Dit wordt het ergste jaar van mijn leven

[DOOR SANDRA] ‘Eerste hulp bij rampgevallen. Telefoon kwijt? Ouders die willen verhuizen? Je vriendin pikt je vriendje af? Maak een rampenplan!’
– Dit wordt het ergste jaar van mijn leven –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor meiden van ongeveer 10 – 14 jaar.

Het verhaal

Cover Dit wordt het ergste jaar van mijn leven

In een woonboot in Amsterdam woont Romy, samen met haar ouders en twee broers. Haar ouders hebben het plan om naar het buitenland te verhuizen, zoals in het programma ‘Ik vertrek’. In de meivakantie willen de ouders een rondreis maken en huizen verkennen. Romy heeft helemaal geen zin om mee te gaan, laat staan dat ze naar het buitenland moet verhuizen. Dat wordt een grote ramp.

Romy gaat daarom haar opa bezoeken in Haren, een dorp in Groningen. Ze gaat alleen op reis met de trein, maar bij het uitstappen lijkt haar mobiele telefoon gestolen. In het telefoonhoesje zat ook haar OV-chipkaart en pinpas. Ze kan nu geen contact hebben met haar ouders, vriendin Meryem en de sociale media bijhouden. Vervolgens komt ze erachter dat opa haar vergeten is om op te halen. Op het station ontmoet ze Stef, die biedt haar een lift aan. Dat weigert ze, ze gaat niet met vreemde mensen mee. Ze gaat daarom het flinke eind wandelen naar het tankstation van haar opa.

Bij het tankstation staat Romy’s opa haar niet op te wachten. Hij lijkt zelfs verbaasd Romy te zien en wist niets meer van de afspraak om haar bij het station op te halen. Dat lijkt niet het enige te zijn wat opa vergeet. Aan de lamp in de huiskamer hangen briefjes met afspraken… Gaat het wel goed met opa en kan hij nog werken in zijn tankstation? Dan ziet ze Stef weer, de jongen van het station, hij blijkt de buurjongen van opa te zijn. Hij helpt, samen met zijn vaders, opa steeds vaker. Romy vindt Stef wel een hele knappe jongen om te zien, maar is eigenlijk verliefd op Ayden. Maar Meryem, die ook verliefd is op Ayden, is nu dicht bij hem in de buurt én heeft wel een mobiele telefoon…

Stef helpt Romy bij het zoeken naar haar mobiele telefoon, maar dan gaat het mis met opa. Nadat een boze klant vertrokken is bij het tankstation valt opa. Hij gaat met de ambulance mee naar het ziekenhuis. Romy wordt opgevangen door Stef en zijn vaders, want de ouders van Romy zijn nog in Frankrijk. Dan bedenken Romy en Stef samen een plan om dicht bij opa in de buurt te blijven. Ze kan opa immers niet alleen laten én wil echt niet in het buitenland gaan wonen.

Gaat het Romy lukken om de rampen in haar leven op te lossen? Het tegenhouden van de emigratie, het vinden van haar mobiele telefoon, Meryem die verliefd is op Ayden, opa die vergeetachtig is en in het ziekenhuis ligt en hoe moet het met opa’s tankstation? Je leest het in: Dit wordt het ergste jaar van mijn leven.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit wordt het ergste jaar van mijn leven is een heerlijk meidenverhaal. De onderwerpen die geschreven zijn zoals verliefdheid, telefoon, sociale media en familie, passen goed in de belevingswereld van kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. In het verhaal volgen de gebeurtenissen elkaar in een snel tempo op, evenals de rampen. Ik kan mij goed voorstellen dat de beschreven rampen voor jonge meiden écht een ramp zijn. Het verhaal is niet spannend, maar het maakt de lezer wel nieuwsgierig naar het verloop. Ik kan het boek aanbevelen voor jonge meiden die houden van realistische verhalen.

Kinderen die graag boeken lezen met de thema’s puberteit, sociale media en pesten kan ik Like me!, Lotte laat maar – Chaos in de brugklas en Mijn bijzondere rare week met Tess aanbevelen. Als je nog verder wil lezen over meiden die een tijdje ergens anders gaan wonen, dan zijn De flat aan het einde van de wereld, Mijn jaar in een tent en Fabulant ook aan te raden.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Dit wordt het ergste jaar van mijn leven

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dit wordt het ergste jaar van mijn leven zijn:

 • In Amsterdam woont Romy samen met haar ouders en broers in een woonboot. Lees bladzijde 10 ‘Ons huis is een gewoon huis…’ t/m bladzijde 11 ‘…mijn hoofd op mijn voeten.’ voor.
  Leesvraag: Hoe ziet de woning van jouw hoofdpersoon eruit?
 • Romy gaat alleen op reis met de trein naar opa. Ze reist van Amsterdam naar Haren in Groningen. Lees bladzijde 19 ‘Weet je het zeker…’ t/m bladzijde 21 ‘…naar Groningen te gaan.’ voor.
  Leesvraag: Welke vervoersmiddelen komen in jouw verhaal voor? Wie maakt gebruik van het vervoersmiddel en waarom?
 • Alle rampen schrijft Romy op in Romy’s rampenplan. Lees bladzijde 31 ‘Romy’s rampenplan…’ t/m bladzijde 31 ‘…naar Haren lopen.’ voor.
  Leesvraag: Welke ramp komt in jouw verhaal voor? Kun jij een rampenplan bedenken om de ramp op te lossen?
 • In het boek staan geluiden beschreven. Beschreven geluiden noem je met een mooi woord onomatopee. Lees bladzijde 37 ‘Ik stond op…’ t/m bladzijde 37 ‘…Aan de hand.’ voor.
  Leesvraag: Staat er in jouw verhaal een onomatopee beschreven?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Dit wordt het ergste jaar van mijn leven.

Vergelijkbare artikelen