Emma gaat vega

[DOOR RIGOBERTA] ‘Hallo, welkom op mijn blog. Mijn naam is Emma Jones. Ik ben tien jaar. Ik ga de wereld redden.’
– Emma gaat vega –

Het verhaal

Cover Emma gaat vega

Emma wil de wereld redden. In het vorige deel koos ze ervoor om zonder plastic te leven. Haar missie in dit boek: vegetariër worden. Afwisselend in verhaalvorm en blogvorm volgen wij haar reis in het minder eten van vlees. Dit boek bevat veel humor én duidelijke informatie, een fijne mix van fictie en non-fictie.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het klinkt misschien als een zwaar thema: de vleesindustrie en alle gevolgen daarvan. Toch is het de schrijver gelukt om op een humoristische en voor kinderen aantrekkelijke manier een boek te maken over een belangrijk onderwerp. Wat ik sterk vind van dit boek is dat er veel informatie doorheen het verhaal wordt gedeeld over vegetarisme, veganisme maar ook flexitarisme. Kinderen kunnen op die manier zelf een afweging maken wat ze vinden van het onderwerp.

Met dank aan Columbus uitgeverij voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Emma gaat vega

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Emma gaat vega zijn:

 • Emma wordt door haar vriendin Sparkle aan het denken gezet over het minder eten van vlees. Lees bladzijde 7 ‘Stop en denk na…’ tot ‘…Wees Veganist.’ voor.
  Leesvraag: Dit is een flyer wat oproept om veganist te worden. Wordt er in jouw boek opgeroepen om in actie te komen? Zo nee, kan je dan bedenken waar zo’n flyer over geschreven kan worden?
 • Emma deelt in haar blog een boekentip wat haar anders naar het eten van dieren heeft laten kijken. Lees bladzijde 13 ‘Ik heb het…’ t/m ‘…spek wil eten.‘ voor. 
  Leesvraag: In dit boek komt er een boektitel voorbij, van een boek wat echt bestaat. Komt er in jouw boek een boektitel voorbij? Zo nee, kan jij een boektitel bedenken wat goed past bij jouw boek? Welk personage uit jouw boek zou deze boekentip kunnen delen?
 • In dit boek staat veel informatie over het eten van vlees. Lees bladzijde 28 ‘Eten hoeft niet…’ t/m bladzijde 28 ‘…Weest veganist.’ voor.
  Leesvraag: Staat er in jouw boek voor jou nieuwe informatie. Kun je na het stillezen een weetje delen met je klasgenoten?
 • In dit boek komen verschillende social media voor, zoals een blog op een website en een Instagrampost. Lees bladzijde 86 ‘Tariq kwam…’ tot bladzijde 86 ‘#plantpower.’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek Social Media voor? Stel dat één van jouw personages een Instagrampost zou maken, waar zou die post dan over gaan?
 • De bladzijdenummers staan in dit boek steeds afgebeeld in de vorm van een kipje. Dat zie je ook aan het begin van de hoofdstukken, die zijn versierd met een balkje waar een kip in staat. Dit past natuurlijk goed bij het thema van het verhaal.
  Leesvraag: Staan de paginanummers in jouw boek op een speciale manier afgebeeld? Of beginnen de hoofdstukken met een bijzondere illustratie? Zo nee, stel je voor dat jij de vormgever zou zijn, waar zou jij dan voor kiezen, wat voor illustraties vind jij passend bij de start van elke hoofdstuk of bij elke paginanummer?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Emma gaat vega.

Vergelijkbare artikelen