Ghost (thematitel kbw24)

[DOOR RIGOBERTA] ‘Eén ding is in elk geval zeker: die avond heb ik leren rennen. Dus toen ik geen zin meer had om bij de bushalte voor de sportschool te gaan zitten en langs als die kinderen kwam die op de atletiekbaan in het park aan het oefenen waren, wilde ik daar meer van weten, want ik heb nooit hoeven oefenen met rennen. Dat kon ik gewoon ’’
– Ghost –

Het verhaal

Cover Ghost

Ghost heeft het niet makkelijk thuis. Na een heftige confrontatie waarin zijn vader zijn moeder en hem probeerde neer te schieten, doet Ghost niets anders dan proberen te overleven. Rennen (of is het toch vluchten…) is zijn manier van leven geworden. Als hij door toeval wordt ontdekt door een coach van een hardloopteam, verandert dat zijn leven. Ghost kan het rennen inzetten voor iets goeds, maar dan moet hij wel zijn leven beteren. Gaat het hem lukken om zich aan de regels van het team te houden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Kinderen die zichzelf niet herkennen in boeken, het is een ervaring die Jason Reynolds helaas zelf ook ondervond. Daarom besloot hij om jeugdboeken te schrijven over kinderen en jongeren zoals hij. Die persoonlijke touch aan zijn verhalen maakt zijn boeken erg waardevol om te lezen. Niet iedereen zal zich helemaal kunnen herkennen in het leven van Ghost, maar thema’s als weg willen rennen voor je problemen, je anders voelen, de zoektocht naar je eigen identiteit en de strijd van erbij willen horen, maar niet goed weten hoe zullen voor veel kinderen wél herkenbaar zijn. Een krachtig jeugdboek met een indrukwekkend verhaal, een aanrader!

Dit boek is één van de thematitels voor groep 7/8 van de Kinderboekenweek 2024, met als thema Lekker eigenwijs.

Met dank aan Uitgeverij Condor voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Ghost

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ghost zijn:

 • Ghost houdt ervan om observaties te maken van mensen die hij ontmoet. Zo let hij vaak op het uiterlijk. Lees bladzijde 15 ‘Een rare jongen…’ tot bladzijde 15 ‘…bruin te maken.’ voor.
  Leesvraag: In dit fragment wordt een duidelijke beschrijving gegeven van hoe iemand eruit ziet. Komt er in jouw boek een beschrijving voor van een personage? Als er geen beschrijving wordt gegeven, kun je dan op basis van de tekst of illustraties zelf een beschrijving bedenken?
 • Ghost heet eigenlijk Castle Cranshaw, maar kiest ervoor om zich voor te stellen met zijn bijnaam. Lees bladzijde 23 ‘Zeg, jou ken ik niet…’ t/m bladzijde 23 ‘…Ghost te noemen.‘ voor. 
  Leesvraag: In dit boek hebben sommige personages een bijnaam. Vaak wordt uitgelegd waar die bijnaam vandaan komt. Staat er in jouw boek bijnamen voor personages en waarom worden ze zo genoemd? Zo nee, kan je dan bedenken welk bijnaam passend zou zijn bij een aantal personages?
 • In dit boek legt Ghost gedetailleerd uit hoe een van zijn dagen verloopt. Lees bladzijde 34 ‘Sommige mensen zullen…‘ tot bladzijde 35 ‘ander woord voor ‘geschiedenis.’ voor.  
  Leesvraag: Kan jij aan de hand van tekst of illustraties een dag van één van de personages vertellen?
 • Dit boek begint met een boodschap voor de lezers. Lees bladzijde 6: ‘voor iedereen die aan het rennen is’.
  Leesvraag: Bekijk jouw boek, staat daar voorin een boodschap voor de lezers? Waarom zou een schrijver daarvoor hebben gekozen? En als je geen boodschap kan vinden, zou jij dan de zin kunnen afmaken: voor iedereen die…..
 • Het boek heeft een open einde. Dat betekent dat het verhaal eigenlijk nog niet af is, maar in het midden laat hoe het verhaal zal aflopen. Lees bladzijde 170 ‘Op uw plaatsen!..’ tot bladzijde 171 ‘En toen… BOEM!’ 
  Leesvraag: Kijk eens naar het einde van jouw boek. Heeft jouw verhaal een open of een gesloten einde? Als het een open einde heeft, kan je dan raden hoe het verder zou gaan? Als het een gesloten einde heeft, ben je dan eens met dat einde of zou je toch iets veranderen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Ghost.

Vergelijkbare artikelen