Like me!

[DOOR MICHELLE] ‘Misschien ga ik wel naar de Haan, zei Zilver. Toen begon Lizz te lachen. Moet je vooral doen. Zilver zag dat er meer klasgenoten om haar heen waren gaan staan. Het was alsof ze een muur vormden die haar verder insloot en alle zuurstof bij haar weghaalde, zodat ze opnieuw dizzy werd. Help!’
– Like me! –

Dit boek is geschikt om voor te lezen en zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover Like me!

Zilver woont samen met haar twee moeders Mirjam en Jeske, haar zus Zonne en haar broertje Zepp. Na de zomervakantie gaat ze naar de brugklas op de school waar zus Zonne ook zit. Zilver vind het spannend, maar heeft er wel zin in. Zoals gebruikelijk begint de eerste dag met allerlei kennismakingsspellen. Lizz maakt een nare opmerkingen over haar rode haar, maar de anderen zijn aardig en ze heeft een leuke eerste dag, wat toevallig ook haar verjaardag is. Zilver laat haar nieuwe telefoon zien en ze wisselt nummers uit met een aantal klasgenoten. Ze post een bericht op Instagram en hoopt op een Like van haar volgers. Wanneer er vervelende reacties komen op Zilvers post weet ze niet goed wat ze moet doen. Ze vraag hulp aan haar vriendin van de basisschool. Helaas krijgt ze steeds meer vervelende opmerkingen te verduren. Hoe moet ze hier nu op reageren?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Al eerder las ik boeken, zoals Winston de kat, Super Normaal of Bennie de Mindboy waarin het aangrijpende onderwerp pesten een rol speelt. Like me! is echter een boek wat helaas de dagelijkse realiteit is voor veel mensen tegenwoordig. Dit boek geeft een duidelijk beeld wat social media kan veroorzaken. Pesten heeft nooit een kant en klare oplossing en ik vind het heel sterk hoe Caja Cazemier de zoektocht en de gevoelens van Zilver omschrijft. Like me! is een mooi boek om dit onderwerp bespreekbaar te maken en om mensen die in een vergelijkbare situatie zitten te steunen.

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Like me!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Like me! zijn:

 • Bekijk de cover van het boek met allemaal tekstwolkjes. Denk hardop na waarom de cover wel/niet bij de inhoud van Like me! past.
  Leesvraag: Past de cover van jouw boek bij de inhoud? Waarom?
 • Like me! is een aangrijpend boek over pesten. Lees bladzijde 58 ‘Maken jullie groepjes…’ t/m bladzijde 59 ‘…vriendinnen geworden waren.’ voor.
  Leesvraag: Bij welk genre hoort jouw boek? Uit welke fragmenten blijkt dat?
 • Zilver heeft zin in iets lekkers, maar dat is niet te vinden in huis. Haar moeder Mirjam houdt volgens haar teveel van gezonde dingen. Lees bladzijde 40 ‘Toen Zilver…’ t/m bladzijde 43 ‘…zo gezellig was.’ voor.
  Leesvraag: Wat wordt er in jouw boek gegeten en wat vinden de personages daarvan?
 • Bespreek de plotopbouw van Like me! In het begin heeft Zilver heeft zin om naar de brugklas te gaan (hoofdstuk 1) Dan wordt Zilver wordt steeds meer gepest. Tot het zijn climax bereikt. (hoofdstuk 16) Tenslotte bespreekt Zilver het pesten met volwassenen en gaan ze op zoek naar de oplossing. (vanaf hoofdstuk 20)
  Leesvraag: Beschrijf de plotopbouw van jouw boek.

Overige ideeën

 • Bezoek de website van Caja Cazemier om meer boeken te vinden die ze heeft geschreven.
 • Caja Cazemier leest Like me! een stukje voor.
 • Zoek je meer boeken van hetzelfde genre kijk dan op deze website.

Vergelijkbare artikelen