jouw boek bij de cover van het boek? - Bekijk de cover van het boek en zoom in op de sticker Bekroond met een zilveren Griffel. Het boek heeft een prijs gewonnen. Weet je waarom het boek deze prijs heeft gewonnen?
Leesvraag: Heeft jouw boek een prijs gewonnen? - Laura heeft een droom. Lees bladzijde 57 ‘Tussen droom en…’ t/m bladzijde 67 ‘…Laura moeten tegenhouden‘ voor jezelf en vertel in een korte samenvatting het verhaal van Laura.
Leesvraag: Heeft de hoofdpersoon in jouw boek ook een droom? Wordt er ook iets verboden in jouw leesboek? - Dit boek bevat zowel een woordenlijst (bladzijde 234-235) als een register (bladzijde 236-237). Laat beiden aan de kinderen zien.
Leesvraag: Wat is het verschil tussen het register en de woordenlijst. Waarom vind je deze in dit boek? Staat er in jouw boek een register of woordenlijst? - Deze manier van schrijven heet het vertelperspectief. De verteller neemt je als ware mee in het verhaal. Lees bladzijde 22 ´Johannes Jacobus Beek…´ t/m ‘…taart meer eten.´ voor. Een boek kan ook door de ik-verteller worden verteld. Er wordt door één persoon vertelt wat er is geweest. Ook bestaat het ik-perspectief. Dan wordt door één persoon alles beleefd.
Leesvraag: Door wie wordt het verhaal in jouw boek verteld? - In het verhaal wordt duidelijk welke straf er gegeven wordt. Lees bladzijde 14 ´Het recht om… ´ t/m bladzijde 15 ´… door derden geschonden´. voor.
Leesvraag: Wie uit jouw boek zou wel een straf verdienen en waarvoor zou hij de straf moeten krijgen?