Het Achterhuis (Geef een boek cadeau)

[DOOR MICHELLE] ‘Het benauwd me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit meer naar buiten mogen, en ik ben erg bang dat we ontdekt worden en dan de kogel krijgen.’
– Het Achterhuis-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover Het achterhuis

Het Achterhuis start met een uitleg waarin wordt beschreven hoe het boek tot stand is gekomen.

Wanneer Anne Frank 13 jaar wordt, krijgt zij een dagboek cadeau. In eerste instantie ziet ze weinig belang in het schrijven van een dagboek: Wie zou er interesse hebben in de ontboezemingen van een dertienjarig Joods schoolmeisje? Maar op 20 juni 1942 bedenkt zij dat ze haar dagboek wil beschouwen als haar beste vriendin en vanaf dat moment begint elk bericht met Lieve Kitty. Anne vertrouwt haar dagboek al haar gedachten toe. Op 9 juli 1942 vlucht Anne met haar familie naar een schuilplaats toe, Het Achterhuis. Vanaf die plek beschrijft zij vanuit haar perspectief de Tweede Wereldoorlog. Het laatste bericht in haar dagboek schrijft ze op 1 augustus 1944 vanuit deze plek.

In het nawoord is beschreven wat er is gebeurd met Anne Frank na haar laatste dagboekbericht.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Het Achterhuis is een boek dat iedere lezer meeneemt in de leefwereld van een Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is geschreven in de dagboekvorm. Anne Frank heeft haar gedachten op papier gezet zonder te beseffen wie dit zou lezen. Ze uit haar gevoelens in de puurste vorm: van hartgrondig klagen, uitgelaten vrolijkheid tot buiten zichzelf zijn van woede.

Het jeugdboek van 2022 is Het Achterhuis van Anne Frank. Geef een boek cadeau bestaat 5 jaar. Een schitterende gelegenheid om met een buitengewoon bijzonder boek te komen: het wereldberoemde dagboek van Anne Frank, Het Achterhuis, in een prachtige uitgave met fotokatern en plattegrond. Vanaf 11 februari is Het Achterhuis van Anne Frank voor € 2,99 te koop in de boekhandel.

Wil je meer lezen over Anne Frank? Dat kan in  Anne Frank – Van klein TOT GROOTS ,  Anne Frank het Achterhuis (in stripvorm) of Buiten is het oorlog

Dit boek sluit aan bij de Kinderboekenweek 2023 met als thema Bij mij thuis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het achterhuis

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het achterhuis zijn:

 • Anne Frank heeft een kat Moortje. Lees bladzijde 9 ‘Ik zal maar beginnen…’ t/m bladzijde 10 …. natuurlijk toeval.’ voor.
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon een huisdier?
 • Het Achterhuis start met het voorstellen van verschillende personages. Lees bladzijde 10 ‘Dan kwam Hanneli...’ t/m bladzijde 13 ‘... ik vind je zo fijn!’ voor.
  Leesvraag: Welke personages komen in jouw boek voor en wat zijn hun karaktertrekken?
 • Het Achterhuis is een realistisch boek. Pak er ook een boek over de Tweede Wereldoorlog zoals De wens in het water bij. Lees uit beide boeken een stukje voor en ga in gesprek waar realistische en fictieve aspecten uit blijken.
  Leesvraag: Welke elementen uit jouw verhaal kunnen echt gebeurd zijn?
 • Anne Frank is de hoofdpersoon van het boek. Het boek is geschreven vanuit de ik-vorm.
  Leesvraag: Vanuit welk(e) personage(s) wordt jouw verhaal verteld? Als dit wisselend is: hoe weet je welk hoofdstuk vanuit wie verteld wordt?
 • Anne Frank bevindt zich bijna het gehele boek in Het Achterhuis. Lees bladzijde 27 ‘Het is gebouw zit als volgt…’ t/m bladzijde 29 ‘…Achterhuis voor!’ voor.
  Leesvraag: In welke omgeving speelt jouw boek zich af?
 • Anne krijgt als cadeau een verjaardagsvers. Lees het gedicht op bladzijde 97 voor. Welke sfeer heeft het? Welke woorden beschrijven deze sfeer?
  Leesvraag: Welke sfeer proef je in jouw boek en uit welke woorden blijkt dit?
 • Foto’s van Anne. Vanaf bladzijde 161 staan er allerlei afbeeldingen van Anne. Wat zouden de beweegredenen zijn om deze foto’s toe te voegen.
  Leesvraag: Welke afbeeldingen staan er in jouw boek en waarom zouden deze afbeeldingen zijn gekozen?

Overige idee

Anne Frank is de hoofdpersoon van het boek en tevens de schrijver. Dit noem je een autobiografie. Schrijf een autobiografisch verhaal over een gebeurtenis in jouw leven.

Overige titels met het thema Tweede Wereldoorlog

Vergelijkbare artikelen