Hoe groen klinkt een gitaar?

[DOOR BIANCA] ‘leenotwuohcs nee si dlerew eD – (of was het andersom?) Over komische en andere opera’s. Heb je ooit de film Amadeus gezien? Dan weet je misschien dat Mozart soms graag vieze woorden gebruikte en zo nu en dan ook weleens een woord of zin achterstevoren uitsprak, puur voor de lol- zoals hierboven in de titel.’
– Hoe groen klinkt een gitaar? –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Hoe groen klinkt een gitaar?

In Hoe groen klinkt een gitaar? kom je alles te weten over de muziekgeschiedenis, beroemde componisten en bijzondere muziekstukken. Door het luisteren van de muziekstukken via Spotify en YouTube, komt het boek echt tot leven.

Je ontdekt hoeveel muziekstukken Mozart heeft geschreven, wat klankkleuren zijn, hoe je je emoties kunt uitdrukken in muziek en nog veel meer. De schrijver Peter Bergé zegt:

‘Eigenlijk kun je nooit genoeg ontdekken, zowel in de klassieke muziek als daarbuiten. Dus daarom: sluit dit boek, ga de wereld in en… luister!’

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Muziek vind ik heerlijk, niet alleen om te luisteren maar ook om te maken. Ondanks dat ik echt geïnteresseerd ben in muziek, het boek er prachtig uitziet, mooie layout, prachtige illustraties van Yule Hermans kostte het mij veel tijd om echt te beginnen met lezen. Het is wel een boek die ik erg graag in mijn boekenkast heb staan, want het is een geweldig naslagwerk over de muziekgeschiedenis. Dit boek is meer een boek om af en toe een stukje uit te lezen dan om één keer uit te lezen. Het is helder en begrijpelijk geschreven, humor, heeft een duidelijke inhoudsopgave en een playlist in Spotify. Bij mij lukte het scannen van de code niet, maar als je naar Spotify gaat en Hoe groen klinkt een gitaar intypt, krijg je beide lijsten met alle nummers. Ook staat er bij welke nummers je kunt vinden op Youtube.

Het boek is opgebouwd uit zeven hoofdstukken (Middeleeuwen, Renaissance, Barok, Klassiek, Romantiek en de 20ste&21ste eeuw) en heeft 100 korte verhalen. Er zijn nog 10 andere hoofdstukken, hierin wordt heel duidelijk een muziekterm uitgelegd. Bijvoorbeeld Het geheugen van de muziek (Wat is een partituur?). Deze hoofdstukken worden aangegeven met Romeinse cijfers en om de bladzijdes zit een gekleurd kader. De titel van het boek wordt ook in één van deze hoofdstukken uitgelegd. Bij hoe groen klinkt een gitaar wordt uitgelegd wat klankkleur is. De aandacht voor klankkleur nam in de muziekgeschiedenis namelijk toe.

‘Om het in kleuren te zeggen: gewoon ‘groen’ volstond niet meer, een componist moest een bijna eindeloos palet aan tinten tevoorschijn kunnen toveren: van gifgroen en smaragdgroen naar olijfgroen en mosgroen tot grannysmithgroen en appelblauwzeegroen.’

Dit boek is zeer geschikt om te gebruiken tijdens de kinderboekenweek 2020 En toen? Kijk welke tijd je in de groep bespreekt en zoek daarbij de geschiedenis van de muziek met alle luistervoorbeelden van Spotify en YouTube. Uiteraard kan je dit boek ook gebruiken, lezen buiten de kinderboekenweek om. Een waardevol boek om kinderen kennis te laten maken met de geschiedenis van de muziek.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Hoe groen klinkt een gitaar?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hoe groen klinkt een gitaar? zijn:

  • Door je verbeelding kun je overal zijn waar je wilt zijn. Lees bladzijde 65 ’20 Lang leve het spook…’ t/m bladzijde 66 ‘…beginnen alvast je eigen wereld.’ voor.’
    Leesvraag: Wil jou hoofdpersoon ook wel eens ergens anders zijn?
  • Niet alleen mensen hebben hun eigen kwaliteiten, maar ook muziekinstrumenten. Lees bladzijde 75 ’24 Het orgelwonder…’ t/m bladzijde 75 ‘…op zoek gaan naar geschikte combinaties.’  voor.
    Leesvraag: Welke kwaliteiten heeft jouw hoofdpersoon?
  • In muziek van Mozart komen veel emoties voor, verdriet, kwaadheid, humor en nog veel meer. Lees bladzijde 101 ’34 Leenotwuohcs nee su dlerew ed…’ t/m bladzijde 102 ‘…Mozart was dus nog knapper dan het trucje!)’  voor.
    Leesvraag: Laat jouw hoofdpersoon ook emoties zien?
  • De dirigent bepaalt hoe een muziekstuk klinkt net als een voetbalcoach zegt op welke manier de spelers spelen. Lees bladzijde 146 ’51 een pinguïn met een stokje…’  t/m bladzijde 147 ‘…wel minder snel de laan uitgestuurd.’
    Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zegt wat er moet gebeuren?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hoe groen klinkt een gitaar.

Overige ideeën

  • Zoek in je boek vier wist je datjes. Een voorbeeld uit Hoe groen klinkt een gitaar? is: ‘Wist je dat Mozart 626 stukken heeft geschreven?’
  • Lees de teksten van hoofdstuk 2 over de Middeleeuwen wanneer je dit tijdvak behandelt en luister vervolgens naar de muziek. Wat voelen, denken en horen de kinderen? Ga daarover in gesprek.
  • Kies een luistervoorbeeld uit en laat de kinderen hier hun eigen verhaal bij schrijven. Lees ze daarna aan elkaar voor.

Vergelijkbare artikelen