Hartjes en bommen

[DOOR BIANCA] ‘‘Soms laat hij filmpjes zien die dan eh…’ De vrouw krijgt een denkrimpel. ‘Een spiraal of zo zijn.’ Nu is het Merals beurt om het niet te begrijpen. ‘Een spiraal?’ Ja, dat iedereen ze ziet. Zo noem je dat toch?’’
– Hartjes en bommen –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Hartjes en bommen

Stijn en Meral doen mee aan de wedstrijd die de vlogger Nicky Perez heeft uitgeschreven. Wie krijgt de meeste likes bij zijn foto met zijn opa of oma?

Ze doen er allebei van alles aan om de meeste likes te krijgen. Beide willen heel graag naar Disneyland Parijs, maar op welke manier krijgen ze nu meer likes? En mag dat allemaal zo maar wat ze doen? Ze gaan gelijk op tot er opeens iemand nog meer likes krijgt. Wie is dit? Lees snel het boek en kom erachter.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit is één van de boeken uit de boekenserie Lees je digiwijs. Hartjes en bommen is een herkenbaar verhaal voor kinderen uit de bovenbouw. Kinderen weten al veel over sociale media, maar hier wordt het nog op een duidelijke manier uitgelegd mocht je het nog niet weten. Door de wedstrijd, die een beroemd vlogger uitgeschreven heeft, lopen Stijn en Meral tegen dingen aan die nog niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Dit boek deed me denken aan Colins geheime channel, hij probeert ook zoveel mogelijk volgers te krijgen en vraagt zich af hoe dat moet. En wat ik ook erg leuk vond was hoe Stijn zijn opa een beetje wegwijs maakt in deze nieuwe media en leert gamen.

‘Opa heeft ook een smartphone van pap gekregen. ‘Oké. Kijk, zo beweeg je je avatar en zo pak je een bom en…’’

Wat ook heel handig is dat op de eerste twee bladzijden een begrippenlijst staat en het boek eindigt ook weer met een begrippenlijst. Tussendoor worden ook begrippen uitgelegd en die herken je doordat is ook deze in de vorm van een smartphone staan met een zwarte achtergrond. Hartjes en bommen is zeer geschikt om te gebruiken bij het bespreken van sociale media vanaf groep 6.

Andere boeken waarin de digitale wereld ook een rol speelt zijn Nep en Wiskunde in je smartphone.

Met dank aan Uitgeverij Zwijsen voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Hartjes en bommen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hartjes en bommen zijn:

 • De vader van Stijn is piloot en is vaak van huis. Wanneer ze afscheid nemen omhelzen ze elkaar. Lees bladzijde 9 ‘Maar ik moet nu gaan…’ t/m bladzijde 10 ‘…Je weet het immers nooit.’ voor.
  Leesvraag: Op welke manier nemen ze in jouw boek afscheid van elkaar?
 • Eigenlijk kunnen we tegenwoordig niet meer zonder smartphone. Lees hoofdstuk 3 Ontploft, bladzijde 21’Wanneer Stijn wakker schrikt…’ t/m bladzijde 25 ‘…en loopt naar de douche.’ voor.
  Leesvraag: Speelt de smartphone in jouw boek ook een grote rol?
 • Vroeger deed je spelletjes en speelde je buiten. Lees bladzijde 44 ‘Waar heb je zin in opa…’ t/m bladzijde 47 ‘…Nou ja behalve stamppot dan.’’ voor.
  Leesvraag: In welke tijd speelt jouw boek zich af?
 • Meral heeft ruzie met haar moeder. Lees bladzijde 78 ‘Mam zet haar telefoon uit en loopt…’ t/m bladzijde 82 ‘…trekt zich terug uit mams omhelzing. ‘Oude man?’’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook ruzie voor? Zo, ja hoe wordt dat opgelost?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hartjes en bommen.

Andere delen

De serie Lees je digiwijs bestaat inmiddels al uit verschillende delen, naast Hartjes en bommen heb je ook:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen