Inktgenootschap 1- Enna tegen het inktgenootschap

[DOOR ALICE] ‘Het verhaal in het boek was zo slecht, dat ik eerst dacht dat ik het moest veranderen. Toen ik die pen vast had voelde ik me zo belangrijk, zo machtig. Maar toen dacht ik aan wie ik wil zijn en ik besefte dat ik niet iemand wilde zijn die het beter denkt te weten, alleen maar omdat ik een magische pen in handen had.’
– Inktgenootschap 1 – Enna tegen het inktgenootschap –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover Enna tegen het inktgenootschap

Enna, een meisje die dicht bij zichzelf blijft en niet geeft om wat anderen van haar denken, doet klusjes in de boekhandel van haar moeder. Als je in de winkel naar boven kijkt zie je een explosie van kleurrijke boekenruggen en lichtsnoertjes. In de hoek van de bovenverdieping staat een hysterisch rek vol met prinsessenstafjes en kroontjes die de moeder van Enna zelf maakt. Vanaf beneden ziet het er een beetje uit alsof een eenhoorn glitter heeft uitgepoept. Een boekenwinkel met een sfeertje die dus ook eigenzinnige klanten aantrekt.

Zo ook een man met een groene hoed. Maar niet alleen zijn gedaante is vreemd de hele situatie die Enna ziet gebeuren is vreemd. De vitrine met zeldzame edities was van het slot gehaald en het gekoesterde eerste druk van “grote verwachting” lag in de handen van de excentrieke man, die als een razende met zijn pen door het tweeduizend pond waardige boek zat te schrijven.
Van het inkt van de pen kwam een smaragdgroene gloed af.

‘Kraserdekras’ ‘ik kon het honderdvijftig jaar oude papier zowat horen gillen.’

Enna ziet overal sporen van groen inkt en er veranderen dingen in Enna’s wereld. Enna stuit op het geheime inktgenootschap en besluit te infiltreren voordat haar hele wereld verandert en instort. Maar doet Enna hier goed aan om in haar eentje tegen een magisch genootschap te vechten? En doet Enna er goed aan om de macht van de pen te pakken en de geschiedenis te herschrijven?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Kristen Perrin brengt met haar pen Enna tot leven. Je wordt meteen in het verhaal gezogen omdat alle plaatsen en situaties beeldend omschreven worden.

In het boek wordt verwezen naar klassieke boeken maar dit boek verdient het ook zeker om geciteerd te worden. In het boek wordt letterlijk de pen sterker dan het zwaard.

‘Als je een boek verandert – werkelijk verandert, alsof er nooit een andere versie van bestaan heeft – dan veranderen de levens en beslissingen van iedereen die ooit door het boek is geïnspireerd.’

Dit is het eerste deel van de serie Inkgenootschap en Kristen heeft al bekend gemaakt dat het tweede deel snel zal volgen.

Bij ditzelfde thema passen ook Artemis Fowl, Bram en de Bliksemjagers en De Knerpers.

Met dank aan Uitgeverij de Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Inktgenootschap 1- Enna tegen het inktgenootschap

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Inktgenootschap 1-Enna tegen het inktgenootschap  zijn:

 • De schrijfster maakt gebruik van een vergelijking om haar verhaal duidelijker te maken. Enna wordt vergeleken met een kabeljauw. Lees bladzijde 38 ‘Het was inderdaad…’ t/m bladzijde 41 ‘…als een kabeljauw.’ voor.
  Leesvraag: Welke vergelijking komt er in jouw boek voor?
 • De schrijfster maakt gebruik van een cliffhanger om het nog spannender te maken. Lees bladzijde 80 ‘Er was iets…’ t/m bladzijde 80 ‘…was meer veilig.‘ voor.
  Leesvraag: Welke cliffhanger komt in jouw verhaal voor?
 • Enna geeft haar leven een eigen titel. Een titel die ook prima op de voorkant van het boek zou kunnen staan. Lees bladzijde 88 ‘Toen ik de…’ t/m bladzijde 89 ‘…het Geheime Genootschap.’ voor.
  Leesvraag: Als je de titel mocht veranderen, welke titel zou jij je boek dan geven?
 • Enna wist wel wat ze zou doen als ze een personage uit een boek was. Lees bladzijde 63 ‘Stel je weet…’ t/m bladzijde 63 ‘…op de kop.’ voor.
  Leesvraag: Welk personage uit jouw boek zou je wel willen zijn?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Inktgenootschap 1 – Enna tegen het inktgenootschap.

Overig idee

 • Het geheime inktgenootschap kan fragmenten uit boeken veranderen. Lees bladzijde 54 ‘Toen kreeg ik…’ t/m bladzijde 54 ‘…neer te plempen.’ voor. Kies een fragment uit jouw eigen boek en herschrijf dit stuk. Gebruik je fantasie, alles is mogelijk.

Vergelijkbare artikelen