Ga je mee naar Yellowstone? (thematitel KBW22)

[DOOR LINDA] ‘De Amerikanen kwamen als eersten op het idee om een nationaal park te openen. Ze waren zo onder in indruk van de wilde natuur rondom de Grand Canyon van de rivier Yellowstone dat ze besloten om daar een groot gebied af te bakenen waar de planten, de dieren en het landschap beschermd konden worden tegen de mens. Ze beschouwden het als een nationale schat, waar de huidige en toekomstige generaties van konden genieten. Wereldwijd bestaan nu duizenden nationale parken.’
– Ga je mee naar Yellowstone? –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Ga je mee naar Yellowstone?

Als de eekhoorn en de bizon een brief krijgen van iemand die zegt dat ze familie is van de bizon, besluiten ze haar te gaan bezoeken. Onderweg reizen ze langs verschillende nationale parken. In ieder park maken ze kennis met de dieren die er wonen en leren ze hoe het is om in de verschillende gebieden te wonen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het verhaal is vormgegeven in stripvorm en wordt afgewisseld met stukjes informatie. Het verhaal wordt niet alleen verteld door de tekst, maar ook door de tekeningen.

De Bizon en de eekhoorn maken een reis langs verschillende nationale parken. Dit doen ze met het vliegtuig, wat natuurlijk geheel onwaarschijnlijk is. Op hun reis gaan ze langs veel verschillende nationale parken over de hele wereld. Je krijgt door hun bezoek een mooi inkijkje van de leefomstandigheden en de dieren die in de verschillende gebieden leven.

Ga je mee naar Yellowstone? is een thematitel groep 7/8 voor de Kinderboekenweek 2022. Dit boek sluit goed aan bij het thema Gi-ga-groen. Bij dit boek schreef ik een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Ga je mee naar Yellowstone?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ga je mee naar Yellowstone? zijn:

 • De bizon en de eekhoorn reizen met het vliegtuig naar een ander nationaal park. Lees bladzijde 18 ‘De luchthaven een…’ t/m bladzijde 19 ‘…van de slaap.’ voor.
  Leesvraag: Hoe reizen de mensen/dieren in jouw boek?
 • De jagers camoufleren zich in wolvenwachten om zich schuil te kunnen houden. Lees bladzijde 24 ‘Een paar eeuwen…’ t/m bladzijde 25 ‘…niemand om geeft.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich camoufleert om niet op te vallen?
 • Het uitroeien van de wolf had grote gevolgen voor de andere dieren in Yellowstone. Lees bladzijde 30 ‘Pff… Niemand houdt…’ t/m bladzijde 31 ‘…een invloed op.’ voor.
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek iets dat grote gevolgen heeft?
 • De dieren op deze bladzijde hebben allemaal verschillende manieren om in de woestijn te overleven en om te zorgen dat ze genoeg vocht binnenkrijgen. Lees bladzijde 71 voor.
  Leesvraag: Hoe zorgt jouw hoofdpersoon ervoor dat hij een vervelende situatie overleeft?

Overige idee

 • Het verhaal is vormgegeven als strip, aangevuld met stukken informatie. Kies uit je eigen boek een hoofdstuk dat je op dezelfde manier gaat vormgeven.

Vergelijkbare artikelen