Er was misschien eens 2

[DOOR ALICE] ‘Er was misschien een Chinese stad waar draken wonen. Ze leven in de bergen aan de rand van de stad. Het zijn helemaal geen kwaadaardige beesten, maar nobele, sterke wezens die geluk brengen. Tenminste: als je ze te vriend houdt. Daarom doen de stadsmensen er alles aan om het de draken naar de zin te maken.
– Er was misschien eens 2-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover Er was misschien eens 2

Er was misschien eens een man die stinkend rijk werd met zijn scheten. En een vrouw met een snor… van wel tien miljoen! Het kan nog gekker: er was misschien eens een soldaat die 29 jaar oorlog voerde of misschien… ook wel helemaal niet!

Er was misschien eens is het tweede boek met twintig verhalen die misschien ooit echt gebeurd zijn, maar misschien ook helemaal niet. Twintig verhalen met in elk verhaal wel een aantal leuke feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat haringen met elkaar kunnen communiceren door scheetjes?

Recensie

Er was misschien eens, bestaat uit allemaal korte verhalen. Hierdoor is het zeer geschikt als voorleesboek. Ook leuk om onder het fruit eten een discussie te voeren, want is het verhaal waar of niet? Daarnaast zijn de verhalen ook goed te gebruiken als een begrijpend lezen les en bij de wereldoriëntatie vakken.

Hier bijvoorbeeld een weetje om het ijs te breken:

‘Op de dwergplaneet Pluto bestaan ijsvulkanen. Dat zijn vulkanen waar geen hete lava, maar ijs uit komt bij een uitbarsting.

Of een weetje om van te smullen:

De Azteken dronken een soort chocoladedrank om sterker te worden of gebruikten ze tegen ziektes.’

Handig om te weten dat niet alle verhalen onvoorbereid voorgelezen kunnen worden. Let op bij: De vegetarische kannibaal, Het beestigste kerstmenu uit de geschiedenis en de konijnenmoeder. Deze verhalen zijn wat onaangenaam.

Andere interessante boeken voor de bovenbouw zijn Explorer Academy serie, De brief voor de koning en Het geheim van Sinterklaas.

Met dank aan Pelckmans Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Er was misschien eens 2

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Er was misschien eens 2 zijn:

 • Er was misschien eens bestaat uit verhalen die wel of niet waar zijn. Lees bladzijde 8 t/m 11 ‘De man die stinkend rijk werd door zijn scheten‘ voor.
  Leesvraag: Welke gebeurtenissen zijn in jouw boek echt gebeurd of verzonnen door de schrijver?
 • Er staan leuke feitjes in de verhalen. Lees bladzijde 13 t/m 15 ‘De vastgelopen Vinking van Vinland’ voor. Vikingen staan altijd afgebeeld met hoorns op hun helm, maar klopt dat wel?
  Leesvraag: Welke feitjes kun je in je eigen boek vinden?
 • In het hoofdstuk ‘Chocolade is het beste medicijn’ worden leuke/lekkere ontdekkingen gedaan. Lees bladzijde 17 t/m 19 voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ontdekking of uitvinding doet?
 • Jeanne Baret was de eerste vrouw die een reis rond de wereld maakte. In de 18e eeuw waren vrouwen op Franse schepen verboden en deed Jeanne zich voor als Jean. Lees bladzijde 71 t/m 75 ‘De vrouw die stiekem een reis rond de wereld maakte’ voor.
  Leesvraag: Heeft de hoofdpersoon in jouw boek een geheim? Wat voor geheim is dit?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Er was misschien eens 2.

Overige ideeën

 • Verhaal: Schrijf zelf een ‘Er was misschien eens’ verhaal. Zoek weetjes bij je verhaal en voeg deze toe. Vraag aan je klasgenootjes of je verhaal waar is of niet.
 • Discussie: Lees de verhalen voor in de klas en ga in discussie. Waarom is het verhaal wel of niet waar?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen