Gozert

[DOOR MICHELLE] ‘Neeeeeeeeeeeeeeeee!’ schreeuwde ik.
Ik trok mijn hand los en rende op Gozert af.
‘Niet doen! Missie afbreken!’
– Gozert –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Gozert

Ties Toesimint (T.T.) heeft een onzichtbare, volgens sommige denkbeeldige, beste vriend. Hij heeft hem zelf Gozert genoemd, aangezien Gozert zijn ‘echte’ naam niet wil vertellen. Ties en Gozert gaan samen op trollenjacht bij de autosloperij. Zouden ze de trol kunnen verslaan met water of zonlicht? Ze beleven samen de gekste avonturen. Helaas komt Ties hierdoor regelmatig in de problemen, omdat hij de enige is die Gozert kan zien en horen. Zijn ouders willen dat Gozert verdwijnt en sturen Ties naar Huize Hoopvol, maar Ties wil helemaal niet van Gozert af.

Recensie

Gozert is een fantastisch, verrassend boek. Het ene moment leef je mee met Ties en Gozert in een surrealistische, gevaarlijke avontuur. Terwijl je even later dit moment bekijkt met een saaie blik vanuit de werkelijkheid. Ties begrijpt er niks van dat zijn ouders willen dat hij in de werkelijkheid blijft en hem niet in zijn fantasiewereld willen laten opgaan. Deze gevoelens vanuit beiden perspectieven worden pijnlijk goed omschreven, waardoor je als lezer door een emotionele achtbaan gaat. De prachtige illustraties van Linde Faas geven de droomwereld van Ties kleurrijk weer. Niet voor niets dus dat Gozert de Gouden Griffel 2021 heeft gewonnen.

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Gozert

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Gozert zijn:

 • Het verhaal over Ties en Gozert start rustig door het voorstellen van de personages en het schetsen van een beeld van de omgeving en het weer. Lees bladzijde 7 voor en maak een keuzes uit één van deze leesvragen.
  De zomer had zich vergist en was op een lentedag tevoorschijn gekomen.
  Leesvraag 1: In welk seizoen speelt jouw boek zich af? Hoe weet je dat?
  Het safarihoedje met kurken bungelend aan de rand.
  Leesvraag 2: Welke kleding dragen jouw personages?
  Ongezien op de autosloperij komen.
  Leesvraag 3: Op welke plaats speelt jouw verhaal zich af?
 • Ties vraagt wat de naam is van zijn beste vriend, maar hij heeft nooit een normaal antwoord gekregen. Hij verzint daarom zelf de naam Gozert. Lees op bladzijde 11 ‘Hij mocht dan…’ t/m bladzijde 12 ‘….namen onthouden.’ voor.
  Leesvraag 1: Welke bijnamen hebben de personages in jouw boek? Kun jij een leuke bijnaam bedenken als ze er nog geen hebben?
  Leesvraag 2: Wordt er in jouw boek een andere taal of dialect gesproken?
 • Dat overleef je niet.’ ‘Hij droeg een beschermpak.’ ‘Derrie, paniekerig, smerig’, allemaal spannende woorden en zinnen. Lees bladzijde 99 ‘T.T. volgends mij…‘ t/m bladzijde 103 ‘…maaltijdmonstertje brulde Gozert.‘ voor.
  Leesvraag: Welke woorden en zinnen maken jouw verhaal spannend (of juist niet)?
 • Is de olifant nu een knuffel of echt? Lees op bladzijde 144 ‘De Slakkenkoningin...’ t/m bladzijde 146 ‘… wegduiken.’ voor.
  Leesvraag: Wat is fantasie en wat is werkelijkheid in jouw boek?
 • Hoe ziet de kamer van Ties in Huize Hoopvol eruit? Ties zijn perspectief veranderd. Hij kijkt met een andere blik naar zijn kamer. Iedereen heeft zijn eigen kijk op een situatie. Lees bladzijde 93 ‘Jan de Viking...’ t/m ‘…kamperen ineen.’ voor en laat bladzijde 94 en 95 zien. Lees daarna bladzijde 203 ”s Avonds, toen…’ t/m ‘…normale kamer.’ voor.
  Leesvraag: Hoe kijk jij naar een situatie uit jouw boek? Komt dat overeen met een personage of is het juist verschillend?
 • SPOILER!!!! Eindelijk wordt Ties geloofd! Lees bladzijde 220 ‘Mam, telefoon...’ t/m bladzijde 227 ‘...mijn eigen moeder!‘ voor.
  Leesvraag: Hoe weet je of je personages liegen of de waarheid spreken? Uit welk stuk tekst blijkt dat?

Overige ideeën

 • Lees bladzijde 8 en 9 voor en laat de kinderen tegelijkertijd meneer Nes tekenen. Op bladzijde 10 kan je zien hoe meneer Nes er in de fantasie van Linde Faas uitziet. Bespreek dat een boek de wereld tot leven kan wekken, maar jouw eigen fantasie bepaald hoe het eruit ziet.
 • Deze opdracht past ook bij bladzijde 13. Lees ‘Voorzichtig gluurde…’ t/m ‘...neergelegd.’ voor en laat de kinderen een slaaptrol tekenen.
 • De Grote Vriendelijke Podcast met Pieter Koolwijk, waarin hij wordt geïnterviewd over Gozert.
 • Taalles over beeldspraak. Lees op bladzijde 106 ‘‘Jouw gevecht met het eetbeest heeft de boel hier nogal op stelten gezet.’ Ik keek om me heen, maar zag tot mijn teleurstelling niemand op stelten lopen.’ Ties neemt alles letterlijk. Ga samen op zoek naar beeldspraak in boeken.
 • Lesbrief van Lemniscaat bij Gozert
 • Podcast van Sebastiaan met Linde Faas en Pieter Koolwijk

Andere boeken van Pieter Koolwijk

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen