[DOOR BIANCA] ‘Een paard in de gang voor iedere arbeider bood geen uitweg. De berg uitwerpselen alleen al.
En het voer? Waar moest dat vandaan komen?
Een koets of kar in de woonkamer parkeren was al helemaal een raar idee.’
– Het fietsboek –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.
Het verhaal
In het fietsboek staat alles over de beste uitvinding ooit! In veertien hoofdstukken wordt alles verteld wat er maar te bedenken is over een fiets. Wie heeft de fiets bedacht? Hoe zag de fiets eruit? Welke kleding droeg je op de fiets? Waarom werd de fiets bedacht? Welke soort fietsen zijn er? En niet alleen in tekst, maar met schitterende illustraties erbij. Wil jij ook weten hoe het zit met de hoge Bi en waarom de fiets een duivelse machine werd genoemd? Ga dan snel dit boek lezen!
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Bekijk ook: Hoe groen klinkt een gitaar?
Recensie
Het fietsboek is een prachtig informatief boek. Paul de Moor schrijft op een hele leuke manier de geschiedenis van de fiets. Wendy Panders maakt er schitterende tekeningen bij. Elk hoofdstuk begint met een tekening van een fiets ter grootte van twee pagina’s met een korte uitleg van de onderdelen erbij. Het boek leest gemakkelijk door de korte ‘hoofdstukjes’ in ieder hoofdstuk. De belangrijkste zinnen zijn dikgedrukt. Paul de Moor schrijft ook met veel humor:
‘Er zijn zoveel sturen dat je er stureluurs van zou worden.’
en
‘…Je zou voor minder op de fiets springen…’
Veel van wat ik over de fiets gelezen heb, wist ik nog niet. Een geweldig boek om in je boekenkast te hebben en het boek leent zich er ook goed voor om voor te lezen in de klas. En past heel goed bij het thema van de kinderboekenweek En toen?
Andere interessante informatieve boeken voor de bovenbouw zijn Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden, Handboek voor historiehoppers – De middeleeuwen en In de ruimte is het stil.
Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Het fietsboek
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het fietsboek zijn:
- Dit boek gaat over fietsen. Laat het boek zien, ook de binnenkant.
Leesvraag: Welk vervoermiddel gebruiken ze in jouw boek? - Vrouwen mogen nog nu nog steeds niet alles wat mannen ook mogen. Lees bladzijde 75 ‘Vrouwvriendelijke aanpassingen…’ t/m bladzijde 78 ‘…, zonder medaille, maar wél met een reputatie.’ voor.
Leesvraag: Komt er in jouw boek iets voor wat vrouwen/meisjes anders doen of beter kunnen? - Fietsen is gezond! Lees bladzijde 119 ‘Fietsen is gezond!…’ t/m bladzijde 119 ‘…voor minder op de fiets springen…’
Leesvraag: Wat doet jouw hoofdpersoon om gezond te blijven? - Wanneer iets niet lukt en je blijft het proberen dan ben je een echte doorzetter. Lees bladzijde 126 ‘Sprookje Er was eens een prinses…’ t/m bladzijde 126 ‘…en fietste nog lang en gelukkig.’ voor.
Leesvraag: Is jouw hoofdpersoon een doorzetter? Waaraan merk je dat wel of niet?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het fietsboek
Overige ideeën
- Laat van elk hoofdstuk de tekening van de fiets zien met de uitleg. De kinderen ontwerpen hun eigen fiets. Ze tekenen de fiets en schrijven daarna de uitleg erbij.
- Verdeel de groep in tweetallen en laat elk tweetal bij één hoofdstuk één of twee vragen bedenken en maak er een quiz van met bijvoorbeeld quizlet. Speel de quiz met de groep.