Katvis (Nederland Leest Junior)

[DOOR LINDA] ‘Vanaf het perron nam hij een roltrap omhoog. Een vrouw in een grijze hoody, met in één hand een voetbaltas, kwam naast hem staan. ‘Ate?’ Hij schrok. Hoe kende ze zijn naam? Hij stapte een trede omhoog, weg van haar. Ze deed haar capuchon af. Het was toch geen volwassen vrouw, zag hij nu, maar een lang meisje met vlechtjes die strak over haar hoofd naar achteren liepen. Hoewel ‘meisje’ weer te klein klonk. Zij was ruimt twee roltraptredes langer dan hij, want hoewel ze een tree lager stond moest hij nog steeds opkijken. ‘Ja?’ ‘Attention!’ Ze zei het op z’n Frans: ‘Atansjon!’ Ze pakte hem bij zijn arm en dat was maar goed ook, want anders was hij gestruikeld over het einde van de roltrap. Boven trok ze hem met één hand opzij, zodat mensen hen konden passeren. Haar ogen waren zo zwart als zwart kan zijn. ‘Ik heb een boodschap van Baptiste.’ Haar Nederlands had een Vlaamse klank.’
– Nederland Lees Junior: Katvis –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover Katvis

Ate heeft het op school niet zo fijn, maar gelukkig heeft hij online contact met Baptiste. Ze hebben iedere dag contact via WhatsApp en delen dan van alles over filmpjes die ze hebben gekeken.

Baptiste heeft het niet makkelijk en hij heeft al een paar keer geld gevraagd en gekregen van Ate. Nu geeft Baptiste aan dat hij zijn telefoon zal moeten verkopen, omdat hij opnieuw geldproblemen heeft. Ate gaat met zijn oude telefoon op pad naar Brussel om deze aan Baptiste te geven, maar daar blijkt dat het allemaal niet is zoals Baptiste heeft gezegd. Met wie heeft hij al die tijd contact gehad en wie is Baptiste nou eigenlijk?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het verhaal begint sterk en al snel zit Ate in de trein onderweg naar Baptiste. Met stijgende verbazing heb ik het verhaal van Katvis gelezen. Hoe kan Ate er nou zo intrappen en alle signalen missen, terwijl het zo duidelijk lijkt. Tegelijkertijd zag ik de berichten voor me van mensen die het daadwerkelijk is overkomen, dat ze er in mee werden gezogen en pas achteraf de signalen en de gevaren zagen. Precies dit is wat ook Ate overkomt, besef ik mij. Precies dit is wat het gevaar is van catfishing en de reden dat het zo goed werkt, ook al weten we dat het bestaat en zeggen we allemaal dat we daar nooit in zullen trappen.

Catfishing is een onderwerp dat erg tot de verbeelding spreekt. Vaak hebben kinderen zelf al weleens een mail gehad met een linkje waar ze op moeten drukken om iets te winnen en kennen ze de verhalen over vreemden die om geld vragen maar al te goed. Toch is het belangrijk om concreet aandacht aan te besteden thuis en op school. Het is van belang dat kinderen zicht hebben op de gevaren van het internet en dat ze weten dat ze bepaalde zaken, zoals het overmaken van geld, niet moeten doen.

Kinderen die dol zijn op avontuur zullen misschien ook Artemis Fowl en Alex M. en de boeken van de nacht kunnen waarderen.

Katvis, uitgegeven door de CPNB, kreeg ik voor onze groep 7-8 via de lokale bibliotheek met dank aan NDB Biblion.

Nederland Leest Junior

Nederland Leest Junior

Nederland Leest Junior duurt van 1 t/m 30 november. Het thema van 2021 is Eén boek, duizend gesprekken.

Het boek Katvis van Tjibbe Veldkamp is beschikbaar gesteld voor scholen. Je kon eerder dit jaar boeken aanvragen voor alle kinderen uit groep 7 en 8. Bij het boek is allerlei lesmateriaal ontwikkeld.

Wil je in november 2022 meedoen met Nederland Leest Junior? Bestel dan op tijd (vanaf 20 april 2022) de boeken voor Nederland Leest Junior 2022 via Stichting CPNB.

Ideeën mini leeslessen Katvis

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Katvis zijn:

 • Ate gaat voor het eerst Baptiste in het echt ontmoeten en hij vindt het heel spannend. Lees bladzijde 13 ‘Hij zat in…’ t/m bladzijde 15 ‘…stilstand op Brussel-Centraal.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een spannende ontmoeting heeft?
 • Emeraude besluit een scooter te stelen, als blijkt dat fietsen huren niet kan lukken, omdat Ate geen Visakaart heeft. Lees bladzijde 34 ‘Emeraude bleef staan…’` t/m bladzijde 37 ‘…helemaal van haar?‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek iets gestolen?
 • Ate liegt tegen zijn moeder over waar hij is en wat hij gaat doen. Lees bladzijde 49 ”Hoi mam,’ zei…’ t/m bladzijde 51 ‘…hij. Waarom? Daarom!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die liegt?
 • Het lijkt erop dat Ate Baptiste vooral hielp voor zichzelf. Om het contact te kunnen behouden, omdat hij dat zo fijn vindt. Lees bladzijde 51 ‘Daar zaten ze…’ t/m bladzijde 52 ‘…langzaam uit elkaar.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander helpt uit eigen belang?

Overige ideeën

 • Nederland Leest Junior biedt lesmateriaal voor een les van 90 minuten met o.a. een presentatie, werkbladen en een handleiding.
 • In het boek is vertrouwen een terugkerend onderwerp. Hierover kun je goed in gesprek gaan met de klas. Wanneer is iemand te vertrouwen en wanneer verlies je het vertrouwen in iemand? Welke keuzes hadden de kinderen wellicht gemaakt als zij Ate waren.

Vergelijkbare artikelen