Fabulant

[DOOR MICHELLE] ‘Optie 1: oom Arnold helpt de tuin en het gif is nodig. Omdat er anders, weet ik veel, te veel onkruid komt of zo, of een giftige plant, of vleesetende planten!’ Ze slikt. ‘Optie 2: oom Arnold verwoest de tuin. Hij wil van de tuin net zo’n grijze bende maken als zijn straat en het stenen plein is pas het begin.’
– Fabulant –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Fabulant

De vader van Isa en haar stiefmoeder gaan op huwelijksreis in de zomervakantie. Isa moet bij haar saaie oom Arnold blijven. Ze zit vooral op haar kamer of achter de ijssalon op de WIFI met haar telefoon. Oom Arnold doet elke dag exact hetzelfde, maar wat doet hij ‘s ochtends van 6 tot 8 uur het schuurtje in de tuin? Isa gaat op onderzoek uit en ontdekt een magische wereld, Fabulant. Elke dag bezoek ze in het geheim deze fantastische plaats met zijn bijzondere natuur. Totdat ze ontdekt dat oom Arnold liters gif in de tuin pompt. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat hij deze prachtige plek verwoest? Hoe kan Isa dit oplossen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Fabulant heeft een geheimzinnige cover. Hierop staan de verschillende personages uit het verhaal afgebeeld, zoals Isa, oom Arnold, vormveranderaar panter Nobel, de lapjeskatman Monsi en Caleb, een elf. Het verhaal is spannend en verrassend, waardoor je blijft lezen. De karakters van de personages krijgen veel diepgang, doordat hun gevoelens en de onderlinge relaties uitgebreid worden omschreven.

‘Wat is je grootste angst?’

‘Wat zou je kiezen als je één wens mocht doen?’

Daarnaast heeft eerlijkheid een belangrijke rol, want als je niet eerlijk bent bij het beantwoorden van vragen kun je de onneembare zee niet oversteken en niet terug naar je eigen wereld. Spoiler! Gelukkig komt Isa weer terug op aarde samen met Nobel. Maar kan Nobel wel weer terug naar Fabulant? Hierop krijgen we waarschijnlijk antwoord in deel 2….

Kinderen die dol zijn op avontuurlijke boeken met magie, zoals De brief om middernacht, De Ickabog en Artemis Fowl vinden Fabulant vast ook een magisch boek! Fabulant is zelfs genomineerd voor de Hotze de Roos prijs van 2023.

Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Fabulant

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Fabulant zijn:

 • Isa is bij de bloemenpoort, een magische plek waar de bloemen haar bedwelmen. Lees bladzijde 53 ‘Dat is het!..’‘ t/m bladzijde 55 ‘…weer weg?’ voor.
  Leesvraag: Hoe maakt de schrijver van jouw boek duidelijk hoe de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt eruit zien?
 • Monsi ziet er chic uit. Hij draagt een driedelig pak van donkergroen fluweel over een gouden shirt. Lees bladzijde 56 ‘Verward probeert..’ t/m bladzijde 59 ‘...dezelfde kleur als de zee.’ voor.
  Leesvraag: Hoe wordt het uiterlijk van de personages in jouw boek beschreven? En wanneer dit niet wordt beschreven… hoe zien de personages er in jouw fantasie uit?
 • Alleen kleuters geloven in een magische wereld achter een kledingkast of perron 3/4. Hierbij verwijst Fabulant naar de boeken De Kronieken van Narnia: de wereld achter de kastdeur en Harry Potter. Lees bladzijde 61 ‘Haar stem galmt..’ t/m bladzijde 62 ‘…voor haar hebben.’ voor.
  Leesvraag: Welke andere boeken passen bij jouw boek? Zijn dit dan fictie of non-fictie boeken?
 • Met mooie woorden proberen wezens Isa en Nobel te verleiden om naar hun toe te komen. Dit lijkt vanuit goede bedoelingen te komen, maar later blijkt dat zij ze willen opeten. Lees bladzijde 156 ‘Isaaaaa…’ t/m bladzijde 161 ‘…zegt Isa dringend.’ voor.
  Leesvraag: Is de plotafwikkeling geloofwaardig in jouw boek?
 • Het stelsel waar Fabulant onderdeel van is, bestaat uit 153 werelden. In elke wereld leven andere wezens en verstrijkt de tijd op een andere wijze. Lees bladzijde 65 ‘Voor ik je…’ t/m bladzijde 66 ‘…betoverd is.’ en bladzijde 212 ‘De eindstrijd... t/m bladzijde 215 .. roept Monsi.‘ voor.
  Leesvraag: In hoeveel tijd speelt jouw verhaal zich af?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Fabulant.

Vergelijkbare artikelen