Jonge vlieger

[DOOR SANDRA] ‘…we waren niet bang dat dat ooit zou gebeuren. We hadden beter moeten luisteren naar wat de vliegeraars ons vertelden.’
– Jonge vlieger –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover Jonge vlieger

In een dorp omringt door vierhonderdzesennegentig vliegers, woont Jani. De vliegers beschermen zijn dorp tegen het kwade van buitenaf, tenminste dat wordt gezegd want in honderd jaar is er al geen dreiging meer geweest. Jani wordt aangetrokken tot de vliegers en voelt zelf de roeping om een vliegeraar te worden.

Terwijl ik door de steeg naar het plein liep keek ik omhoog. Het laatste zonlicht speelde over de gouden lijnen, sterren en ogen op de vliegers. Ik bleef staan om ze te bewonderen, zoals ik zo vaak deed, betoverd door het gouden licht dat op me neerdaalde.’

Vliegeraar, een van de meest geëerde, gerespecteerde, maar ook een gevreesd en eenzaam beroep. Dit brengt hem in een lastige positie want de kinderen in het dorp vinden vliegeraars vreemd en betwijfelen het nut van de vliegers, waardoor ze Jani gaan pesten. Wanneer Jani een kostbare vlieger verloren laat gaan, wordt hij gestraft door de vliegeraar en moet hij zelf een nieuwe vlieger maken. Dit blijkt een zeer lastige taak te zijn.

De hele ochtend en middag had ik doorgebracht met het scherpe mes en de houten stokken, maar aan het einde van de dag was de stapel die ik moest doen nog steeds veel groter dan wat ik al gedaan had. Het zou nog lang duren voor ik mijn taak had vervuld.’

Ondertussen gaat het niet goed met ouwe vlieger en wordt het dorp bedreigt door angstaanjagende geluiden. De sfeer in het dorp wordt gespannen en hoewel de dorpsbewoners vertrouwen op de vliegers en de kennis van de vliegeraars, weet niemand op welke wijze de vliegers beschermen tegen het gevaar. Zou het Jani en nieuwe vlieger lukken om op tijd het mysterie rondom de vliegers te ontrafelen en zo het dorp te beschermen tegen het kwade?

Recensie

Jonge vlieger is een meeslepend verhaal waarin de lezer wordt meegenomen in het avontuur van Jani. Jani woont in een dorp omringt door vierhonderdzesennegentig vliegers. Hij woont daar samen met zijn moeder en tante Meri. Ook de andere bewoners van het dorp zijn in het verhaal beschreven zoals nieuwe vlieger en ouwe vlieger, zijn vriendinnetje maan en de kinderen uit het dorp. De verschillende personages zorgde ervoor dat ik even tijd nodig had om ze te leren kennen en in het verhaal te komen.

Het verhaal is prachtig beschreven waarin je als lezer goed kunt verplaatsen in de hoofdpersoon Jani, die zich eenzaam voelt en tegelijkertijd verbonden met zijn familie, vriendinnetje maan en de vliegeraars. Het inleven in de hoofdpersoon is goed mogelijk en ook het geloof in de vliegers, ondertussen ervaar je ook de vertwijfeling die de bewoners in het dorp voelen. Beschermen de vliegers daadwerkelijk tegen het kwade van buitenaf? Zeker wanneer er zeer ernstig gevaar dreigt. Het verhaal bouwt langzaam op in spanning, maar aan het einde gaat dit wel erg vlug. De schrijver had wat mij betreft meer de tijd mogen nemen voor de ontknoping.

Kinderen die dol zijn op verhalen vol avontuur zullen waarschijnlijk ook Het oneindige verhaal en Winterhuishotel leuk vinden.

Dit boek van uitgeverij Lemniscaat komt uit mijn eigen boekenkast.

Ideeën mini leeslessen Jonge vlieger

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Jonge vlieger zijn:

 • Jani gaat, ondanks de waarschuwing van de volwassenen in het dorp, toch het bos in waar het kwade zich schuilhoudt. Lees bladzijde 40 ‘Geritsel, nu vlak voor ons…’ t/m bladzijde 41 … hard te lachen’. voor. Welke woorden zijn gebruikt om dit verhaal spannend te maken?
  Leesvraag: Welke woorden worden in jouw verhaal gebruikt om het verhaal spannend te maken?
 • Een vlieger gaat verloren en daarom wordt Jani gestraft. Lees bladzijde 77 ‘Toen de groene vlieger…’ t/m bladzijde 78 ‘… fluisterde ik’. voor. Welk gevoel roept dit verhaal bij je op?
  Leesvraag: Wat is aangrijpend in jouw verhaal?
 • In het verhaal nemen de vliegeraars afscheid van Ouwe Vlieger. Lees bladzijde 156: Ík durfde niet…’ t/m bladzijde 158 ‘… in de kleine kamer’. voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek afscheid genomen van een dierbare?
 • Het dorp van Jani wordt omsingeld door het kwade van buitenaf. Lees bladzijde 207: ‘Iedereen dook ineen…’ t/m bladzijde 208 ‘… ze zijn overal’. voor.
  Leesvraag: Wanneer is jouw boek zo spannend dat je niet kunt stoppen met lezen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Jonge vlieger.

Overige ideeën

 • Creatieve opdracht: Om zijn schuld af te lossen maakt jonge vlieger een nieuwe vlieger. Ontwerp en maak zelf een vlieger. Lukt het jou om een vlieger te maken die echt kan vliegen?
 • Schrijfopdracht: In kranten, tijdschriften en online staan vaak advertenties. In de advertenties staat beschreven dat er nieuw personeel wordt gezocht. Schrijf een advertentie voor het beroep: ‘vliegeraar’. Voor wie is de advertentie bedoeld? Wat wordt er van het personeel verwacht? Wat kan de werkgever het personeel bieden?
 • Filosoferen: Vertel de kinderen dat jullie gaan filosoferen. Dat is zelf nadenken over dingen, ontdekken uitspraken bevragen en ook zelf beargumenteren. Lees bladzijde 41 ‘De blik van…’ t/m bladzijde 53 ‘… de vliegers eigenlijk’ voor. Waarvoor denk je dat er vierhonderdzesennegentig vliegers dit dorp omringen? Hoe denk je dat de vliegers werken? Zou het jou lukken om ergens in te geloven en dat vol te houden, ook wanneer anderen dit onzin vinden?

Vergelijkbare artikelen